overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Лепо је било бити Србин на Куби претходна два дана

15.12.2017. 18:41 20:15
Пише:
Извор: Tanjug (Twitter)

ХАВАНА: Председник Србије Александар Вучић састао се поподне, по средњоевропском времену, са кубанским председником Раулом Кастром у Хавани.  

Он је изјавио је,  приводећи крају посету Куби, да су и иначе пријатељски односи са том земљом додатно продубљени и да су начињени кораци у конкретизовању сарадње.



Како је рекао новинарима, данас с састао са председником Кубе Раулом Кастром са којим је разговарао дуже од два сата, а предстоји им и заједнички ручак.



"У сваком случају сам задовољан, пресрећан и поносан на нашу Србију што смо овакво поштовање имали овде. Србија је овде добила велику пажњу и посвећеност кубанског руководства", рекао је Вучић, напоменувши да се у у исто време у посети Куби налазио и председник Венецуеле Николас Мадуро.



"Заиста је било лепо бити Србин prеthodnih дана на Куби", оценио је Вучић.



Prеthodna два дана, како је рекао, успели смо да продубимо искрено пријатељске односе са Кубом, али не само то.



"Направили смо прве помаке, а негде и озбиљније кораке у конкретизовању наше сарадње, посебно у области здравства, а много тога смо покренули у области привреде и пољопривреде, иако то није лако јер се налазимо на удаљености од 9.000 километара", рекао је Вучић.



Истакао је да је посета значајна и по питању очивања нашег територијалног интегритета и утицаја Кубе на карипске и латиноамеричке земље, али и нашег односа према Куби јер је Србија, како је рекао, гласала за чланство Кубе у Савету за људска права УН.

То је саопштено на званичном Твитер налогу кубанског Министарства спољних послова.

Вучић борави у дводневној званичној посети Куби, која је у кубанским медијима добила изузетан простор, како због традиционалних веза Београда са Хаваном, за време хладног рата, тако и због позитивних очекивања од актуелних контаката две земље и могућности сарадње на ширем плану.

Данас би требало да обиђе кубански Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију, а најављен је и пленарни састанак делегација две земље.

Вучић ће посетити и Меморијални комплекс посвећен националном хероју Хосеу Мартију.

Сам председник је подсетио да му је ово, у својству председника Републике, али и као премијера, прва посета некој латиноамеричкој држави.

Такође је подсетио да је Куба увек према Србији исказивала изразито пријатељски став, као и да је и Србија увек подржавала Кубу и да ће обе наставити тако да се понашају, с тим што ће акценат у будућности бити на унапређењу економске сарадње.

Истакао је заинтересованост Србије за повећање обима трговинске размене, полазећи од бројних потенцијала за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга, туризма, грађевинарства и енергетике, имајући у виду привредне реформе које је започела Куба, а које отварају простор страним инвестицијама и трговинској сарадњи.

Како је додао, с Кубом желимо најбоље могуће односе.

У делегацији коју предводи Вучић су и тројица министара - здравља Златибор Лончар, привреде Горан Кнежевић и пољопривреде Бранислав Недимовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Лончар је потписао са кубанском страном споразум о сарадњи у области здравства.

Према Вучићевим речима, према српској делегацији је исказано изузетно гостопримство.

Председник Србије се јуче састао са председником Народне скупштине Кубе Естебаном Ласом Ернандесом, са којим је разговарао о сарадњи двеју земаља. 

Вучић изразио захвалност кубанској страни због њене позиције поводом Косова и Метохије, као и на принципијелном залагању за поштовање територијалног интегритета и суверенитета држава чланица Уједињених нација.

Ернандес је поздравио динамичну интерпарламентарну сарадњу, која је допринела унапређењу свеукупних односа Републике Србије и Републике Кубе.

Куба је искрени пријатељ Србије и наши дипломатски односи трају већ 75 година, истакао је Ернандес.  

Вучић је посету почео посетом Фабрици цигара Кохиба, једног од кубанских националних брендова.

Одржао је предавање “Србија у Европи - чувар независности и суверенитета” на Универзитету у Хавани и том приликом изнео своје виђење како ојачати сарадњу и пријатељске везе са Кубом.

Председник Србије обишао је у Међународном прес центру изложбу фотографија о лидеру кубанске револуције Фиделу Кастру, где је у књигу утисака написао: “Један бољи свет је могућ! Хвала, Фиделе!”.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић допутовао на Кубу,следе званични разговори

Вучић допутовао на Кубу,следе званични разговори

14.12.2017. 14:12 14:15