light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФРАНЧЕСКО БАЊАЈА ПОБЕДИО НА ВЕЛИКОЈ НАГРАДИ ВАЛЕНСИЈЕ И ОДБРАНИО ТИЗУЛУ: Највећи конкурент Хорхе Мартин излетео са стазе на почетку трке

26.11.2023. 16:41 16:45
Пише:
Извор: Frančesko Banjaja, foto: Tanjug (AP Photo/Alberto Saiz)

Италијански возач Франческо Бањаја одбранио је титулу првака света у Мото ГП-ију, пошто је славио у последњој трци сезоне Великој награди Валенсије.

Возач Дукатија је у схватио да је одбранио наслова када је почетком трке са стазе излетео његов једини конкурент за наслов Хорхе Мартин. У шестом кругу Мартин је је имао контакт са Марком Маркезом, који је иначе возио последњи пут за Репсол Хонду, а обојица су завршили крај стазе, срећом без последица. Марк Маркез, осмоструки шампион, тако је на неславан начин окончао успешну деценију у Репсол Хонде, током које је постао један од најуспешнијих појединаца у историји овог спорта. Од наредне сезоне водиће за Дукати. Била је то друга титула и друга заредом за 26-годишњег Бањају, који у најјачој категорији вози од 2019. године. Била је то турбулентна сезона за Бањају, који је имао веома тежак пад на трци за Велику награду Барселоне, када му је мотоцикл Бреда Биндера чак и ненамерно прешао преко ноге. Ипак, опоравио се задивљујуће брзо и фантастично се вратио на стазу. Први пут у историји Дукати је одбранио Мото ГП титулу. Шести пут у модерној историји Мото ГП шампоната одлука о шампиону однета је у последњој трци сезоне. Prеthodnе сезоне у Валенсији је Фабио Квартараро у последњој трци сезоне имао шансу, додуше веома малу, да стигне до титуле, али је Бањаја искористио предност од 23 бода у сусрет prеthodnoj трци. Пре тога одлука о новом шампиону у последњој рунди падала је 2006, 2013, 2015. и 2017. године.

Пред старт трке Бањаја је имао 14 поена предности у односу на Мартина, па му је за победу било потребно и пето место, без обзира на то шта Мартин учини, а он је испао из трке. Мартин је од старта возио агресивно покушавајући да дође до титуле. Већ на почетку дотакао је задњи део Бањајиног мотора, али је Италијан успео да задржи конктролу. Мартин је накратко излетео са стазе, али се потом вратио на осмо место. Кулминација је практично виђена на старту, али далеко од тога да је било незанимљиво на стази „Рикардо Тормо“. Умало је победу у последњој трци сезоне остварио је „незапослени“ Фабио Диђанантонио, који је до самог краја претио Бањаји. На крају је Бањаја славио, други је био Диђанантонио, а трећи је био Жоан Зарко.

На девет кругова до краја тежак пад имао је Џек Милер, који је у том тренутку био на челној позицији. Милер је имао прилику да постане први у историји Мото ГП шампионата који је дошао до тријумфа на три различита мотоцикла – Хонда, Дукати, КТМ, али није успео. На три круга до краја са стазе је излетео и Алеш Еспаргаро, али је у својој последњој трци у овом првенству ипак завршио трку.

Возач Спид Апа Фермин Алдегер тријумфовао је на полседњој трци сезоне Светског шампионата у Мото 2 категорији. Друго место заузео је Арон Кане за Понс, док је у фото-финишу пласман на постоље изборио други моторциклиста Спид Апа – Алекс Лопез, победивши у директном дуелу Рамиреза, који је завршио на четвртој позицији. Трку је обележио инцидент на самом старту, у ком су учествовали Гевара, Вијети и Гарсија – Гевара, возач Понса, је нехотице прешао преко Гарсијиних ногу, али трка није прекинута, већ је инцидент рашчишћен док су на снази биле само жуте заставе. Шампион у овој класи је Педро Акоста, који је до наслова дошао две трке пре краја. Ово му је друга титула, јер је најбољи био у Мото 3 2021. године.

Јапански мотоциклиста Ајуму Сасаки победио је у Валенсији у Мото 3 класи. Возач Хаскварне је тако стигао до прве победе ове сезоне. Други је завршио Давид Алонсо, а треће место припало је Ивану Ортоли. Мотоциклиса Леопард Рејсинга Хауме Масија, који је прошле седмице освојио титулу, завршио је у Валенсији на 13. месту.

Г. Маленовић

Аутор:
Пошаљите коментар
ВЕЛИКА НАГРАДА КАТАРА: Ди Ђанантони победио, Бањаја направио корак ка титули

ВЕЛИКА НАГРАДА КАТАРА: Ди Ђанантони победио, Бањаја направио корак ка титули

19.11.2023. 19:46 19:50
ШАМПИОНСКИ ЛОВОР ЗА ФРАНЧЕСКА БАЊАЈУ ИЛИ ХОРХЕ МАРТИНА одлучиће сутрашња Велика нагарада Велсније у мотоциклизму

ШАМПИОНСКИ ЛОВОР ЗА ФРАНЧЕСКА БАЊАЈУ ИЛИ ХОРХЕ МАРТИНА одлучиће сутрашња Велика нагарада Велсније у мотоциклизму

25.11.2023. 16:37 16:41