Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEKADAŠNJI NBA KOŠARKAŠ, BEN BENTIL, EKSKLUZIVNO ZA “DNEVNIK” Razmotrio bih povratak u Crvenu zvezdu

29.06.2024. 13:24 13:26
Piše:
Foto: Partizan (Emilija Jovanović)

Drugačije kulture i drugačiji sistemi. To je ono što je oduvek pratilo Bena Bentila, koji je posle boravka u Crvenoj zvezdi nastavio istom putanjom i okušao se u Japanu, igrajući za Gunma Krejn Tanderse. Koliko je Stefon Marbari otvorio put košarkaškoj Kini, tako je i drugi deo Azije, u ovom slučaju Japan, imao svoje pionire.

Jedan od njih je i Bentil, koji je predstavljao novi talas evroligaških igrača spremnih da istraže i taj deo košarkaške planete, potvrđujući da se tržište još više proširilo i da je Japan ozbiljan takmac velikanima evropske košarke. Samo prošle sezone, za taj put odlučili su se još jedan bivši igrač Crvene zvezde, Hasan Martin, ali i Arturas Gudaitis, koji je nosio dres Panatinaikosa, Zenita, Milana, Žalgirisa…

Nekadašnji NBA igrač se u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevnik” na početku osvrnuo na donedavno ne baš toliko popularnu destinaciju za košarkaše.

– Bilo je zabavno u Japanu. Drugačiji je to stil igre, drugačije iskustvo. Naučio sam dosta o svemu tome, drugoj kulturi. Ne može da se uporedi sa Evropom, ali sam uživao. Hasan je bio tamo i ranije, pričao mi je o tome. Obojici je bilo dobro. Kada smo imali vremena za to, družili smo se. On je bio prvi koji mi je pričao o Japanu. Imao sam nekoliko ponuda iz Evrope, ali sam u isto vreme hteo da vidim o čemu se radi na drugom kontinentu, kakvo je to tržište. Azija je uvek bilo mesto na koje bih otišao. Kada se pojavila šansa, iskoristio sam je - počeo je Bentil razgovor za “Dnevnik”.

Odluka da se oproba u Japanu iznenadila je mnoge. I to posle sezone u kojoj je bio deo vrhunskog tima Crvene zvezde, sa Fakundom Kampacom, Lukom Vildozom, pomenutim Martinom, kao i Duškom Ivanovićem na klupi, jednim od najboljih stručnjaka Evrope. Krilni centar veoma dobro pamti taj period.

– Bilo je neverovatno. Navijači su bili neverovatni, tim je bio sjajan, odlična grupa momaka. Nismo uspeli da se plasiramo u plej-of Evrolige, ali je svako iz tog tima bio odličan. To je jedna od sezona za pamćenje.

Nisu stvar izgledale najpovoljnije po Crvenu zvezdu te jeseni 2022. godine. Posle slabijeg starta, kada je Evroliga u pitanju, došlo je do promene trenera. Vrlo brzo, crveno-beli su postali vrhunska ekipa i u jednom momentu bili u najboljoj formi u takmičenju.

– Kada je Duško došao, svi smo osetili da je to promena. Radili smo jako i zato smo na početku imali veliku seriju. Uvek sam osećao da imamo talenat i da nam je bio potreban samo neko ko bi nas vodio. Duško je bio taj. Stara je škola. Fokusira se na jak rad i detalje.

Bentil je karijeru izgradio na sposobnosti da deluje kako spolja i da bude pretnja šutem, tako i iznutra, u reketu. Nema mnogo takvih visokih igrača, što je bila njegova velika prednost, prepoznata na vrhunskom evopskom nivou. Sigurno je da su to uočili i u Crvenoj zvezdi, kada je prvi put obukao taj dres. Da li će doći i do druge epizode u Beogradu?

– Ne znam, možda je bilo glasina da želim da se vratim. Videćemo. Volim Crvenu zvezdu, navijači su nestvarni. Ukoliko bi iz kluba želeli da se vratim, to je nešto što bih sigurno razmotrio. Znam kakve igrače imaju, sve mi je već poznato – zaključio je Ben Bentil za “Dnevnik”.

Vuk-Miloš Petrović

Pamti trofej Kupa Radivoja Koraća

Uprkos tome što je Crvena zvezda ostala bez titule u ABA ligi i bez play-offa Evrolige, što su bili primarni ciljevi, trofej nije izostao. Način na koji je osvojen Kup Radivoja Koraća ostaće zauvek urezan u sećanje košarkaša iz Gane.

– Pre polufinala protiv Partizana, nisam bio deo ekipe. Duško mi je rekao da neću biti među 12 na startu turnira i bio sam okej sa tim. Zatim sam bio starter. Pokušavao je da mi kaže da iako imamo Fakunda i Luku, da moram da budem lider i vodim tim. Osvajanje tog trofeja sa njim bilo je specijalno. Finale ABA lige je otišlo u pet utakmica. Na kraju smo izgubili, ali je ostao osećaj da smo dali sve od sebe i da smo se borili do kraja – naveo je Bentil.

Autor:
Pošaljite komentar