Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Lepo je bilo biti Srbin na Kubi prethodna dva dana

15.12.2017. 18:41 20:15
Piše:
Izvor: Tanjug (Twitter)

HAVANA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se popodne, po srednjoevropskom vremenu, sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom u Havani.  

On je izjavio je,  privodeći kraju posetu Kubi, da su i inače prijateljski odnosi sa tom zemljom dodatno produbljeni i da su načinjeni koraci u konkretizovanju saradnje.



Kako je rekao novinarima, danas s sastao sa predsednikom Kube Raulom Kastrom sa kojim je razgovarao duže od dva sata, a predstoji im i zajednički ručak.



"U svakom slučaju sam zadovoljan, presrećan i ponosan na našu Srbiju što smo ovakvo poštovanje imali ovde. Srbija je ovde dobila veliku pažnju i posvećenost kubanskog rukovodstva", rekao je Vučić, napomenuvši da se u u isto vreme u poseti Kubi nalazio i predsednik Venecuele Nikolas Maduro.



"Zaista je bilo lepo biti Srbin prethodnih dana na Kubi", ocenio je Vučić.



Prethodna dva dana, kako je rekao, uspeli smo da produbimo iskreno prijateljske odnose sa Kubom, ali ne samo to.



"Napravili smo prve pomake, a negde i ozbiljnije korake u konkretizovanju naše saradnje, posebno u oblasti zdravstva, a mnogo toga smo pokrenuli u oblasti privrede i poljoprivrede, iako to nije lako jer se nalazimo na udaljenosti od 9.000 kilometara", rekao je Vučić.



Istakao je da je poseta značajna i po pitanju očivanja našeg teritorijalnog integriteta i uticaja Kube na karipske i latinoameričke zemlje, ali i našeg odnosa prema Kubi jer je Srbija, kako je rekao, glasala za članstvo Kube u Savetu za ljudska prava UN.

To je saopšteno na zvaničnom Tviter nalogu kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vučić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, koja je u kubanskim medijima dobila izuzetan prostor, kako zbog tradicionalnih veza Beograda sa Havanom, za vreme hladnog rata, tako i zbog pozitivnih očekivanja od aktuelnih kontakata dve zemlje i mogućnosti saradnje na širem planu.

Danas bi trebalo da obiđe kubanski Centar za genetski inženjering i biotehnologiju, a najavljen je i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Sam predsednik je podsetio da mu je ovo, u svojstvu predsednika Republike, ali i kao premijera, prva poseta nekoj latinoameričkoj državi.

Takođe je podsetio da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti biti na unapređenju ekonomske saradnje.

Istakao je zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Kako je dodao, s Kubom želimo najbolje moguće odnose.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i trojica ministara - zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Lončar je potpisao sa kubanskom stranom sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Prema Vučićevim rečima, prema srpskoj delegaciji je iskazano izuzetno gostoprimstvo.

Predsednik Srbije se juče sastao sa predsednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja. 

Vučić izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Ernandes je pozdravio dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina, istakao je Ernandes.  

Vučić je posetu počeo posetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova.

Održao je predavanje “Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta” na Univerzitetu u Havani i tom prilikom izneo svoje viđenje kako ojačati saradnju i prijateljske veze sa Kubom.

Predsednik Srbije obišao je u Međunarodnom pres centru izložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gde je u knjigu utisaka napisao: “Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!”.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić doputovao na Kubu,slede zvanični razgovori

Vučić doputovao na Kubu,slede zvanični razgovori

14.12.2017. 14:12 14:15