Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FRANČESKO BANJAJA POBEDIO NA VELIKOJ NAGRADI VALENSIJE I ODBRANIO TIZULU: Najveći konkurent Horhe Martin izleteo sa staze na početku trke

26.11.2023. 16:41 16:45
Piše:
Izvor: Frančesko Banjaja, foto: Tanjug (AP Photo/Alberto Saiz)

Italijanski vozač Frančesko Banjaja odbranio je titulu prvaka sveta u Moto GP-iju, pošto je slavio u poslednjoj trci sezone Velikoj nagradi Valensije.

Vozač Dukatija je u shvatio da je odbranio naslova kada je početkom trke sa staze izleteo njegov jedini konkurent za naslov Horhe Martin. U šestom krugu Martin je je imao kontakt sa Markom Markezom, koji je inače vozio poslednji put za Repsol Hondu, a obojica su završili kraj staze, srećom bez posledica. Mark Markez, osmostruki šampion, tako je na neslavan način okončao uspešnu deceniju u Repsol Honde, tokom koje je postao jedan od najuspešnijih pojedinaca u istoriji ovog sporta. Od naredne sezone vodiće za Dukati. Bila je to druga titula i druga zaredom za 26-godišnjeg Banjaju, koji u najjačoj kategoriji vozi od 2019. godine. Bila je to turbulentna sezona za Banjaju, koji je imao veoma težak pad na trci za Veliku nagradu Barselone, kada mu je motocikl Breda Bindera čak i nenamerno prešao preko noge. Ipak, oporavio se zadivljujuće brzo i fantastično se vratio na stazu. Prvi put u istoriji Dukati je odbranio Moto GP titulu. Šesti put u modernoj istoriji Moto GP šamponata odluka o šampionu odneta je u poslednjoj trci sezone. Prethodne sezone u Valensiji je Fabio Kvartararo u poslednjoj trci sezone imao šansu, doduše veoma malu, da stigne do titule, ali je Banjaja iskoristio prednost od 23 boda u susret prethodnoj trci. Pre toga odluka o novom šampionu u poslednjoj rundi padala je 2006, 2013, 2015. i 2017. godine.

Pred start trke Banjaja je imao 14 poena prednosti u odnosu na Martina, pa mu je za pobedu bilo potrebno i peto mesto, bez obzira na to šta Martin učini, a on je ispao iz trke. Martin je od starta vozio agresivno pokušavajući da dođe do titule. Već na početku dotakao je zadnji deo Banjajinog motora, ali je Italijan uspeo da zadrži konktrolu. Martin je nakratko izleteo sa staze, ali se potom vratio na osmo mesto. Kulminacija je praktično viđena na startu, ali daleko od toga da je bilo nezanimljivo na stazi „Rikardo Tormo“. Umalo je pobedu u poslednjoj trci sezone ostvario je „nezaposleni“ Fabio Diđanantonio, koji je do samog kraja pretio Banjaji. Na kraju je Banjaja slavio, drugi je bio Diđanantonio, a treći je bio Žoan Zarko.

Na devet krugova do kraja težak pad imao je Džek Miler, koji je u tom trenutku bio na čelnoj poziciji. Miler je imao priliku da postane prvi u istoriji Moto GP šampionata koji je došao do trijumfa na tri različita motocikla – Honda, Dukati, KTM, ali nije uspeo. Na tri kruga do kraja sa staze je izleteo i Aleš Espargaro, ali je u svojoj poslednjoj trci u ovom prvenstvu ipak završio trku.

Vozač Spid Apa Fermin Aldeger trijumfovao je na polsednjoj trci sezone Svetskog šampionata u Moto 2 kategoriji. Drugo mesto zauzeo je Aron Kane za Pons, dok je u foto-finišu plasman na postolje izborio drugi motorciklista Spid Apa – Aleks Lopez, pobedivši u direktnom duelu Ramireza, koji je završio na četvrtoj poziciji. Trku je obeležio incident na samom startu, u kom su učestvovali Gevara, Vijeti i Garsija – Gevara, vozač Ponsa, je nehotice prešao preko Garsijinih nogu, ali trka nije prekinuta, već je incident raščišćen dok su na snazi bile samo žute zastave. Šampion u ovoj klasi je Pedro Akosta, koji je do naslova došao dve trke pre kraja. Ovo mu je druga titula, jer je najbolji bio u Moto 3 2021. godine.

Japanski motociklista Ajumu Sasaki pobedio je u Valensiji u Moto 3 klasi. Vozač Haskvarne je tako stigao do prve pobede ove sezone. Drugi je završio David Alonso, a treće mesto pripalo je Ivanu Ortoli. Motociklisa Leopard Rejsinga Haume Masija, koji je prošle sedmice osvojio titulu, završio je u Valensiji na 13. mestu.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
VELIKA NAGRADA KATARA: Di Đanantoni pobedio, Banjaja napravio korak ka tituli

VELIKA NAGRADA KATARA: Di Đanantoni pobedio, Banjaja napravio korak ka tituli

19.11.2023. 19:46 19:50
ŠAMPIONSKI LOVOR ZA FRANČESKA BANJAJU ILI HORHE MARTINA odlučiće sutrašnja Velika nagarada Velsnije u motociklizmu

ŠAMPIONSKI LOVOR ZA FRANČESKA BANJAJU ILI HORHE MARTINA odlučiće sutrašnja Velika nagarada Velsnije u motociklizmu

25.11.2023. 16:37 16:41