clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршен састанак, Коха: Рок за таксе до понедељка

31.01.2019. 21:10 22:46
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

ПРИШТИНА: Састанак лидера коалиције ПАН са косовским председником Хашимом Тачијем завршен је вечерас, преносе приштински медији, наводећи да је Рамуш Харадинај изашао из зграде са помоћницима не желећи да даје било какав коментар.

С друге стране, потпредседник косовске владе и коопредседавајући приштинског тима за наставак дијалога са Београдом Фатмир Љимај рекао је новинарима да се ништа посебно није десило на састанку, преноси РТК2 позивајући се на Кљан Косова.



"Нема ништа посебно. Ништа се није догодило", рекао је Љимај након састанка са Тачијем. 



Медији су раније јавили да је главна тема састанка дијалог са Београдом.



Коха.нет додаје, позивајући се на извор близак председнику косовске скупштине Кадрију Весељију, да је рок за повлачење такси понедељак, 4. фебруар. 



Коха. нет наводи да је на састанку био и француски амбасадор у Приштини Дидије Шабер, док други медији наводе да за сада није јасно да ли се он само затекао у исто време у згради или је учествовао у разговорима.



"Зери" је раније данас пренео да је амерички амбасадор Филип Коснет, незадовољан састанаком са институционалним и политичким лидерима у Приштини, Тачијем, Весељијем и Харадинајем, наводно демонстративно напустио састанак, а излазећи је залупио вратима, а да су Тачи, Весељи и Харадинај и након његовог одласка остали у посторији у којој се састанак одржавао.



Како је пренео лист, Коснет је састанак напустио због тога што је Харадинај одбио да суспендује таксе на производе из Србије и БиХ, а што би отворило пут ка наставку дијалога са Београдом.

Тачи: Очекујем наредних дана одговорне одлуке 

ПРИШТИНА: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је да наредних дана очекује "одговорне одлуке у складу са државним интересима", оцењујући да нема времена за губљење.



"Државни интерес треба да уједини политичке партије, како би преузели важне одлуке у корист перпсективе грађана и наше евроатланске будућности, у складу са интересима САД и осталим стратешким партнерима Косова. Зато, наредних дана очекујем одговорне одлуке у складу са државним интересима. Немамо времена за губљење", написао је вечерас Тачи на свом налогу на Фејсбуку, а преноси РТК2. 



Он је, након састанка са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом, председником косовске скупштине Кадријем Весељијем, косовским премијером Рамушем Харадинајем и потпредседницима владе Фатмиром Љимајем и Беџетом Пацолијем, рекао да су разговарали о "важним државним питањима".



Он је додао да су разговарали и о оцувању вечног партнерства са САД и о процесу дијалога између Београда и Приштине. 

Тачи разговарао са Болтоном и Мичелом о дијалогу

Косовски председник Хашим Тачи обајвио је да је вечерас разговарао са саветником за националну безбедност америчког председника Џоном Болтоном и помоћником америчког државног секретара Весом Мичелом, поручивши им да је Приштина спремна да настави дијалог са Београдом у циљу постизанај свеобухатног решења и помирења.



"Разговарао сам са Весом Мичелом. Косово је јединствено и потпуно свесно историјске прилике да се постигне коначни, свеобухватни, правнообавезујући споразум који ће омогућити напредак у помирењу са Србијом и наш пут ка чланству у евро-атлансткој породици народа", написао је Тачи на Твитеру.



РТК је пренела да је Тачи Болтону обећао да ће Косово остати одговорно и да ће бити јединствено у наставку дијалога, као што је затражио председник Трамп.



"Поподне сам имао телефонски разговор са саветником за националну безбедност САД, амбасадором Џоном Болтоном. Разговарали смо о дијалогу између Косова и Србије, као и о трајном (вечном) пријатељству са САД", написао је на Твитеру.



Како је рекао, убеђен је да ће се дијалог ускоро наставити и да ће се окончати свеобухватним споразумом, резултат чега ће бити обострано признање и учлањење у НАТО, ЕУ и УН. 



"Косово је увек било на страни САД и наше пријатељство биће вечно", написао је Тачи.



Болтон је јуче звао и косовског премијера Рамуша Харадинаја, а како је рекао поотпредседник Алијансе за будућност Косова, Аријан Ђини тема тог разговора биле су таксе на српску робу.

Аутор:
Пошаљите коментар