overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Улични баскет опчинио Новосађане (фото)

27.05.2019. 12:58 15:25
Пише:
Извор: Ekipa Novog Sada se raduje uspehu/N. Mihajlovic

Нови олимпијски спорт, који ће први пут бити представљен у Токију 2020. године, баскет 3х3, дефинитивно је освојио и Новосађане, који су великом броју присуствовали првом турниру те врсте у Србији – Нови Сад Ултра челенџер.

Први турнир, према очекивању, припао је најбољима на свету, екипи Нови Сад, која је потврдила доминацију, победивши у финалу њујоршки Харлем. Оно што све радује је то да су  место међу четири најбоље екипе на турниру нашли и Лиман, који је, поред Њујорк Харлема и Новог Сада обезбедио учешће на Мастерс турниру у Мексико ситију као трећепласирани тим, и Земун, чиме је потврђена доминација српског баскета.

Са дупке пуних трибина навијало се за домаће тимове, а више хиљада људи стрпљиво је пратило игру на екранима постављених у центру града. Атмосферу новосадског уличног баскета светског калибра коментарисали су и одушевљени играчи из 10 држава света, а жестоко навијање публике и сјајан пратећи садржај допринели су чињеници да ће се о Новом Саду домаћину турнира причати још дуго. Први баскет догађај ове величине на нашим просторима био је више од баскета. Спој савршене сценографије, коју је чинио центар Новог Сада, звуци хип хопа познатих имена као што су Микри, Струка, Тимбе и Кејк бејтс (Цаке беатс), шармантни водитељи Лука Мишнић а.к.а Лућа и Жељко Чачија, специјални ефекти и расвета учинили су новосадски челенџер једним од најатрактивнијих турнира на светској мапи баскета.

Најбоља екипа света Нови Сад, предвођена Душаном Домовићем Булутом, једногласна је  да им је титула у свом граду једна од најзначајнијих.

– Играти пред домаћом публиком, у граду где је све почело, у нашем граду, био је прави изазов. Још већи изазов био је организовати један овако велик догађај, али осећај након победе пред феноменалном  публиком је неописив – рекао је Булут.

Новосађани, иако светски прваци, никако нису очекивали да ће лако изаћи на крај с Американцима, јер је Њујорк Харлем искусна екипа и и те како зна да се такмичи.

– Може се рећи да су финале играли Србија и Америке, а ми смо показали да је Нови Сад светски центар баскета. Прижељкивао сам да Лиман буде у финалу, био би то прави дерби пред сјајном публиком. Заиста је публика учинила да у тешким тренуцима добијемо додатну енергију и да одиграмо у неким ситуацијама и немогуће. Када дамо све од себе, мислим да не постоји екипа која може да нас победи, а поготово на домаћем терену.

Играње у Новом Саду за Душана Домовића Булута је био посебан доживљај.

– Било је у исто време и задовољства и притиска да се пред домаћом публиком представимо у најлепшем светлу. Имали смо и мале задатке у вези с организацијом, потребно је да будемо добри домаћини свим екипама, али и публици. Било је мало напорно, али се надам да су људи задовољни и да ће турнир остати упамћен на годишњем нивоу.Много нам значи ова титула  на самопоуздању пред наставак сезоне. Првим местом смо се квалификовали за Мексико сити, али и на неки начин одужили домаћој публици, који нас прате и подржавају од првог дана. Не могу да се отмем утиску да је ово можда један од мојих  најлепших турнира у каријери.

Булут верује да ће турнир у Новом Саду постати традиција.

–  Ми смо показали, као и публика, да је Нови Сад први град на свету у уличном баскету. Невероватно је то самим тим што смо направили овај турнир. Са седам различитих страна постојала је жеља, воља и енергија, од града, покрајине, ОПЕНС-а, спонзора, као и нас који смо хтели то да организујемо. Верујте да није лако организовати турнир, који кошта више од 120.000 евра. Заслужујемо и Ворд тур за који је потребно обезбедити више од 200.000 евра, а све ће то да зависи од buyеta града, покрајине и државе - казао је Душан Домовић Булут.

Баскет клубови Лиман, предвођен Стефаном Стојачићем, и Нови Сад, предвођен Душаном Домовићем Булутом, Град Нови Сад,  Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС 2019, Аутономна покрајина Војводина и ФИБА поклонили су Новосађанима догађај који ће дуго памтити.

Јово Галић

ДЕЈАН МАЈСТОРОВИЋ, МВП ТУРНИРА: Тим увек испред појединца

Титула најкориснијег играча отишла је у руке Дејана Мајсторовића из екипе Нови Сад.

–  У целој овој причи најмање је битно то што сам проглашен МВП играчем. Цео турнир играли смо као тим. После финала можда ја нисам ни заслужио то признање, јер у последњој утакмици нисам био најбољи играч. Ово је колективан спорт, а најважније је то да смо ми освојили титулу – рекао је скромни Мајсторовић.

Да ли је било теже освојити турнир од очекиваног?

– Увек је тешко. Искрено, никада нисам осећао притисак сем сада пред нашом публиком. Ово је најлепши турнир на којем сам био и у којем сам уживао. Сам амбијент је био феноменалан. Захвалио бих се навијачима који су нас бодрили, то нам је много значило. Хвала Новом Саду на овом прелепом турниру.

Где је лакше играти у Србији или иностранству?

– Лакше је играти у иностранству, јер хтели не хтели притисак ти створе најпре присуство твојих најближих, родитеља, фамилије, пријатеља... Да се одигра на високом нивоу било је тешко, али уз њихову подршку смо то успели.

Шта је оно што вас прво очекује?

– У четвртак путујемо у Кину, тако да немамо много времена за славље. Синоћ смо мало прославили и то је то. Ово је предолимпијска година, а ја сам уверен да ће Нови Сад имати представника на ОИ у Токију и да ће освојити медаљу, а ја се надам најсјајнију – нагласио је Дејан Мајсторовић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Тријумф Новог Сада на Турниру у баскету 3х3 - Нови Сад Ултра челенџер

Тријумф Новог Сада на Турниру у баскету 3х3 - Нови Сад Ултра челенџер

25.05.2019. 22:58 13:18
Почео баскеташки спектакл у Новом Саду (фото)

Почео баскеташки спектакл у Новом Саду (фото)

24.05.2019. 21:21 21:25