Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završen sastanak, Koha: Rok za takse do ponedeljka

31.01.2019. 21:10 22:46
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

PRIŠTINA: Sastanak lidera koalicije PAN sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem završen je večeras, prenose prištinski mediji, navodeći da je Ramuš Haradinaj izašao iz zgrade sa pomoćnicima ne želeći da daje bilo kakav komentar.

S druge strane, potpredsednik kosovske vlade i koopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom Fatmir Ljimaj rekao je novinarima da se ništa posebno nije desilo na sastanku, prenosi RTK2 pozivajući se na Kljan Kosova.



"Nema ništa posebno. Ništa se nije dogodilo", rekao je Ljimaj nakon sastanka sa Tačijem. 



Mediji su ranije javili da je glavna tema sastanka dijalog sa Beogradom.



Koha.net dodaje, pozivajući se na izvor blizak predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju, da je rok za povlačenje taksi ponedeljak, 4. februar. 



Koha. net navodi da je na sastanku bio i francuski ambasador u Prištini Didije Šaber, dok drugi mediji navode da za sada nije jasno da li se on samo zatekao u isto vreme u zgradi ili je učestvovao u razgovorima.



"Zeri" je ranije danas preneo da je američki ambasador Filip Kosnet, nezadovoljan sastanakom sa institucionalnim i političkim liderima u Prištini, Tačijem, Veseljijem i Haradinajem, navodno demonstrativno napustio sastanak, a izlazeći je zalupio vratima, a da su Tači, Veselji i Haradinaj i nakon njegovog odlaska ostali u postoriji u kojoj se sastanak održavao.



Kako je preneo list, Kosnet je sastanak napustio zbog toga što je Haradinaj odbio da suspenduje takse na proizvode iz Srbije i BiH, a što bi otvorilo put ka nastavku dijaloga sa Beogradom.

Tači: Očekujem narednih dana odgovorne odluke 

PRIŠTINA: Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je da narednih dana očekuje "odgovorne odluke u skladu sa državnim interesima", ocenjujući da nema vremena za gubljenje.



"Državni interes treba da ujedini političke partije, kako bi preuzeli važne odluke u korist perpsektive građana i naše evroatlanske budućnosti, u skladu sa interesima SAD i ostalim strateškim partnerima Kosova. Zato, narednih dana očekujem odgovorne odluke u skladu sa državnim interesima. Nemamo vremena za gubljenje", napisao je večeras Tači na svom nalogu na Fejsbuku, a prenosi RTK2. 



On je, nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom, predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem, kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i potpredsednicima vlade Fatmirom Ljimajem i Bedžetom Pacolijem, rekao da su razgovarali o "važnim državnim pitanjima".



On je dodao da su razgovarali i o ocuvanju večnog partnerstva sa SAD i o procesu dijaloga između Beograda i Prištine. 

Tači razgovarao sa Boltonom i Mičelom o dijalogu

Kosovski predsednik Hašim Tači obajvio je da je večeras razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džonom Boltonom i pomoćnikom američkog državnog sekretara Vesom Mičelom, poručivši im da je Priština spremna da nastavi dijalog sa Beogradom u cilju postizanaj sveobuhatnog rešenja i pomirenja.



"Razgovarao sam sa Vesom Mičelom. Kosovo je jedinstveno i potpuno svesno istorijske prilike da se postigne konačni, sveobuhvatni, pravnoobavezujući sporazum koji će omogućiti napredak u pomirenju sa Srbijom i naš put ka članstvu u evro-atlanstkoj porodici naroda", napisao je Tači na Tviteru.



RTK je prenela da je Tači Boltonu obećao da će Kosovo ostati odgovorno i da će biti jedinstveno u nastavku dijaloga, kao što je zatražio predsednik Tramp.



"Popodne sam imao telefonski razgovor sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD, ambasadorom Džonom Boltonom. Razgovarali smo o dijalogu između Kosova i Srbije, kao i o trajnom (večnom) prijateljstvu sa SAD", napisao je na Tviteru.



Kako je rekao, ubeđen je da će se dijalog uskoro nastaviti i da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom, rezultat čega će biti obostrano priznanje i učlanjenje u NATO, EU i UN. 



"Kosovo je uvek bilo na strani SAD i naše prijateljstvo biće večno", napisao je Tači.



Bolton je juče zvao i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, a kako je rekao pootpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Arijan Đini tema tog razgovora bile su takse na srpsku robu.

Autor:
Pošaljite komentar