Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIVŠI SELEKTOR KOŠARKAŠA NEMAČKE I TRENER BAJERNA, GORDON HERBERT, ZA "DNEVNIK" Srbija bila možda i najbolja u Parizu

16.09.2024. 14:10 14:54
Piše:
Herbert
Izvor: Dnevnik

Trener Bajerna Gordon Herbert govorio je za "Dnevnik" o Olimpijskim igrama, novim pojačanjima Šabazu Nejpiru i Jamu Madaru, tome zbog čega Johanes Timan nije bio opcija za njegov tim, a dotakao se i toga što će imati priliku da gostuje Partizanu i Crvenoj zvezdi u novoj evroligaškoj sezoni.

 

Otkako se pojavio na najvećoj sceni evropske košarke, Bajern figurira kao ekipa koja se konstantno bori za plej-of, pa tako takmičenje uglavnom završava u zoni oko osmog mesta. Međutim, prošle sezone bili su 15-ti, nakon čega je usledio i pomalo neočekivan razlaz sa Pablom Lasom.

Na njegovo mesto došao je Gordon Herbert, koji se poslednjih godina profilisao kao jedan od najboljih trenera sveta. Među najzaslužnijima je za uspon nemačke košarke, tako da je osvajač zlatne medalje za Svetskog prvenstva u Manili 2023. bio najpogodniji za novog stratega Bajerna.

O promenama u trenerskom poslu

I momentalno je obelodanio ambicije. Nije se krio iza budžeta koji objektivno ne može da parira najbogatijim klubovima u Evropi. Jasno je stavio do znanja da je cilj da se ode na Final Four elitnog takmičenja. Čovek je koji nije bio zadovoljan četvrtim mestom Nemačke na izrazito kvalitetnim Olimpijskim igrama. I baš takav, deluje da je potreban Bajernu, kako bi ga podigao na još viši nivo.

- Ranije sam mnogo vikao. Ne radim to više, jer spoznaš da možeš da utičeš na igrače i bez toga. Međutim, i dalje mi zaista smeta ako ne igraš timski, ili se ne trudiš - počeo je Gordon Herbert razgovor za "Dnevnik", govoreći o tome koliko se njegov pogled na trenersku filozofiju promenio od početka karijere.

Promene su sastavni deo svakog posla. Tako je sada već bivši selektor Nemačke u jednom od intervjua govorio o tome kako se u trenerskom poslu sve više vrednuju komunikacija i odnosu sa igračima, dok je prostora za taktičke zamisli nešto manje. Sigurno da na to utiče i izuzetno zahtevan raspored u kojem je sve manje vremena za trening, a sve više vremena potrebnog za oporavak.

- Sa nacionalnim timom je drugačije, jer se tu radi na izgradnji odnosa unutar ekipe. Imaš veoma kratak period da se pripremiš za turnir i nije lako sve to povezati. Igrači imaju dugu sezonu u klubovima, zatim odustaju od odmora i vremena koje bi proveli sa porodicom. Kada je reč o klubu, drugačije je. Ima više nacija u ekipi. Sa jedne strane, bitna je i strategija i taktika, ali je i do toga da se izgradi kultura u isto vreme, kao i da se razviju odnosi. Promenile su se stvari u prethodnih 5-10 godina, mada nije baš kao u NBA ligi. Treneri u Evropi još uvek imaju snažan glas, ali se i dosta posvećuje pažnje komunikaciji i razvoju odnosa sa igračima, mnogo više nego pre 15-20 godina.

,,Bili smo malo nepovezani u Parizu”

Гордон Херберт
Izvor: FIBA

Upravo je u nacionalnom timu Gordon Herbert uspeo da izgradi priču koja predstavlja veliki uspon jedne države na košarkašoj mapi sveta. Nemačka je posle osvajanja Svetskog prvenstva bila konkurent za najsjajniju medalju i na Olimpijskim igrama, ali ju je Srbija ostavila i bez bronze, posle iznenađujućeg poraza od Francuske u polufinalu. Okršaj protiv ekipe Svetislava Pešića bio je ujedno i najzahtevniji za akutelnog šampiona sveta.

- Srbija je bila možda i najbolji tim na turniru. Nisu imali sreće protiv SAD, ostali su malo i bez energije pred četvrtu četvrtinu, ali su igrali neverovatnu košarku. Nismo igrali protiv SAD, pa ne mogu da kažem ništa o tome, ali je Srbija bila najbolja ekipa sa kojom smo se suočili. Nemačka je igrala dobro, mada u Parizu to nije bilo po našim standardima. Bilo smo malo nepovezani.

Vrlo lako je moglo da se desi da mi i Srbija budemo u finalu. Na Olimpijskim igrama imate osam sjajnih ekipa u četvrtfinalu i svako može da konkuriše za medalju. Australija je imala 24 poena prednosti protiv Srbije… Ne znam da li je ranije odigran toliko kvalitetan turnir. I kada se sve uzme u obzir, razlika je smanjena između SAD i ostatka sveta. Četiri ili pet najboljih igrača sveta nisu Amerikanci.

,,Šabaz Nejpir potpisao u pravo vreme”

Posle Pariza, došlo je vreme za rastanak sa nacionalnim timom. Izuzetno uspešno poglavlje je zatvoreno i mesto na klupi Nemačke Gordon Herbert prepustio je Aleksu Mumbruu.

- Kada sagledam poslednje tri godine, izgradili smo kulturu, sa vizijom i identitetom tima. Takve stvari su veoma važne. Rezultat utiče na posao. Imali smo proces pre produkta i to je baš ono što sam pokušavao da uradim.

