Зечевић: Нема правног основа за чланство Косова у СЕ

БЕОГРАД: Такозвано Косово нема правног основа да постане члан Савета Европе, јер није признато као држава у Уједињеним нацијама и није простор на коме се поштује правна држава и људска права, каже за Танјуг Слободан Зечевић из Института за европске студије.
Таnjуг/ Д. Голл, илустрација
Фото: Таnjуг/ Д. Голл, илустрација

Међутим, указује, чланство у тој инситуцији је више ствар "политичке процене" и хоће ли тзв. Косово постати њен члан зависиће од тога да ли ће имати двотрећинску већину у Комитету министара спољних послова.

Зечевић наглашава да гледајући објективно правне услове, њихова кандидатура не би требало ни да се узме у разматрање.

"Ако гледамо објективно правне услове које би они требало да испуне, нису их испунили. Пре свега, да би постали члан Савета Европе требало би да буду држава, а држава је неко ко је признат од УН. Други формално правни проблем који имају јесте да би постали члан морате да поштујете правну државу и људска права", објашњава Зечевић за Танјуг.

Подсећа да Приштина годинама не поштује права српске националне мањине и Српске православне цркве (СПЦ), а што се, додаје, правосуђа тиче и ту крише свој правни поредак.

Ту је навео пример посланика Српске листе у косовском парламенту Ивана Тодосијевића који је осуђен на две године затвора због изјаве да је масакр у Рачку измишљен.

"Они су у том случају прекршили свој правни поредак, где су требале да му суде српске судије, а они су то урадили у Приштини са већим албанским судијама", рекао је Зечевић.

На основу тих правних елемената, наглашава Зечевић, тзв. Косово не би смело да постане члан Савета Европе.

Међутим, Савет Европе је за разлику од Европске Уније, каже Зечевић, "лабава" међународна организација у којој се приступа на основу "политичких процена".

Да би били примљени потребан је двотрећинска подршка свих министара Комитета министара Савета Европе, а Зечевић наводи да није сигуран да ли Приштина у овом тренутку има ту подршку.

Подсећа да су чланице Савета Европе и Русија, Србија, као и остале европске земље које нису признале тзв. Косово, а додаје и да Вашингтон у последње време има примедбе на то што Косово не поштује споразуме које је потписало, међу којима је и Вашингтонски.

"Имајући у виду све ове околности, не знам да ли ће они имати политичку подршку за то, али ако говоримо о томе да би им западне земље дале снажну политичку подршку, онда би имало основа, иако правног основа нема да постану члан Савета Европе", нагласио је Зечевић.

Уверен је да ће Србија покушати са спречи чланство тзв. Косова у Савету Европе тако што ће се борити да окупи што вше држава које су против.

На питање да објасни шта би значило уколико би тзв. Косово постало члан Савета Европе, Зечевић одговара да би се они у европским оквирима посматрали као "држава која поштује људска права и која има демократски правни поредак".

"Њихов престиж би мало порастао у европској јавности, као држава која се залаже за правну државу и поштовање људски права, иако је тзв. Косово далеко од тога", објашњава Зечевић.

Нешто теже је тзв. Косову да постане члан Интерпола и Унеска, а Зечевић објашњава да је за чланство у тим институцијама потребна јача већина или једногласна одлука.

"Приштина то нема, јер су то светске организације у којима има много држава које не признају Косово. Према томе, Србији је ту лакше да сакупи већину него у овим европским оквирима где има велики број држава које су признале Косово", закључио је Зечевић.

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести