Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) POBEDA „ORLOVA“ U POSLEDNJOJ PROVERI PRED START EURO 2024: Šveđani samo pretili, Srbija pogađala

08.06.2024. 20:02 20:12
Piše:
Izvor: Tanjug/Stefan Jerrevang/TT News Agency via AP

Osokoljena pobedom u Stokholmu nad Švedskom, reprezentativci Srbije odlaze na EURO u Nemačkoj.

Iako je domaćin prividno bio sugestivniji rival, golove je postizao Piksijev tim i jasno je da sa silnim samopouzdanjem dočekuje premijerni duel u Gelzerkirhenu, sa selekcijom Engleske.

Od početka inicijativu je preuzeo domaćin, vođen željom da savlada rivala koji će, za razliku od njega, nastupiti na Evropskom prvenstvu, koje za nekoliko dana počinje u Nemačkoj. Agresivni Šveđani nisu izabranicima Dragana Stojkovića dozvoljavali da organizuju igru, a Sergej, Ilić i Lukić mučili su se da povežu linije tima.

Ipak, iz prvog ozbiljnijeg napada, Srbija je povela. U 18. minutu Živković je centrirao s desnog boka, na drugoj stativi budan, spreman i usamljen, pošto su Mitrović i Vlahović odvukli čuvare, ostao je Sergej Milinković-Savić i glavom loptu poslao iza leđa golmana Olsona.

Iako su i dalje mnogo češće bili s loptom, učenici Jona Dala Tomasona tek su u 37. minutu stvorili jedinu kakvu-takvu šansu preko Elange, ali je Rajković bio dobro postavljen. Za brigu je, međutim, to što je naš tim, i pored vođstva, dosta preskakao igru i brzo gubio loptu, pa su napadači bili prilično odsečeni.

Krenuli su švedski igrači agresivno i u nastavku, a primetno je bilo da naši pokušavaju da umire igru i obore njen ritam. Gudelj, koji je ušao umesto Lukića, delovao je veznom redu i doneo je određenu stabilnost, ali to nije bilo dovoljno da lopta duže bude u posedu Srbije.

Mogli su, srećom nisu, domaći da nešto više urade u 59. minutu, kada je iskosa s desne strane, šutorao Isak, ali je Rajković ponovo bio na visini zadatka. Šveđani se tada nisu radovali, ali minut kasnije jesu naši fudbaleri. Vlahović je na levom boku uposlio Mladenovića, koji je loptu prosledio do Mitrovića, a ovaj je, manirom  velemajstora, po drugi put savladao Robina Olsona.

Utišali su se navijači Švedske, do drugog gola izuzetno raspoloženi i bučni, a sve glasnije bile su pristalice „orlova“. U 69. minutu pobegao je odbrani domaćina Vlahović, zaobišao i čuvara mreže, ali je otišao previše ukoso i njegov šut bio je neprecizan. Ali, odmah u sledećem napadu, Filip Kostić izmakao je pažnji čuvara posle Sergejevog dodavanja, lopta je, posle pravog karambola pred golom Švedske, legla na volej Dušanu Tadiću, a on je povisio naše vođstvo na 3:0.

Kuluševski nije uspeo da smanji veliku prenost „orlova“ u 72. minutu, ali je veliku šansu propustio i naš Vlahović, dva minuta docnije. Predrag Rajković bio je veoma raspoložen, branio je sve što je išlo ka njegovoj mreži i bio je sigurno najbolji pojedinac ovog susreta.

A. Predojević


Švedska – Srbija 0:3 (0:1)

STOKHOLM: Arena prijateljstva, gledalaca: 50.000. Sudija: Jasper Fergote (Belgija). Strelci: S. Milinković-Savić u 18, Mitrović u 60, Tadić u 70. minutu. Žuti kartoni: Hien (Švedska), Lukić, Pavlović, Milenković (Srbija).

ŠVEDSKA: Olsen - Kraft, Hien, Lindelof (od 79. Starfelt), Kajuste - Kuluševski, Saletros, Forsberg (od 62. Svedberg) – Elijason (od 46. Larson), Nilson (od 46. Isak), Elanga (od 62. Holm).

SRBIJA: Rajković - Stojić, Milenković, Pavlović – Živković (od 71. Jović), Ilić, S. Milinković-Savić (od 71. Birmančević), Lukić (od 46. Gudelj), Mladenović (od 62. Kostić) – Vlahović (od 79. Samardžić), Mitrović (od 62. Tadić).


S Englezima 16. juna

Posle utakmice u Stokholmu, naše reprezentativci imaće nedelju dana pauze, kako bi se odmorili i spremni dočekali start na EP. Prvu utakmicu u grupi, „orlovi“ igraju u nedelju, 16. juna, kada će im, na Šalke areni u Gelzerkirhenu, protivnik biti selekcija Engleske. Taj susret počeće u 21 sat.

 

Autor:
Pošaljite komentar