Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Драгољуб Самарџић, в.д. председника УО ФК Војводина: Игра наше екипе плени гледаоце и стручњаке

10.11.2020. 10:50 10:55
Пише:
Извор: Драгољуб Самарџић, фото: Дневник

Од 22. јула ове године, а после оставке на место првог човека Управног одбора Војислава Гајића, вршилац дужности председника Фудбалског клуба Војводина постао је Драгољуб Самарџић.

Иако је потез дотадашњег председника изазовао међу члановима УО, како Самарџић наглашава – прави шок, он је прихватио ову дужност и, ево, више од 100 дана предводи клуб.

- Гајићева оставка наишла је у време када је клуб био у процесу пуног подизања, а уследила је због његове немогућности да усклади обавезе у Војводини и свој приватни посао – подсетио је Самарџић. – Ми из УО чекали смо да прође одређено време, али смо, када смо схватили да је дотадашњи председник доследан у својој одлуци, а уз то се и сасвим приближио почетак нове сезоне, морали да делујемо. Припреме првог тима биле су летос нарушене због вируса, морали смо да испунимо захтеве које је имао шеф стручног штаба Ненад Лалатовић у прелазном року, а нисмо желели да дозволимо да клуб упадне у кризу руковођења. Као човек који више од 50 година навија за Војводину и као њен војник, тврдим да не постоји обавеза у клубу коју нисам спреман да прихватим. Сада сам у статусу вршиоца дужности председника и биће тако до сазива Скупштине клуба.

Када може да се очекује одржавање седнице највишег клупског тела?

- Редовна скупштина мора да се одржи у најкраћем року. На писани захтев навијача клуба, припремамо седницу и не постоји баш ниједан разлог да она ускоро не буде одржана. Биће то прилика да кажемо једни другима шта смо урадили у последњих годину дана, да поправимо одређена кадровска решења и изаберемо новог председника клуба  и нови Управни одбор. Јасно се види да срце Војводине не стаје, напротив! Она је посебан организам који има емоцију и срце и добро је што је тако.


Академија фудбала

Истакао је Самарџић и договор који је клуб постигао са Е-гимназијом, а који се односи на едукацију младих фудбалера.

- Намера нам је да у следећој години оснујемо Академију фудбала, у сарадњи са Е-гимназијом.  Постигли смо договор с људима из те образовне установе да сви наши млади играчи буду њени ученици, а настава ће се одржавати у ФЦ „Вујадин Бошков“. Дакле, наша деца ће у свом дому имати максималне услове за фудбалско усавршавање, али и комплетно образовање.


Шта је то све урађено у минулих годину дана?

- Актуелни смо освајачи Купа Србије, тренутно се, потпуно заслужено, налазимо на другом месту на табели, а до тога смо стигли захваљујући лепршавој и офанзивној игри, која плени и гледаоце и стручњаке. Велику захвалност због тога дугујемо играчима и члановима стручног штаба, на челу с Ненадом Лалатовићем, јер су они више него успешно испунили задатке које је пред њих поставио менаџмент клуба. Уз то, струка је успела да оствари још један веома важан задатак, а то је увођење младих играча у најјачи тим. Ту мислим на Деветка, Топића, Зукића, Нешковића, Торомана, као и још млађих момака попут Новевског и Кабића. Тако се на најбољи начин презентује рад Омладинске школе „Илија Пантелић“, што је од посебне важности.  Да смо на добром путу сведочи и недавно потписивање професионалних уговора са седморицом младих фудбалера. Иза њих наилази читава плејада момака који заслужују нашу пуну пажњу, јер не желимо више да допустимо да они оду у друге клубове и тамо се афирмишу, као што су то учинили, примера ради Тедић и Мићин.

Воша је неколицину млађих играча послала  на каљење у друге клубове?

- Посебно добар потез био нам је тај што смо Михајла Нешковића посудили Инђији, да се тамо усавршава. Он уговор с тим клубом има до зиме, пратимо га и морам да кажем да је јако напредовао. Потврдила је то и његова партија против Црвене звезде, у којој је постигао два гола. Ускоро ће се вратити у Нови Сад и то с много већим искуством.

Како оцењујете учинак екипе у квалфикацијама за Лигу Европе?

- У Европи смо добили белгијски Стандард, најјачег могућег ривала у том тренутку. У Лијежу смо били храбри и достојанствени и само су нијансе одлучиле то да не будемо победници, што је потврдило и писмо које смо добили из Стандарда и у којем су нам људи из тог клуба честитали на игри. У сваком случају, извукли смо велико искуство из те утакмице и убеђен сам да ће нам оно пуно користити у будућности.


Циљеви у овој сезони

Који су то циљеви постављени пред екипу у сезони која је у пуном јеку?

- Пред екипу је постављен, у договору с тренером Лалатовићем, циљ да поново избори пласман у Европу. Наравно, жеља нам је да и у Купу, у којем бранимо трофеј, будемо конкурентни до самог завршетка такмичења.


Тренер Лалатовић често потенцира захтев да клуб добије спортског директора, има ли ту неких новина?

- Тражи се одговарајуће решење за ту функцију и јавност ће ускоро бити упозната с потезом који планирамо да повучемо.

Постоје ли још неки параметри који, по вама, доприносе оцени о квалитету рада управе?

- Наравно. Одржали смо два турнира – Меморијал Пере Јоцића и Меморијал Стевана Нештицког и то у изузетно сложеним условима. Успели смо да не дозволимо да ова два традиционална такмичења оду у заборав. Успоставили смо сарадњу с Фудбалском федерацијом Уједињених Арапских Емирата и очекујемо да ускоро с тим људима потпишемо уговор о техничко-пословној сарадњи. Исто важи и у односима с пријатељским клубом из нашег града, екипом Новог Сада. Нисмо заборавили ни на обележавње 55-годишњице од освајања прве шампионске титуле, а поносан сам и веома срећан због одличне сарадње коју имамо с Удружењем ветерана клуба, које је изузетно активно, обезбеђује помоћ својим члановима којима је она потребна и помаже у организацији важних турнира.

Каква је тренутна финансијска ситуација, што је питање које, по правилу, прати рад свих управа у протеклим деценијама?

- Финансијска ситуација је веома тешка, као, уосталом, и у већини клубова у Србији. Ипак, она је сада много боља него што је раније била и очекујем да ће у наредне две године клуб моћи да се самофинансира и да живи од свог рада. Верујем, дакле, да ћемо од продаје играча из омладинске школе остваривати сасвим лепе и довољне приходе, од којих ћемо моћи да се финансирамо.

С обзиром на то да тренутно обављате дужност в.д. председника, да ли планирате да на Скупштину изађете с кандидатуром за функцију званично првог човека ФК Војводина?

- О мом статусу одлучиваће сазив Скупштине. У сваком случају, покушаћу да на најбољи начин, савесно и поштено, радим свој посао, који год он да буде – подвукао је Драгољуб Самарџић.

Текст и фото: Александар Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар
ДРАГОЉУБ САМАРЏИЋ Постигнути резултати не смеју да буду потрошени

ДРАГОЉУБ САМАРЏИЋ Постигнути резултати не смеју да буду потрошени

23.07.2020. 12:40 12:44