light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИВШИ СЕЛЕКТОР КОШАРКАША НЕМАЧКЕ И ТРЕНЕР БАЈЕРНА, ГОРДОН ХЕРБЕРТ, ЗА "ДНЕВНИК" Србија била можда и најбоља у Паризу

16.09.2024. 14:10 14:54
Пише:
Herbert
Извор: Dnevnik

Тренер Бајерна Гордон Херберт говорио је за "Дневник" о Олимпијским играма, новим појачањима Шабазу Нејпиру и Јаму Мадару, томе због чега Јоханес Тиман није био опција за његов тим, а дотакао се и тога што ће имати прилику да гостује Партизану и Црвеној звезди у новој евролигашкој сезони.

 

Откако се појавио на највећој сцени европске кошарке, Бајерн фигурира као екипа која се константно бори за плеј-оф, па тако такмичење углавном завршава у зони око осмог места. Међутим, прошле сезоне били су 15-ти, након чега је уследио и помало неочекиван разлаз са Паблом Ласом.

На његово место дошао је Гордон Херберт, који се последњих година профилисао као један од најбољих тренера света. Међу најзаслужнијима је за успон немачке кошарке, тако да је освајач златне медаље за Светског првенства у Манили 2023. био најпогоднији за новог стратега Бајерна.

О променама у тренерском послу

И моментално је обелоданио амбиције. Није се крио иза буџета који објективно не може да парира најбогатијим клубовима у Европи. Јасно је ставио до знања да је циљ да се оде на Финал Фоур елитног такмичења. Човек је који није био задовољан четвртим местом Немачке на изразито квалитетним Олимпијским играма. И баш такав, делује да је потребан Бајерну, како би га подигао на још виши ниво.

- Раније сам много викао. Не радим то више, јер спознаш да можеш да утичеш на играче и без тога. Међутим, и даље ми заиста смета ако не играш тимски, или се не трудиш - почео је Гордон Херберт разговор за "Дневник", говорећи о томе колико се његов поглед на тренерску филозофију променио од почетка каријере.

Промене су саставни део сваког посла. Тако је сада већ бивши селектор Немачке у једном од интервјуа говорио о томе како се у тренерском послу све више вреднују комуникација и односу са играчима, док је простора за тактичке замисли нешто мање. Сигурно да на то утиче и изузетно захтеван распоред у којем је све мање времена за тренинг, а све више времена потребног за опоравак.

- Са националним тимом је другачије, јер се ту ради на изградњи односа унутар екипе. Имаш веома кратак период да се припремиш за турнир и није лако све то повезати. Играчи имају дугу сезону у клубовима, затим одустају од одмора и времена које би провели са породицом. Када је реч о клубу, другачије је. Има више нација у екипи. Са једне стране, битна је и стратегија и тактика, али је и до тога да се изгради култура у исто време, као и да се развију односи. Промениле су се ствари у претходних 5-10 година, мада није баш као у НБА лиги. Тренери у Европи још увек имају снажан глас, али се и доста посвећује пажње комуникацији и развоју односа са играчима, много више него пре 15-20 година.

,,Били смо мало неповезани у Паризу”

Гордон Херберт
Извор: ФИБА

Управо је у националном тиму Гордон Херберт успео да изгради причу која представља велики успон једне државе на кошаркашој мапи света. Немачка је после освајања Светског првенства била конкурент за најсјајнију медаљу и на Олимпијским играма, али ју је Србија оставила и без бронзе, после изненађујућег пораза од Француске у полуфиналу. Окршај против екипе Светислава Пешића био је уједно и најзахтевнији за акутелног шампиона света.

- Србија је била можда и најбољи тим на турниру. Нису имали среће против САД, остали су мало и без енергије пред четврту четвртину, али су играли невероватну кошарку. Нисмо играли против САД, па не могу да кажем ништа о томе, али је Србија била најбоља екипа са којом смо се суочили. Немачка је играла добро, мада у Паризу то није било по нашим стандардима. Било смо мало неповезани.

Врло лако је могло да се деси да ми и Србија будемо у финалу. На Олимпијским играма имате осам сјајних екипа у четвртфиналу и свако може да конкурише за медаљу. Аустралија је имала 24 поена предности против Србије… Не знам да ли је раније одигран толико квалитетан турнир. И када се све узме у обзир, разлика је смањена између САД и остатка света. Четири или пет најбољих играча света нису Американци.

,,Шабаз Нејпир потписао у право време”

После Париза, дошло је време за растанак са националним тимом. Изузетно успешно поглавље је затворено и место на клупи Немачке Гордон Херберт препустио је Алексу Мумбруу.

- Када сагледам последње три године, изградили смо културу, са визијом и идентитетом тима. Такве ствари су веома важне. Резултат утиче на посао. Имали смо процес пре продукта и то је баш оно што сам покушавао да урадим.

