Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EP u košarci: „Orlovi” kreću od Holandije, cilj medalja

02.09.2022. 08:43 08:48
Piše:
Izvor: Micić i Jokić u duelu sa selekcijom Turske u kvalifikacijama za SP/kss.rs

PRAG: Košarkaška reprezentacija Srbije večeras od 21 čas protiv Holandije, započinje takmičenje na Evropskom prvenstvu.

„Orlovi“ su u Prag, mesto gde će biti odigrani svi mečevi D grupe, doputovali juče, ali nekompletni. Kako je naveo doktor naše selekcije Dragan Radovanović, Nikola Milutinov je ostao u Beogradu zbog virusa i izvesno će propustiti uvodna dva susreta, a mogao bi igrati protiv Finske.

Selektor „orlova“ Svetislav Pešić sa dozom opreza govorio je o prvom rivalu Srbije, kojeg su mnogi smatraju aspolutnim autsajderom na čitavom prvenstvu.

Sve su ekipe opasne ako se dobro ne pripremimo. Holandija nije na našem nivou, favoriti smo, ali za nas je ta utakmica važna kao prva na prvenstvu. Još smo u procesu, moramo da unapređujemo igru, jer ne idemo na Evropsko prvenstvo samo da bismo pobedili Holandiju, već sa mnogo većim ciljevima. Ne obazirem se na priče da smo favoriti za zlato, jer to su želje navijača. Poštujem, sve je to u redu, ali ankete za mene na važe. Naša prva želja je da odemo u Berlin  na završne okršaje. Žreb nam nije povoljan, ukrštamo se sa najjačim ekipama. Iako se misli da smo dobili fantastičan žreb, uopšte nije tako. Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju, jasan je bio selektor.


Spisak

Svetislav Pešić je odlučio da sledećih 12 igrača ode na Evrobasket: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Nemanja Nedović, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dejan Davidovac, Marko Jagodić-Kuriya, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Dušan Ristić.

Na spisku nema Nemanje Bjelice,koji se nije oporavio od povrede. Što se ostalih promena u odnosu na kvalifikacije za Mundobasket tiče, otpao je Ognjen Dobrić i umesto njega tu je oporavljeni Nemanja Nedović. Dušan Ristić je dobio šansu pre Filipa Petruševa.


Pešić je svestan da je vremena za pripremu u specifičnim okolnostima bilo manje nego što to zahteva veliko takmičenje, ali je zadovoljan kako je njegova ekipa iznela najvažnije utakmice pred Evropsko prvenstvo, kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske.

Ovo nema nikakve veze sa pripremama. Prvi put imam ovakve pripreme i to je za mene novo iskustvo. Ova sezona je bila jedna od najnapornijih. Svi najbolji igrači su igrali najduže, jer su bili u najboljim timovima koji su najduže ostajali u takmičenju. Došle su povrede, umor... Na pripremama smo počeli ispočetka. Imali smo dobar izbor mesta na kojima smo trenirali, igrači bili svesni da moraju da daju maksimum kako bismo stigli tamo gde želimo da budemo. Bilo je i improvizacije, ali bilo je i teško jer smo morali da pravimo formu za utakmice protiv Grčke i Turske. Bio je to poseban izazov i za mene i za ekipu. To je prošlo, nismo uradili sve što smo planirali, ali nisu ni drugi. Sada je važno da pobedimo prvu zvaničnu utakmicu, ali i da kroz mečeve koji dolaze rastemo, objasnio je Pešić.

U završnu fazu, koja se igra u Berlinu, plasiraće se po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe.

Kao samostalna zemlja, Srbija je na EP najdalje dogurala do finala i srebrne medalje, i to u dva navrata – 2009. godine u Poljskoj i na prethodnom prvenstvu 2017. godine, kada je naša selekcija poražena od Slovenije.

V. M. P.



Grupa A

Španija – Bugarska 114:87

Turska – Crna Gora 72:68

Belgija – Gruzija sinoć

Grupa B

BiH – Mađarska 95:85

Slovenija – Litvanija sinoć

Francuska – Nemačka sinoć

Grupa C

Danas

Ukrajina – Velika Britanija (14.15)

Hrvatska – Grčka (17)

Italija –  Estonija (21)

Grupa D

Danas

Izrael – Finska (14)

Poljska - Češka (17.30)

Srbija – Holandija (21)

Autor:
Pošaljite komentar
Košarkaši Srbije doputovali u Prag na Evrobasket

Košarkaši Srbije doputovali u Prag na Evrobasket

01.09.2022. 13:15 13:18