overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕКАДАШЊИ НБА КОШАРКАШ, БЕН БЕНТИЛ, ЕКСКЛУЗИВНО ЗА “ДНЕВНИК” Размотрио бих повратак у Црвену звезду

29.06.2024. 13:24 13:26
Пише:
Фото: Partizan (Emilija Jovanović)

Другачије културе и другачији системи. То је оно што је одувек пратило Бена Бентила, који је после боравка у Црвеној звезди наставио истом путањом и окушао се у Јапану, играјући за Гунма Крејн Тандерсе. Колико је Стефон Марбари отворио пут кошаркашкој Кини, тако је и други део Азије, у овом случају Јапан, имао своје пионире.

Један од њих је и Бентил, који је представљао нови талас евролигашких играча спремних да истраже и тај део кошаркашке планете, потврђујући да се тржиште још више проширило и да је Јапан озбиљан такмац великанима европске кошарке. Само прошле сезоне, за тај пут одлучили су се још један бивши играч Црвене звезде, Хасан Мартин, али и Артурас Гудаитис, који је носио дрес Панатинаикоса, Зенита, Милана, Жалгириса…

Некадашњи НБА играч се у ексклузивном разговору за “Дневник” на почетку осврнуо на донедавно не баш толико популарну дестинацију за кошаркаше.

– Било је забавно у Јапану. Другачији је то стил игре, другачије искуство. Научио сам доста о свему томе, другој култури. Не може да се упореди са Европом, али сам уживао. Хасан је био тамо и раније, причао ми је о томе. Обојици је било добро. Када смо имали времена за то, дружили смо се. Он је био први који ми је причао о Јапану. Имао сам неколико понуда из Европе, али сам у исто време хтео да видим о чему се ради на другом континенту, какво је то тржиште. Азија је увек било место на које бих отишао. Када се појавила шанса, искористио сам је - почео је Бентил разговор за “Дневник”.

Одлука да се опроба у Јапану изненадила је многе. И то после сезоне у којој је био део врхунског тима Црвене звезде, са Факундом Кампацом, Луком Вилдозом, поменутим Мартином, као и Душком Ивановићем на клупи, једним од најбољих стручњака Европе. Крилни центар веома добро памти тај период.

– Било је невероватно. Навијачи су били невероватни, тим је био сјајан, одлична група момака. Нисмо успели да се пласирамо у плеј-оф Евролиге, али је свако из тог тима био одличан. То је једна од сезона за памћење.

Нису ствар изгледале најповољније по Црвену звезду те јесени 2022. године. После слабијег старта, када је Евролига у питању, дошло је до промене тренера. Врло брзо, црвено-бели су постали врхунска екипа и у једном моменту били у најбољој форми у такмичењу.

– Када је Душко дошао, сви смо осетили да је то промена. Радили смо јако и зато смо на почетку имали велику серију. Увек сам осећао да имамо таленат и да нам је био потребан само неко ко би нас водио. Душко је био тај. Стара је школа. Фокусира се на јак рад и детаље.

Бентил је каријеру изградио на способности да делује како споља и да буде претња шутем, тако и изнутра, у рекету. Нема много таквих високих играча, што је била његова велика предност, препозната на врхунском евопском нивоу. Сигурно је да су то уочили и у Црвеној звезди, када је први пут обукао тај дрес. Да ли ће доћи и до друге епизоде у Београду?

– Не знам, можда је било гласина да желим да се вратим. Видећемо. Волим Црвену звезду, навијачи су нестварни. Уколико би из клуба желели да се вратим, то је нешто што бих сигурно размотрио. Знам какве играче имају, све ми је већ познато – закључио је Бен Бентил за “Дневник”.

Вук-Милош Петровић

Памти трофеј Купа Радивоја Кораћа

Упркос томе што је Црвена звезда остала без титуле у АБА лиги и без play-offa Евролиге, што су били примарни циљеви, трофеј није изостао. Начин на који је освојен Куп Радивоја Кораћа остаће заувек урезан у сећање кошаркаша из Гане.

– Пре полуфинала против Партизана, нисам био део екипе. Душко ми је рекао да нећу бити међу 12 на старту турнира и био сам океј са тим. Затим сам био стартер. Покушавао је да ми каже да иако имамо Факунда и Луку, да морам да будем лидер и водим тим. Освајање тог трофеја са њим било је специјално. Финале АБА лиге је отишло у пет утакмица. На крају смо изгубили, али је остао осећај да смо дали све од себе и да смо се борили до краја – навео је Бентил.

Аутор:
Пошаљите коментар