overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЛЕКСА АВРАМОВИЋ Једва чекам сусрете са Црвеном звездом

03.01.2023. 10:18 10:20
Пише:
Извор: ABA liga (D. Stjepanović)

Не воли поразе. Учиниће све да би свом тиму донео победу. У толикој жељи, погрешиће. Исправиће грешку. Погрешиће поново. Запамтиће. Напредоваће. Не воли неуспехе. Воли да учи из њих. Чекаће. Немоћ. То мрзи. Опет ће чекати. Вратиће се. Победиће.

Бек Партизана Алекса Аврамовић због повреде десне шаке морао је да пропусти почетак клупске сезоне и потенцијално Европско првенство са репрезентацијом.

Међутим, вратио се у великом стилу. После шест месеци, ушао је у игру против Фенербахчеа и са линије слободних бацања помогао Београђанима да остваре веома важну евролигашку победу у Истанбулу.

Један је од оних који пружају најбоље, када је најтеже. Када је улог највећи. То је доказао прошле сезоне, када се посебно истакао у дербијима са "вечитим" ривалом, којем је, једном приликом убацио и 33 поена, што је партија која ће бити записана за сва времена. Упркос томе што су црно-бели у финишу сезоне изгубили титулу у регионалном шампионату, чинило се да се од Аврамовића тек очекују велике ствари. Ипак, поменути сценарио помрсио му је рачуне.

Рођени Чачанин ужелео се игре, ужелео се побеђивања. На почетку разговора за “Дневник” бивши кошаркаш, између осталих, Естудијантеса, Уникахе и Варезеа открио је како се осећао када је поред паркета са гипсом у руци пратио неизвесне завршнице свог тима, а да притом није могао да утиче на епилог.

– Осећао сам се неспособно. Шест месеци нисам играо. Велики је то период без лопте. То се сврстава у тежу повреду, мада сам ја кондиционо добар. Потребно ми је да мало ухватим ритам, не може одмах да се да 30 поена. Што се тог "немог" посматрања тиче, баш је тешко. Убрзаваш докторе, убрзаваш себе, али не може се против природе – објаснио је Аврамовић.

Шта Вам је било најтеже у тим моментима?

– Било ми је тешко да видим да екипа губи у неизвесној завршници, а потребна је добра одбрана. Много ми је жао што сам пропустио тај период у којем смо примали висок број поена, а знам да бих својим доприносом могао да утичем да не буде тако.


Сто позива у нападу у Партизану

Обрадовић је током једног предавања говорио о томе да је у Фенербахчеу имао и 100 позива у нападу. Какав је случај у Партизану?

– Имамо сигурно стотињак позива. Није да немамо проблема да све то запамтимо (смех). Олакшава то што се кроз припрему утакмице одради двадесетак, следећу утакмицу других двадесетак, све у зависности од ривала. За мене као плејмејкера није тешко то да запамтим. Не знам за играче на осталим позицијама – рекао је бек Партизана.


Дешава се да се на терен враћате баш у неизвесној завршници против Фенербахчеа. Погађате слободно бацање, којим тиму доносите победу. О чему сте размишљали док сте шутирали "пенале"?

– Нисам размишљао о ономе што је било раније, само о томе да убацим и да победимо. Не могу да кажем да нисам очекивао да уђем у игру тада. Добро сам тренирао пред Фенербахче и надао се да ћу да играм. Моменат утакмице је био специфичан. Није да се раније није дешавало да неко уђе после дуге паузе на паркет и за минут би било 15 разлике за ривала. Када сам ушао, јесам имао два пропуста у одбрани, али сам све после тога добро урадио. Повреда је иза мене, јачаћу руку и бићу бољи из утакмице у утакмицу.

Шта је за Вас било најзахтевније што се тиче повратка на паркет?

– Тренирао сам руком која је била сломљена и знам какав је бол био. Нисам смео да додирнем играча колико ме је болела рука. Некад ти прође тај стрес кроз главу, али то је прошлост. Некада ти нервни импулс шаље у мозак да не идеш руком до краја, али то ће све доћи на своје. То су неке баријере које те коче у почетку, али идеш напред и то је то. Сада тренирам пуним интензитетом.

Споменули сте да Вам је жао што нисте играли, када је екипа имала проблем са одбраном. У чему је био тај проблем?

– Имамо велика тела у одбрани, али се и даље уигравамо и биће све боље како време одмиче. Примера ради, Партизан је прошлог децембра био у транзицији, игра је била ружна за око, да бисмо од марта заиграли боље, када су се све коцкице поклопиле. Титула је измакла због разних фактора. Није било лако изнети некошаркашке ствари, за које мораш да будеш спреман главом.


О видео анализи до два ујутру после дербија

Причало се о томе да вас је Обрадовић задржао до два ујтуру због анализе после пораза од Звезде у Евролиги. Да ли можете да откријете неке детаље са тог састанка?

– То је нормално. Није било први пут да смо остали до два. Имали смо утакмице на гостовањима, где изгубимо и после гледамо анализу. Није то ништа необично. Пораз од Звезде јесте био специфичан, јер смо играли на домаћем терену, пред својим навијачима. Требало је да задржимо смиреност и испоставило се да смо се издигли изнад тога. Звезда је добар тим. Једва чекам сусрете са њима, јер су то најлепше утакмице, са највећим притиском. Тада се дефинише ко је од чега направљен – навео је Аврамовић.


У чему сте највише напредовали под вођством Жељка Обрадовића?

– У стабилности, смирењу и контроли емоција. Као играч сам бољи. Није проблем да се да 20 поена, то може свако. Главни циљ је континуитет, где сам поготово у том другом делу сезоне био стандардан. Грешке су биле минималне на узорку од много минута. Имао сам контролу на паркету. Побољшао сам и плејмејкерску игру, а о одбрани да не причам...

Шта је оно што бисте променили, када је реч о резултатима из 2022. године?

– У поразу од Звезде у финалној серији АБА лиге не могу ништа да замерим никоме, могли смо да узмемо титулу. Ситни детаљи у тој петој утакмици су одлучили, када су Волтерс и Калинић дали тројку. Промашили смо неколико битних шутева, али то су ситнице јер је било на једну лопту у пет утакмица, могло је да оде на било коју страну. Што се тиче Бурсе од које смо испали у осмини финала Еврокупа, то је била једна утакмица. Осетила се тензија, јер је одмах дошло 20.000 навијача. А шта бих променио? Положио бих ону лопту, не бих ишао на закуцавање. Што те не убије, то те ојача. То ми је сигурно дало додатну мотивацију у наставку и након тога сам подигао форму, као и други играчи.

Циљеви у 2023. години?

– Надам се да ћемо да се задржимо у Евролиги. Знамо шта то носи, али идемо корак по корак. Нигде не журимо – поручио је Алекса Аврамовић.

Вук-Милош Петровић

 

Упитно је колико млади имају простора у Звезди и Партизану

Шта данас перспективан играч треба да уради како би напредовао?

– Да преузме одговорност, да искочи из своје коже, онога што је његова свакодневница. Онда креће борба за голи живот. Када си у иностранству, ниси код својих, странац си, причаш другим језиком. Да би један млади играч постао кошаркаш, мора да има право на грешку. То значи да ће неко да те истрпи по цену тренутног неуспеха, али за неку будућност то ће бити успех. Једини клуб који то ради је Мега. За Звезду и Партизан то је тешко, јер је приоритет резултат. Колико ту има простора за младог играча, то је реално упитно – објаснио је Чачанин.

Аутор:
Пошаљите коментар