Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ALEKSA AVRAMOVIĆ Jedva čekam susrete sa Crvenom zvezdom

03.01.2023. 10:18 10:20
Piše:
Izvor: ABA liga (D. Stjepanović)

Ne voli poraze. Učiniće sve da bi svom timu doneo pobedu. U tolikoj želji, pogrešiće. Ispraviće grešku. Pogrešiće ponovo. Zapamtiće. Napredovaće. Ne voli neuspehe. Voli da uči iz njih. Čekaće. Nemoć. To mrzi. Opet će čekati. Vratiće se. Pobediće.

Bek Partizana Aleksa Avramović zbog povrede desne šake morao je da propusti početak klupske sezone i potencijalno Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom.

Međutim, vratio se u velikom stilu. Posle šest meseci, ušao je u igru protiv Fenerbahčea i sa linije slobodnih bacanja pomogao Beograđanima da ostvare veoma važnu evroligašku pobedu u Istanbulu.

Jedan je od onih koji pružaju najbolje, kada je najteže. Kada je ulog najveći. To je dokazao prošle sezone, kada se posebno istakao u derbijima sa "večitim" rivalom, kojem je, jednom prilikom ubacio i 33 poena, što je partija koja će biti zapisana za sva vremena. Uprkos tome što su crno-beli u finišu sezone izgubili titulu u regionalnom šampionatu, činilo se da se od Avramovića tek očekuju velike stvari. Ipak, pomenuti scenario pomrsio mu je račune.

Rođeni Čačanin uželeo se igre, uželeo se pobeđivanja. Na početku razgovora za “Dnevnik” bivši košarkaš, između ostalih, Estudijantesa, Unikahe i Varezea otkrio je kako se osećao kada je pored parketa sa gipsom u ruci pratio neizvesne završnice svog tima, a da pritom nije mogao da utiče na epilog.

– Osećao sam se nesposobno. Šest meseci nisam igrao. Veliki je to period bez lopte. To se svrstava u težu povredu, mada sam ja kondiciono dobar. Potrebno mi je da malo uhvatim ritam, ne može odmah da se da 30 poena. Što se tog "nemog" posmatranja tiče, baš je teško. Ubrzavaš doktore, ubrzavaš sebe, ali ne može se protiv prirode – objasnio je Avramović.

Šta Vam je bilo najteže u tim momentima?

– Bilo mi je teško da vidim da ekipa gubi u neizvesnoj završnici, a potrebna je dobra odbrana. Mnogo mi je žao što sam propustio taj period u kojem smo primali visok broj poena, a znam da bih svojim doprinosom mogao da utičem da ne bude tako.


Sto poziva u napadu u Partizanu

Obradović je tokom jednog predavanja govorio o tome da je u Fenerbahčeu imao i 100 poziva u napadu. Kakav je slučaj u Partizanu?

– Imamo sigurno stotinjak poziva. Nije da nemamo problema da sve to zapamtimo (smeh). Olakšava to što se kroz pripremu utakmice odradi dvadesetak, sledeću utakmicu drugih dvadesetak, sve u zavisnosti od rivala. Za mene kao plejmejkera nije teško to da zapamtim. Ne znam za igrače na ostalim pozicijama – rekao je bek Partizana.


Dešava se da se na teren vraćate baš u neizvesnoj završnici protiv Fenerbahčea. Pogađate slobodno bacanje, kojim timu donosite pobedu. O čemu ste razmišljali dok ste šutirali "penale"?

– Nisam razmišljao o onome što je bilo ranije, samo o tome da ubacim i da pobedimo. Ne mogu da kažem da nisam očekivao da uđem u igru tada. Dobro sam trenirao pred Fenerbahče i nadao se da ću da igram. Momenat utakmice je bio specifičan. Nije da se ranije nije dešavalo da neko uđe posle duge pauze na parket i za minut bi bilo 15 razlike za rivala. Kada sam ušao, jesam imao dva propusta u odbrani, ali sam sve posle toga dobro uradio. Povreda je iza mene, jačaću ruku i biću bolji iz utakmice u utakmicu.

Šta je za Vas bilo najzahtevnije što se tiče povratka na parket?

