overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зобеница: Покушај да се баци мрља на Нови Сад, град без афера

01.11.2019. 11:26 11:28
Пише:
Извор: Потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница Фото: Дневник.рс

На конференцији за новинаре Српске напредне странке у Новом Саду новинарима је подељена документација којом се оповргавају тврдње да су фирме о којима је Новаковић иступао последњих дана у Милићевом власништву, али и документација о пословању фирми његове супруге Биљане.

Српска напредна странка негирала је наводе председника Градског одбора Народне странке и бившег председника Скупштине града Новог Сада Борислава Новаковића да је саветник градоначелника Милоша Вучевића Слободан Милић, посредством својих фирми и фирми које се воде на његову супругу, извршио трговину утицајем и приходовао значајан новац у пословима с Новим Садом, а на штету градског буџета.

На конференцији за новинаре Српске напредне странке у Новом Саду новинарима је подељена документација којом се оповргавају тврдње да су фирме о којима је Новаковић иступао последњих дана у Милићевом власништву, али и документација о пословању фирми његове супруге Биљане.

Наиме, функционер странке Вука Јеремића је у више наврата на друштвеним мрежама објављивао документацију коју је, како тврди, добио од „узбуњивача из Градске куће“, а у којој се представља да је Милић преко своје три фирме и две фирме своје супруге остварио противправну корист у пословима везаним за трговину парцелама. 

Потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница истакао је да су сви Новаковићеви наводи неосновани и да представљају покушај да се на пет месеци пред изборе баци мрља на осам година развоја Новог Сада и на градску власт која у свом мандату није имала ниједну аферу.

Он је додао да се из копија уговора, односно документације која је касније подељена новинарима, јасно види да су фирме „Бобан градња“ и „Цапител light“ у власништву других лица јер је Милић изашао из власништва тих фирми 2012. године док је СНС, чији је члан, још био у опозицији у Новом Саду.

Зобеница је предочио и решење Агенције за привредне регистре од 4. јануара 2013. у којем се гаси фирма „Био теам елецтро“, чији је оснивач био Слободан Милић.

– Захтев за гашење поднет је 28. децембра 2012. – нагласио је Зобеница. – Дакле, Слободан Милић гаси фирму која је требало да се бави биоелектранама. Доласком СНС-а на власт 2012. децембра, када постаје саветник градоначелника Новог Сада, гаси ту фирму из разлога што нема намеру да улази у бизнис који није ни покренуо, односно доласком на јавну функцију у потпуности гаси фирму.

Четврта фирма која се помиње у Новаковићевим објавама је „ЕС-Цапитал рент“ и она јесте у власништву Биљане Милић, а по речима потпредседника Извршног одбора СНС-а, њено пословање нема никакве везе с Градом и јавним интересом јер се фирма бави издавањем некретнина. Фирма „ЕС-Цапитал 2013“ Биљане Милић, која, по тврдњама Борислава Новаковића, гради „Телепску долину“ и зарађује од експропријације, за Зобеницу је посао добила потпуно легално и транспарентно, а сама фирма се одрекла профита од готово 50.000 евра.

– Постојале су парцеле где је данас „Телепска долина“, које су јавно оглашене у дневним листовима „Вечерње новости“ и „Дневник“. Одржана је јавна лицитација с више учесника, на којој је фирма „ЕС-Цапитал 2013“ изабрана потпуно легално, транспарентно, јавно и чисто. За разлику од оних који данас туже Град Нови Сад зато што је асфалтирао улице седамдесетих година прошлог века и потражују новац, та фирма се одрекла свог профита, односно накнаде за експропријацију тих парцела кроз које је урађен јавни пут – казао је Зобеница.


Вучевићу још један мандат

Дамир Зобеница рекао је да би волео да Милош Вучевић буде и на следећим локалним изборима кандидат за градоначелника и настави посао који је радио у prеthodna два мандата на челу града.

– Сматрам да Милош Вучевић има много искуства и започетог посла. Моја жеља је да остане бар још један период градоначелник Новог Сада. Толико великих ствари за наш град је покренуо Вучевић и ја бих волео да он то и заврши. Али, наравно, за сваког од нас одлучује странка, страначки органи, Председништво, па ће и одлучити о томе ко ће бити кандидат за градоначелника – казао је Зобеница.


Он је позвао новинаре да истраже експропријације земљишта из 2008. године када је Борислав Новаковић био на челу Завода за изградњу града и када су парцеле на потесу према Каћу и Шангају плаћане, како тврди Зобеница, 393 евра квадрат. Парцела поред је 2014. године продата за 82 евра квадрат.

Зобеница је рекао да је у тим Новаковићевим иступима највећа неистина изречена на рачун градоначелника Милоша Вучевића – да се води истрага против њега и да је Вучевић показао да ниједна од пет судских инстанци није отворила истрагу, а Новаковића позвао да докаже своје тврдње.

На питање новинара да ли је Град, изузев парцела у „Телепској долини“, и на другим локацијама на име експропријације откупљивао земљиште од Милића или његове супруге и компанија с којима су повезани, Зобеница је одговорио да такве информације нема. Такође, казао је да није упознат ни са ситуацијом око земљишта на Новом насељу на углу Булевара Јована Дучића и Улице Бате Бркића, а која је, по наводима Борислава Новаковића, у власништву фирми „Делез“ и „Цапител light теам“, коју повезује са Слободаном Милићем.

– Не, апсулутно немам никаве податке о томе. Сећам се само да је на том локалитету недавно отворена обновљена улица и да је ту простор где је неко раније почео да гради базен, али га није завршио и сада је ту рупа. Да ли ће се то мењати не знам јер немам информације о томе ко је ту власник и шта се планира – навео је Зобеница.

А. Савановић

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Зобеница: Сви смо на провери, нема опуштања

Зобеница: Сви смо на провери, нема опуштања

07.10.2019. 11:35 11:39
Зобеница: СзС преселио циркус у Војводину

Зобеница: СзС преселио циркус у Војводину

22.07.2019. 19:50 19:57
Зобеница: СНС победио у Бегечу упркос медијским притисцима

Зобеница: СНС победио у Бегечу упркос медијским притисцима

08.07.2019. 18:09 20:32