Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RAZGOVOR S POVODOM: DARKO PAPAC, DIREKTOR KK SPARTAK: Subotica je grad koji živi za košarku

26.06.2023. 10:38 10:48
Piše:
Izvor: KK Spartak

SUBOTICA: Krajem prošlog veka košarkaška Subotica svedočila je o velikim uspesima Spartaka, koji je sezonu 1992/93. završio na istorijskom, trećem mestu u Prvoj ligi ondašnje Jugoslavije, odmah iza Crvene zvezde i Partizana.

Dve godine kasnije, tim sa severa Srbije mogao je i do trofeja – u finalu Kupa Jugoslavije 1995. Godine, održanom u Čačku, Subotičani su, posle velike borbe, morali da pruže ruku boljem Partizanu.

Jesu crno-beli slavili sa 84:81 u tom duelu, ali je Spartak samim plasmanom u finale izborio Saporta kup naredne sezone (pandan današnjem Evrokupu), da bi u dve godine posle toga igrao i u, tada još međunarodnom Kupu Radivoja Koraća. Prvi put Subotičani su stali u šesnaestini finala, drugi put na startu takmičenja.

Zlatni period zamenili su nešto slabiji rezultati, da bi najnižu tačku dostigli Subotičani 2019. godine, kada je Spartak, zbog finansijskih problema, kažnjen izbacivanjem u najslabiji rang. Od tog momenta, uhvatili su se „golubovi“ ukoštac s velikim izazovima, i, malo po malo, izgradili ambiciozan projekat, koji je doveo do toga da prošlu sezonu završe na drugom mestu Košarkaške lige Srbije, s istim brojem pobeda i poraza, kao i prvoplasirani Zlatibor. Uz to, obezbeđeno je učešće u ABA 2 ligi.

Jedan od najzaslužnijih za takav uspon Spartaka je direktor kluba Darko Papac i jedan od tri člana Upravnog odbora, uz predsednika Slobodana Jaramazovića i doktora Mihajla Vidanovića.

– Prethodne sezone ispunili smo cilj – počinje Papac priču za „Dnevnik“. – Tek što smo ušli u KLS, posle osvajanja Prve B lige, malo smo i potcenili kvalitet najjačeg domaćeg takmičenja. Kako je vreme teklo, shvatili smo da su nužne promene, prvo u trenerskom kadru. Cilj je bio da dohvatimo vrh, ako se ukaže šansa za ABA 2 ligu. Onda su došle smene trenera, ekipu je preuzeo Željko Lukajić i odradio veliki deo posla. Kao uprava, napravili smo dva dobra poteza, doveli Andriju Bojića i Miloša Milisavljevića. Stranci koje smo potpisali nisu bili prava pojačanja, ipak su bili „rukiji“. Napravili smo neke rezove, a na kraju je malo falilo da budemo prvi. Protiv Zlatibora vodili smo 16 razlike, trebalo nam je pet, a mi smo pobedili s pola koša. Onda je protiv Dinamika samo trebalo da se overi prva pozicija, međutim nismo uspeli. Na kraju odvojili smo drugo mesto, čime ne možemo da budemo nezadovoljni – objasnio je Papac.

Kako je uopšte došlo do toga da ekipa koja je na rubu egzistencije, u roku od samo tri-četiri godine postane ozbiljan faktor u najvišem rangu domaće košarke?

– Sve je krenulo od inicijative predsednika kluba Jaramazovića. Bio je ključni čovek, a od samog starta smo nili tu i doktor Vidanović i ja. Sve je krenulo fuzijom sa „Fer-plejom“. Uzeli smo mesto u B ligi posle toga, tamo smo bili prvi, prošle godine usledile je igranje u KLS, a evo sada i u ABA 2 ligi.

Ono što je osim kvalitetnih igara Subotičana u prethodnoj sezoni ostavilo veliki utisak. bila je u atmosfera u Hali sportova „Dudova Šuma“. Posećenost je bila takva da bi Spartaku na njoj pozavidela i većina abaligaša?

– Ne znam da li postoji još jedan klub u ligi koji prodaje karte. Imamo besplatnu školu košarke za decu i u njoj 600 dece trenira potpuno besplatno. Ne znam da li neki klub to ima. Počelo je polako na naše utakmice da dolazi 300, 500, pa 700 ljudi, da bi na glavnoj utakmici protiv Zlatibora bilo više od njih 3.000. Hala je bila prepuna. To sve dovoljno govori o tome da Subotica živi za košarku, da smo se na neki način vratili na staze stare slave iz devedesetih godina, a sada želimo da nastavimo i dalje. Trudimo se da organizaciono podignemo sve na viši nivo.

Spartak spremno dočekuje izazove u narednoj sezoni. Samo što su se obaveze u Superligi Srbije završile, nije prošlo puno vremena kada su ozvaničena nova pojačanja. Pre svih, to je Dušan Kutlešić, bivši MVP KLS u dresu Zlatibora, kao i bivši igrač Crvene zvezde Marko Tejić?

– Oni su provereni igrači, bili su dostupni. Iskoristili smo šansu, doveli smo ih i time pokazali da imamo amiciju za sam vrh tabele. Napravili smo kombinaciju iskusnih i mladih košarkaša, a usput doveli perspektivne igrače, koje planiramo da razvijamo. Doveli smo Radosavljevića, Ilijaševića, Medarevića, Ilića, Stepanovića i Čupkovića. Pažljivo smo birali i bili smo brzi. Hteli smo da odmah sve rešimo, da imamo mirno leto. Sastav je sklopljen i, uz  igrače iz prošle sezone, napravili smo dobar tim. 

S obzirom na pojačanja, Spartak će i naredne sezone da konkuriše za najviše domete u svim takmičenjima?

– Neki cilj je da u KLS ponovimo uspeh od ove godine, da probamo da u ABA 2 ligi ostvarimo što bolji rezultat, pošto nemamo iskustvo igranja u toj konkurenciji. Radili smo na tome, doveli pojačanja. Nije nam cilj samo da igramo, već da napadnemo sam vrh. Ako se ukaže šansa da budemo prvi, ugrabićemo je – zaključio je Darko Papac.

Vuk-Miloš Petrović

Subotičani posle osvajanja Kupa Vojvodine prošle sezone

Foto: KK Spartak

 

okvir

O trenerskoj „vrtešci“

Spartak je ove sezone promenio čak četiri trenera. Sezonu je na klupi počeo Srećko Sekulović, zatim je došao Oliver Kostić, pa Željko Lukajić i na kraju je dirigentsku palicu preuzeo Vladimir Đokić.

– Oliver Kostić je učinio puno za klub, pre svega organizaciono, mnogo nam je pomogao i u samom shvatanju košarke, načinu funkcionsanja... Usledila je serija poraza, bilo ih je četiri i tu smo videli da ne ide u pravcu u kom smo to hteli. Onda smo angažovali Lukajića, koji je napravio sjajan rezultat, posle čega je angažovan Đokić, koji je ostavio veliki trag u Spartaku, tako da se nadamo da će da bude dugoročno rešenje – rekao je Papac.

Autor:
Pošaljite komentar