Sada ga očekuju svakodnevne obaveze. Evroligaški zahtevi se umnogome razlikuju od onih u nacionalnom timu. Sada je pred njim drugačiji izazov, da Bajern, kako je i sam rekao, vodi do vrha evropske košarke. Veoma bitnu ulogu u tom cilju trebalo bi da ima i Šabaz Nejpir, najnovije pojačanje nemačke ekipe. Prethodni period za njega nije bio najblistaviji. Nije se snašao u Crvenoj zvezdi, a tek nešto bolje bilo je u Milanu.

- Možda je bio u teškoj situaciji, ali smo doveli ekstremno talentovanog igrača. U najbolje vreme je potpisao za nas, jer nije imao laku prošlu sezonu i sada će želeti da se dokaže. Radujemo se tome što je pred nama i što će biti bitan deo ovog tima.

O Jamu Madaru i Johanesu Timanu

Gordon Herbert će imati zadatak da “probudi” još jednog igrača na bekovskim pozicijama. Posle epizode u Fenerbahčeu, u kojem nije imao dovoljan broj minuta, Jam Madar je promenio sredinu i pokušaće da se nametne za ozbiljniju ulogu u Bajernu.

- Imamo Nika Vajler-Beba i njega takođe. Madar je vrlo dobar plejmejker, koji je igrao odlično u Partizanu pre dve godine. U Fenerbahčeu je imao konkurenciju i nije igrao mnogo, jer je bio okružen izuzetno talentovanim igračima. On je još jedan u našoj ekipi koji ima nešto da dokaže, što mi se sviđa. Nadaren je i mlad.

U jednom od izlaganja, kanadsko-finski strateg obelodanio je da je želeo Isaka Bongu u timu i da žali što je igrač već dogovorio prelazak u Partizan, pre nego što je on preuzeo Bajern. Da li je takav slučaj bio i sa Johanesom Timanom, s obzirom na to da je posle odlaska iz Albe Berlin bio veoma tražena roba na evroligaškom tržištu i kao igrač Gordona Herberta u nacionalnom timu, možda i potencijalna meta.

- Ne, Bajern je već potpisao Oskara da Silvu i Johanesa Fojtmana. Nismo imali prostora za Timana, koji je dobio veliki ugovor u Japanu. Već je u 30-tim godinama i novac mu sada znači. Dobar momak, neverovatna osoba i izuzetan igrač. Veoma sam srećan zbog njega. U Japanu prave krupne korake i njihov nacionalni tim igra zaista dobro u poslednjih nekoliko godina. Imaju infrastrukturu, napreduju, liga je u velikom usponu i plan je da za dve godine naprave Superligu, tako da je to takmičenje koje sve više ide ka gore i ima svetlu budućnost - naveo je Gordon Herbert, koji je i sam bio vrlo blizu toga da baš u Japanu pronađe novi angažman, pre nego što se pojavio Bajern.

,,Brzo smo se dogovorili sa Ti Džej Parkerom”

Posle promena na mestu glavnog trenera, dolaska novih igrača, ali i sportskog direktora, Dragana Tarlaća, ono što će biti drugačije u odnosu na prethodni period jeste stručni štab Bajerna. Gordon Herbert pozvao je čoveka pod poverenja, nekadašnjeg trenera Asvela Ti Džej Parkera, koji će, uz Jozepa Berokala, činiti tandem asistenata.

- Trenirao sam Ti Džeja dve godine u Parizu, ostali smo u kontaktu. Naš odnos je vrlo dobar i vrlo sam uzbuđen što ću ga imati u stručnom štabu. Kada smo pričali, bilo je potrebno samo 48 časa da se dogovorimo. Zaista je želeo to, tako da je došao u Bajern zbog košarkaške situacije.

,,Etore Mesina i Željko Obradović među najboljima”

Partizan i Crvena zvezda biće jedni od glavnih konkurenata Bayerna u borbi za plej-of Evrolige, a trener nemačkog tima sa nestrpljenjem čeka te okršaje.

- Nisam nikada igrao u tim dvoranama ranije, tako da će sigurno biti veoma interesantno. Vodio sam tim protiv Željka Obradovića u Grčkoj pre mnogo godina. Naučio sam dosta od tog momenta. Evroliga ima nekoliko vrhunskih trenera. Etore Mesina i Obradović pobeđuju u poslednjih 20 godina, imaju toliko titula, u toliko različitih era. Njih dvojica su među najboljima na svetu. Imate i trenera Pešića i toliko stratega koji su na više frontova uspevali, kako na klupskom, tako i na nivou nacionalnog tima.

Od uspona Nemačke, do prilike da na parketu na nedeljnom nivou odmerava snage sa najboljima u Evropi. Toga verovatno ne bi bilo da se nije stalno usavršavao, obraćajući pažnju na sve aspekte tog puta.

- Učim mnogo od igrača. U Nemačkoj od Franca Vagnera, Denisa Šrudera, Fojtmana… U Bajernu od Vajler-Baba i Vladimira Lučića. Obojica imaju veliko znanje i visok košarkaški i-ku. Morate da slušate igrače. Učimo od kolega, ali i od njih. Ukoliko prestanemo da se usavršavamo, bićemo na dnu i ostati bez posla - zaključio je Gordon Herbert razgovor za "Dnevnik".

Vuk-Miloš Petrović

Izvor:
Vuk-Miloš Petrović
Autor:
Pošaljite komentar