overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕП у кошарци: „Орлови” крећу од Холандије, циљ медаља

02.09.2022. 08:43 08:48
Пише:
Извор: Micić i Jokić u duelu sa selekcijom Turske u kvalifikacijama za SP/kss.rs

ПРАГ: Кошаркашка репрезентација Србије вечерас од 21 час против Холандије, започиње такмичење на Европском првенству.

„Орлови“ су у Праг, место где ће бити одиграни сви мечеви Д групе, допутовали јуче, али некомплетни. Како је навео доктор наше селекције Драган Радовановић, Никола Милутинов је остао у Београду због вируса и извесно ће пропустити уводна два сусрета, а могао би играти против Финске.

Селектор „орлова“ Светислав Пешић са дозом опреза говорио је о првом ривалу Србије, којег су многи сматрају асполутним аутсајдером на читавом првенству.

Све су екипе опасне ако се добро не припремимо. Холандија није на нашем нивоу, фаворити смо, али за нас је та утакмица важна као прва на првенству. Још смо у процесу, морамо да унапређујемо игру, јер не идемо на Европско првенство само да бисмо победили Холандију, већ са много већим циљевима. Не обазирем се на приче да смо фаворити за злато, јер то су жеље навијача. Поштујем, све је то у реду, али анкете за мене на важе. Наша прва жеља је да одемо у Берлин  на завршне окршаје. Жреб нам није повољан, укрштамо се са најјачим екипама. Иако се мисли да смо добили фантастичан жреб, уопште није тако. Нисмо дошли да будемо први у групи, него на крају, јасан је био селектор.


Списак

Светислав Пешић је одлучио да следећих 12 играча оде на Евробаскет: Василије Мицић, Огњен Јарамаз, Немања Недовић, Вања Маринковић, Марко Гудурић, Никола Калинић, Владимир Лучић, Дејан Давидовац, Марко Jagodić-Kuriya, Никола Јокић, Никола Милутинов и Душан Ристић.

На списку нема Немање Бјелице,који се није опоравио од повреде. Што се осталих промена у односу на квалификације за Мундобаскет тиче, отпао је Огњен Добрић и уместо њега ту је опорављени Немања Недовић. Душан Ристић је добио шансу пре Филипа Петрушева.


Пешић је свестан да је времена за припрему у специфичним околностима било мање него што то захтева велико такмичење, али је задовољан како је његова екипа изнела најважније утакмице пред Европско првенство, квалификационе мечеве за Светско првенство против Грчке и Турске.

Ово нема никакве везе са припремама. Први пут имам овакве припреме и то је за мене ново искуство. Ова сезона је била једна од најнапорнијих. Сви најбољи играчи су играли најдуже, јер су били у најбољим тимовима који су најдуже остајали у такмичењу. Дошле су повреде, умор... На припремама смо почели испочетка. Имали смо добар избор места на којима смо тренирали, играчи били свесни да морају да дају максимум како бисмо стигли тамо где желимо да будемо. Било је и импровизације, али било је и тешко јер смо морали да правимо форму за утакмице против Грчке и Турске. Био је то посебан изазов и за мене и за екипу. То је прошло, нисмо урадили све што смо планирали, али нису ни други. Сада је важно да победимо прву званичну утакмицу, али и да кроз мечеве који долазе растемо, објаснио је Пешић.

У завршну фазу, која се игра у Берлину, пласираће се по четири најбоље селекције из четири групе.

Као самостална земља, Србија је на ЕП најдаље догурала до финала и сребрне медаље, и то у два наврата – 2009. године у Пољској и на prеthodnom првенству 2017. године, када је наша селекција поражена од Словеније.

В. М. П.



Група А

Шпанија – Бугарска 114:87

Турска – Црна Гора 72:68

Белгија – Грузија синоћ

Група Б

БиХ – Мађарска 95:85

Словенија – Литванија синоћ

Француска – Немачка синоћ

Група Ц

Данас

Украјина – Велика Британија (14.15)

Хрватска – Грчка (17)

Италија –  Естонија (21)

Група Д

Данас

Израел – Финска (14)

Пољска - Чешка (17.30)

Србија – Холандија (21)

Аутор:
Пошаљите коментар
Кошаркаши Србије допутовали у Праг на Евробаскет

Кошаркаши Србије допутовали у Праг на Евробаскет

01.09.2022. 13:15 13:18