Сада га очекују свакодневне обавезе. Евролигашки захтеви се умногоме разликују од оних у националном тиму. Сада је пред њим другачији изазов, да Бајерн, како је и сам рекао, води до врха европске кошарке. Веома битну улогу у том циљу требало би да има и Шабаз Нејпир, најновије појачање немачке екипе. Претходни период за њега није био најблиставији. Није се снашао у Црвеној звезди, а тек нешто боље било је у Милану.

- Можда је био у тешкој ситуацији, али смо довели екстремно талентованог играча. У најбоље време је потписао за нас, јер није имао лаку прошлу сезону и сада ће желети да се докаже. Радујемо се томе што је пред нама и што ће бити битан део овог тима.

О Јаму Мадару и Јоханесу Тиману

Гордон Херберт ће имати задатак да “пробуди” још једног играча на бековским позицијама. После епизоде у Фенербахчеу, у којем није имао довољан број минута, Јам Мадар је променио средину и покушаће да се наметне за озбиљнију улогу у Бајерну.

- Имамо Ника Вајлер-Беба и њега такође. Мадар је врло добар плејмејкер, који је играо одлично у Партизану пре две године. У Фенербахчеу је имао конкуренцију и није играо много, јер је био окружен изузетно талентованим играчима. Он је још један у нашој екипи који има нешто да докаже, што ми се свиђа. Надарен је и млад.

У једном од излагања, канадско-фински стратег обелоданио је да је желео Исака Бонгу у тиму и да жали што је играч већ договорио прелазак у Партизан, пре него што је он преузео Бајерн. Да ли је такав случај био и са Јоханесом Тиманом, с обзиром на то да је после одласка из Албе Берлин био веома тражена роба на евролигашком тржишту и као играч Гордона Херберта у националном тиму, можда и потенцијална мета.

- Не, Бајерн је већ потписао Оскара да Силву и Јоханеса Фојтмана. Нисмо имали простора за Тимана, који је добио велики уговор у Јапану. Већ је у 30-тим годинама и новац му сада значи. Добар момак, невероватна особа и изузетан играч. Веома сам срећан због њега. У Јапану праве крупне кораке и њихов национални тим игра заиста добро у последњих неколико година. Имају инфраструктуру, напредују, лига је у великом успону и план је да за две године направе Суперлигу, тако да је то такмичење које све више иде ка горе и има светлу будућност - навео је Гордон Херберт, који је и сам био врло близу тога да баш у Јапану пронађе нови ангажман, пре него што се појавио Бајерн.

,,Брзо смо се договорили са Ти Џеј Паркером”

После промена на месту главног тренера, доласка нових играча, али и спортског директора, Драгана Тарлаћа, оно што ће бити другачије у односу на претходни период јесте стручни штаб Бајерна. Гордон Херберт позвао је човека под поверења, некадашњег тренера Асвела Ти Џеј Паркера, који ће, уз Јозепа Берокала, чинити тандем асистената.

- Тренирао сам Ти Џеја две године у Паризу, остали смо у контакту. Наш однос је врло добар и врло сам узбуђен што ћу га имати у стручном штабу. Када смо причали, било је потребно само 48 часа да се договоримо. Заиста је желео то, тако да је дошао у Бајерн због кошаркашке ситуације.

,,Еторе Месина и Жељко Обрадовић међу најбољима”

Партизан и Црвена звезда биће једни од главних конкурената Баyерна у борби за плеј-оф Евролиге, а тренер немачког тима са нестрпљењем чека те окршаје.

- Нисам никада играо у тим дворанама раније, тако да ће сигурно бити веома интересантно. Водио сам тим против Жељка Обрадовића у Грчкој пре много година. Научио сам доста од тог момента. Евролига има неколико врхунских тренера. Еторе Месина и Обрадовић побеђују у последњих 20 година, имају толико титула, у толико различитих ера. Њих двојица су међу најбољима на свету. Имате и тренера Пешића и толико стратега који су на више фронтова успевали, како на клупском, тако и на нивоу националног тима.

Од успона Немачке, до прилике да на паркету на недељном нивоу одмерава снаге са најбољима у Европи. Тога вероватно не би било да се није стално усавршавао, обраћајући пажњу на све аспекте тог пута.

- Учим много од играча. У Немачкој од Франца Вагнера, Дениса Шрудера, Фојтмана… У Бајерну од Вајлер-Баба и Владимира Лучића. Обојица имају велико знање и висок кошаркашки и-ку. Морате да слушате играче. Учимо од колега, али и од њих. Уколико престанемо да се усавршавамо, бићемо на дну и остати без посла - закључио је Гордон Херберт разговор за "Дневник".

Вук-Милош Петровић

Извор:
Вук-Милош Петровић
Аутор:
Пошаљите коментар