clear sky
10°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ПОБЕДА „ОРЛОВА“ У ПОСЛЕДЊОЈ ПРОВЕРИ ПРЕД СТАРТ ЕУРО 2024: Швеђани само претили, Србија погађала

08.06.2024. 20:02 20:12
Пише:
Извор: Tanjug/Stefan Jerrevang/TT News Agency via AP

Осокољена победом у Стокхолму над Шведском, репрезентативци Србије одлазе на ЕУРО у Немачкој.

Иако је домаћин привидно био сугестивнији ривал, голове је постизао Пиксијев тим и јасно је да са силним самопоуздањем дочекује премијерни дуел у Гелзеркирхену, са селекцијом Енглеске.

Од почетка иницијативу је преузео домаћин, вођен жељом да савлада ривала који ће, за разлику од њега, наступити на Европском првенству, које за неколико дана почиње у Немачкој. Агресивни Швеђани нису изабраницима Драгана Стојковића дозвољавали да организују игру, а Сергеј, Илић и Лукић мучили су се да повежу линије тима.

Ипак, из првог озбиљнијег напада, Србија је повела. У 18. минуту Живковић је центрирао с десног бока, на другој стативи будан, спреман и усамљен, пошто су Митровић и Влаховић одвукли чуваре, остао је Сергеј Милинковић-Савић и главом лопту послао иза леђа голмана Олсона.

Иако су и даље много чешће били с лоптом, ученици Јона Дала Томасона тек су у 37. минуту створили једину какву-такву шансу преко Еланге, али је Рајковић био добро постављен. За бригу је, међутим, то што је наш тим, и поред вођства, доста прескакао игру и брзо губио лопту, па су нападачи били прилично одсечени.

Кренули су шведски играчи агресивно и у наставку, а приметно је било да наши покушавају да умире игру и оборе њен ритам. Гудељ, који је ушао уместо Лукића, деловао је везном реду и донео је одређену стабилност, али то није било довољно да лопта дуже буде у поседу Србије.

Могли су, срећом нису, домаћи да нешто више ураде у 59. минуту, када је искоса с десне стране, шуторао Исак, али је Рајковић поново био на висини задатка. Швеђани се тада нису радовали, али минут касније јесу наши фудбалери. Влаховић је на левом боку упослио Младеновића, који је лопту проследио до Митровића, а овај је, маниром  велемајстора, по други пут савладао Робина Олсона.

Утишали су се навијачи Шведске, до другог гола изузетно расположени и бучни, а све гласније биле су присталице „орлова“. У 69. минуту побегао је одбрани домаћина Влаховић, заобишао и чувара мреже, али је отишао превише укосо и његов шут био је непрецизан. Али, одмах у следећем нападу, Филип Костић измакао је пажњи чувара после Сергејевог додавања, лопта је, после правог карамбола пред голом Шведске, легла на волеј Душану Тадићу, а он је повисио наше вођство на 3:0.

Кулушевски није успео да смањи велику преност „орлова“ у 72. минуту, али је велику шансу пропустио и наш Влаховић, два минута доцније. Предраг Рајковић био је веома расположен, бранио је све што је ишло ка његовој мрежи и био је сигурно најбољи појединац овог сусрета.

А. Предојевић


Шведска – Србија 0:3 (0:1)

СТОКХОЛМ: Арена пријатељства, гледалаца: 50.000. Судија: Јаспер Ферготе (Белгија). Стрелци: С. Милинковић-Савић у 18, Митровић у 60, Тадић у 70. минуту. Жути картони: Хиен (Шведска), Лукић, Павловић, Миленковић (Србија).

ШВЕДСКА: Олсен - Крафт, Хиен, Линделоф (од 79. Старфелт), Кајусте - Кулушевски, Салетрос, Форсберг (од 62. Сведберг) – Елијасон (од 46. Ларсон), Нилсон (од 46. Исак), Еланга (од 62. Холм).

СРБИЈА: Рајковић - Стојић, Миленковић, Павловић – Живковић (од 71. Јовић), Илић, С. Милинковић-Савић (од 71. Бирманчевић), Лукић (од 46. Гудељ), Младеновић (од 62. Костић) – Влаховић (од 79. Самарџић), Митровић (од 62. Тадић).


С Енглезима 16. јуна

После утакмице у Стокхолму, наше репрезентативци имаће недељу дана паузе, како би се одморили и спремни дочекали старт на ЕП. Прву утакмицу у групи, „орлови“ играју у недељу, 16. јуна, када ће им, на Шалке арени у Гелзеркирхену, противник бити селекција Енглеске. Тај сусрет почеће у 21 сат.

 

Аутор:
Пошаљите коментар