overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: ДАРКО ПАПАЦ, ДИРЕКТОР КК СПАРТАК: Суботица је град који живи за кошарку

26.06.2023. 10:38 10:48
Пише:
Извор: KK Спартак

СУБОТИЦА: Крајем прошлог века кошаркашка Суботица сведочила је о великим успесима Спартака, који је сезону 1992/93. завршио на историјском, трећем месту у Првој лиги ондашње Југославије, одмах иза Црвене звезде и Партизана.

Две године касније, тим са севера Србије могао је и до трофеја – у финалу Купа Југославије 1995. Године, одржаном у Чачку, Суботичани су, после велике борбе, морали да пруже руку бољем Партизану.

Јесу црно-бели славили са 84:81 у том дуелу, али је Спартак самим пласманом у финале изборио Сапорта куп наредне сезоне (пандан данашњем Еврокупу), да би у две године после тога играо и у, тада још међународном Купу Радивоја Кораћа. Први пут Суботичани су стали у шеснаестини финала, други пут на старту такмичења.

Златни период заменили су нешто слабији резултати, да би најнижу тачку достигли Суботичани 2019. године, када је Спартак, због финансијских проблема, кажњен избацивањем у најслабији ранг. Од тог момента, ухватили су се „голубови“ укоштац с великим изазовима, и, мало по мало, изградили амбициозан пројекат, који је довео до тога да прошлу сезону заврше на другом месту Кошаркашке лиге Србије, с истим бројем победа и пораза, као и првопласирани Златибор. Уз то, обезбеђено је учешће у АБА 2 лиги.

Један од најзаслужнијих за такав успон Спартака је директор клуба Дарко Папац и један од три члана Управног одбора, уз председника Слободана Јарамазовића и доктора Михајла Видановића.

– Prеthodnе сезоне испунили смо циљ – почиње Папац причу за „Дневник“. – Тек што смо ушли у КЛС, после освајања Прве Б лиге, мало смо и потценили квалитет најјачег домаћег такмичења. Како је време текло, схватили смо да су нужне промене, прво у тренерском кадру. Циљ је био да дохватимо врх, ако се укаже шанса за АБА 2 лигу. Онда су дошле смене тренера, екипу је преузео Жељко Лукајић и одрадио велики део посла. Као управа, направили смо два добра потеза, довели Андрију Бојића и Милоша Милисављевића. Странци које смо потписали нису били права појачања, ипак су били „рукији“. Направили смо неке резове, а на крају је мало фалило да будемо први. Против Златибора водили смо 16 разлике, требало нам је пет, а ми смо победили с пола коша. Онда је против Динамика само требало да се овери прва позиција, међутим нисмо успели. На крају одвојили смо друго место, чиме не можемо да будемо незадовољни – објаснио је Папац.

Како је уопште дошло до тога да екипа која је на рубу егзистенције, у року од само три-четири године постане озбиљан фактор у највишем рангу домаће кошарке?

– Све је кренуло од иницијативе председника клуба Јарамазовића. Био је кључни човек, а од самог старта смо нили ту и доктор Видановић и ја. Све је кренуло фузијом са „Фер-плејом“. Узели смо место у Б лиги после тога, тамо смо били први, прошле године уследиле је играње у КЛС, а ево сада и у АБА 2 лиги.

Оно што је осим квалитетних игара Суботичана у prеthodnoj сезони оставило велики утисак. била је у атмосфера у Хали спортова „Дудова Шума“. Посећеност је била таква да би Спартаку на њој позавидела и већина абалигаша?

– Не знам да ли постоји још један клуб у лиги који продаје карте. Имамо бесплатну школу кошарке за децу и у њој 600 деце тренира потпуно бесплатно. Не знам да ли неки клуб то има. Почело је полако на наше утакмице да долази 300, 500, па 700 људи, да би на главној утакмици против Златибора било више од њих 3.000. Хала је била препуна. То све довољно говори о томе да Суботица живи за кошарку, да смо се на неки начин вратили на стазе старе славе из деведесетих година, а сада желимо да наставимо и даље. Трудимо се да организационо подигнемо све на виши ниво.

Спартак спремно дочекује изазове у наредној сезони. Само што су се обавезе у Суперлиги Србије завршиле, није прошло пуно времена када су озваничена нова појачања. Пре свих, то је Душан Кутлешић, бивши МВП КЛС у дресу Златибора, као и бивши играч Црвене звезде Марко Тејић?

– Они су проверени играчи, били су доступни. Искористили смо шансу, довели смо их и тиме показали да имамо амицију за сам врх табеле. Направили смо комбинацију искусних и младих кошаркаша, а успут довели перспективне играче, које планирамо да развијамо. Довели смо Радосављевића, Илијашевића, Медаревића, Илића, Степановића и Чупковића. Пажљиво смо бирали и били смо брзи. Хтели смо да одмах све решимо, да имамо мирно лето. Састав је склопљен и, уз  играче из прошле сезоне, направили смо добар тим. 

С обзиром на појачања, Спартак ће и наредне сезоне да конкурише за највише домете у свим такмичењима?

– Неки циљ је да у КЛС поновимо успех од ове године, да пробамо да у АБА 2 лиги остваримо што бољи резултат, пошто немамо искуство играња у тој конкуренцији. Радили смо на томе, довели појачања. Није нам циљ само да играмо, већ да нападнемо сам врх. Ако се укаже шанса да будемо први, уграбићемо је – закључио је Дарко Папац.

Вук-Милош Петровић

Суботичани после освајања Купа Војводине прошле сезоне

Фото: KK Спартак

 

оквир

О тренерској „вртешци“

Спартак је ове сезоне променио чак четири тренера. Сезону је на клупи почео Срећко Секуловић, затим је дошао Оливер Костић, па Жељко Лукајић и на крају је диригентску палицу преузео Владимир Ђокић.

– Оливер Костић је учинио пуно за клуб, пре свега организационо, много нам је помогао и у самом схватању кошарке, начину функционсања... Уследила је серија пораза, било их је четири и ту смо видели да не иде у правцу у ком смо то хтели. Онда смо ангажовали Лукајића, који је направио сјајан резултат, после чега је ангажован Ђокић, који је оставио велики траг у Спартаку, тако да се надамо да ће да буде дугорочно решење – рекао је Папац.

Аутор:
Пошаљите коментар