light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зобеница: Сви смо на провери, нема опуштања

07.10.2019. 11:35 11:39
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

– За нас, као озбиљну странку, и мене који је задужен за страначку организацију кампања траје све четири године.

- Врло мало се мења у нашем животу од момента када се званично распишу избори у односу на сваки други дан. Ми смо у кампањи константно, разговарамо са грађанима и константно смо на терену и врло је мала разлика у односу на наше свакодневне активности и наше активности које ће уследити након расписивања општих избора - каже за “Дневник потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке задужен за страначку организацију у Војводини, Дамир Зобеница, одговарајући на питање да ли је СНС кренула у предизборну кампању.

Избори су прилика да бирачи дају, између осталог и свој суд о функционисању власти. Имајући у виду да СНС води и учествује у власти на читавој територији Војводине, да ли се у одређеним локалним самоуправама могу очекивати неке промене до избора, или промене на самим изборним листама?

- Рано је да говоримо о било каквим конкретним променама. Ми као странка у сваком моменту контролишемо рад свакога од нас. Наша странка је у овом мандату променила председнике чак шест локалних самоуправа у Војводини. Константно смо сви на некој врсти провере и у позицији смо да се доказујемо нашим радом. Да ли ће бити конкретних промена - вероватно хоће, као и кад нису избори, а о конкретним именима не могу да говорим у овом моменту, јер је то унутарстраначка ствар.

Део опозиционих странака је донео одлуку да ће бојкотовати предстојеће изборе без обзира да ли ће се у међувремену променити изборни закон и изборни услови. Да ли ће то утицати на организацију избора што се тиче странке којој припадате?

- Мислим да је до сада незабележена ситуација да су се за бојкот одлучили они који су донели изборни закон и који се, док су били на власти, нису жалили на изборне услове, у потпуно истом друштвено-политичком моделу и по истом закону који је прописао правила за учешће на изборима. Поприлично је јасно да су се на бојкот одлучили људи који су на озбиљном броју провера, од републичких, избора у Београду и избора у појединим локалним самоуправама, показали да немају никакву подршку грађана. То су људи чије су странке изнад цензуса, а свакако далеко од већине за састав нове владе. Потопуно је невероватно да су се одличили за овако нечастан потез да беже с политичког борилишта и да се жале на изборне услове које су сами креирали. Што се мене лично тиче, не занима ме ко ће да бојкотује изборе, а ко неће. Ми имамо озбиљан задатак да причамо са што већим бројем грађана, да покушамо да изведемо што већи број бирача на изборима на пролеће 2020. године. А да ли ће нека опозиција, попут Демократске странке, која је у Београду, свом највећем упоришту, на последњим локалним изборима освојила два одсто, заиста је дегутантно да причам о томе. Ја се бавим изборима од оснивања СНС и знам да су изборни услови потпуно исти од 2008. године до данас, и сви изборни процеси који су протекли и док смо били опозиција и сада када смо власт били су потпуно једнаки. То је, заиста, моје мишљење: И људи који раде на терену, који раде страначке кампање знају да је то истина.

Потпредседник сте  Скупштине европских регија(АЕР)  задужен за регионални пословни развој у оквиру ове европске организације Какве додатне користи Војводина може да има од чланства у АЕР-у?

- Ми као покрајина која је ван Европске уније, на жалост, не можемо да користимо најбитнију карактеристику које користе регије које су у саставу држава ЕУ и где на основу умрежавања заједнички конкуришу за пројекте који су у највећој мери опредељени за чланове ЕУ. Имамо могућност да сами, сопственом иницијативом измишљамо и довијамо се на који начин можемо да искористимо наше чланство у Скупштини европских регија. Бизнис форум је једно од таквих активности и константно разматрамо модалитете да се још укључимо и извучемо конкретан бенефит.

Србија није чланица Европске уније, већ земља кандидат. Колико то, на конкретним примерима, отежава и Војводини остваривање одређених бенефита у оквиру АЕР?

-  Примера ради, АЕР има феноменалан програм - “Јуродиси” (Eurodyssey) у оквиру ког на годишњем нивоу 500 службеника јавне управе иду на рад у другу државу где се стичу, знања, вештине и искуствено усвајају примере добре праксе суседних држава. Ми као регион у оквиру државе која није чланица ЕУ не можемо да учествујемо у том програму. Али се довијамо. Пре неколико године преко АЕР-а је добијен пројекат реновирања Дома здравља у Темерину у вредности од 50.000 евра.

Александар Савановић


Војводина је најактивнији европски регион у АЕР-у

Извршни одбор Скупштине европских регија донео је протекле недеље одлуку да потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР, убудуће буде задужен за регионални пословни развој у оквиру ове европске организације.

Ово именовање за Зобеницу је, како оцењује, признање Скупштини Војводине и Војводини, као аутономној покрајини, која је један од најактивнијих региона у оквиру АЕР-а који је другу годину за редом домаћин Регионалног пословног форума у Новом Саду, а који је прошле године, први пут, и одржан на иницијативу Зобенице.

– Војводина је последњих неколико година најдоминантнија регија с највише активности – наводи Зобеница за Дневник, наводећи да је прошлогодишњи Регионални бизнис форум прошао изнад свих очекивања, и да је то уједно и определило Извршни одбор Скупштине европских регија да му повери то задужење.

Аутор:
Пошаљите коментар