– Trenirao sam rukom koja je bila slomljena i znam kakav je bol bio. Nisam smeo da dodirnem igrača koliko me je bolela ruka. Nekad ti prođe taj stres kroz glavu, ali to je prošlost. Nekada ti nervni impuls šalje u mozak da ne ideš rukom do kraja, ali to će sve doći na svoje. To su neke barijere koje te koče u početku, ali ideš napred i to je to. Sada treniram punim intenzitetom.

Spomenuli ste da Vam je žao što niste igrali, kada je ekipa imala problem sa odbranom. U čemu je bio taj problem?

– Imamo velika tela u odbrani, ali se i dalje uigravamo i biće sve bolje kako vreme odmiče. Primera radi, Partizan je prošlog decembra bio u tranziciji, igra je bila ružna za oko, da bismo od marta zaigrali bolje, kada su se sve kockice poklopile. Titula je izmakla zbog raznih faktora. Nije bilo lako izneti nekošarkaške stvari, za koje moraš da budeš spreman glavom.


O video analizi do dva ujutru posle derbija

Pričalo se o tome da vas je Obradović zadržao do dva ujturu zbog analize posle poraza od Zvezde u Evroligi. Da li možete da otkrijete neke detalje sa tog sastanka?

– To je normalno. Nije bilo prvi put da smo ostali do dva. Imali smo utakmice na gostovanjima, gde izgubimo i posle gledamo analizu. Nije to ništa neobično. Poraz od Zvezde jeste bio specifičan, jer smo igrali na domaćem terenu, pred svojim navijačima. Trebalo je da zadržimo smirenost i ispostavilo se da smo se izdigli iznad toga. Zvezda je dobar tim. Jedva čekam susrete sa njima, jer su to najlepše utakmice, sa najvećim pritiskom. Tada se definiše ko je od čega napravljen – naveo je Avramović.


U čemu ste najviše napredovali pod vođstvom Željka Obradovića?

– U stabilnosti, smirenju i kontroli emocija. Kao igrač sam bolji. Nije problem da se da 20 poena, to može svako. Glavni cilj je kontinuitet, gde sam pogotovo u tom drugom delu sezone bio standardan. Greške su bile minimalne na uzorku od mnogo minuta. Imao sam kontrolu na parketu. Poboljšao sam i plejmejkersku igru, a o odbrani da ne pričam...

Šta je ono što biste promenili, kada je reč o rezultatima iz 2022. godine?

– U porazu od Zvezde u finalnoj seriji ABA lige ne mogu ništa da zamerim nikome, mogli smo da uzmemo titulu. Sitni detalji u toj petoj utakmici su odlučili, kada su Volters i Kalinić dali trojku. Promašili smo nekoliko bitnih šuteva, ali to su sitnice jer je bilo na jednu loptu u pet utakmica, moglo je da ode na bilo koju stranu. Što se tiče Burse od koje smo ispali u osmini finala Evrokupa, to je bila jedna utakmica. Osetila se tenzija, jer je odmah došlo 20.000 navijača. A šta bih promenio? Položio bih onu loptu, ne bih išao na zakucavanje. Što te ne ubije, to te ojača. To mi je sigurno dalo dodatnu motivaciju u nastavku i nakon toga sam podigao formu, kao i drugi igrači.

Ciljevi u 2023. godini?

– Nadam se da ćemo da se zadržimo u Evroligi. Znamo šta to nosi, ali idemo korak po korak. Nigde ne žurimo – poručio je Aleksa Avramović.

Vuk-Miloš Petrović

 

Upitno je koliko mladi imaju prostora u Zvezdi i Partizanu

Šta danas perspektivan igrač treba da uradi kako bi napredovao?

– Da preuzme odgovornost, da iskoči iz svoje kože, onoga što je njegova svakodnevnica. Onda kreće borba za goli život. Kada si u inostranstvu, nisi kod svojih, stranac si, pričaš drugim jezikom. Da bi jedan mladi igrač postao košarkaš, mora da ima pravo na grešku. To znači da će neko da te istrpi po cenu trenutnog neuspeha, ali za neku budućnost to će biti uspeh. Jedini klub koji to radi je Mega. Za Zvezdu i Partizan to je teško, jer je prioritet rezultat. Koliko tu ima prostora za mladog igrača, to je realno upitno – objasnio je Čačanin.

Autor:
Pošaljite komentar