scattered clouds
19°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Регионална подршка европским интеграцијама Србије и ЗБ

22.12.2018. 10:26 12:46
Пише:
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Румунија, током председавања ЕУ у првој половини идуће године, велику пажњу посветити наставку европских интеграција Србије, подршци нашој земљи, али и целом Западном Балкану. 

Вучић је, на конференцији за штампу после квадрилатерале с премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, констатовао да се четири земље региона несумњиво знажније повезују и политички и економски. 

Пренео је да су разговарали пре свега о председавању Букурешта ЕУ.

С тим у вези исказао је посебну велику захвалност премијеру Бугарске Бојку Борисову и Бугарској, што је током председавања ЕУ уложила много напора у побољшање позиције целог Западног Балкана и Србије.

Такође је захвалио и премијеру Грчке Алексису Ципрасу на сталној подршци и пажњи коју пружа Србији.

Ми као Србија, али и сви остали на Балкану смо уверени да ће Румунија велику пажњу посветити наставку европских интеграција. Истовремено сигурно ће то значити и значајње инфраструктурно повезивање ове четири земље. Ми се политички, али и економски снажније увезујемо, виђамо и виђаћемо се, казао је он.

Вучић је најавио да ће следећи састанак квадрилатерале бити одржан у Румунији током председавања ЕУ, што је оценио веома важним.

Казао да је поносан и срећан што може да угости пријатеље из три пријатељске земље.


 Формиран одбор за кандидатуру за првенство 2028. и 2030.

 

Србија, Грчка, Румунија и Бугарска донеле су данас одлуку о формирању иницијативног огранизационог комитета који ће кандидовати  четири земље да буду домаћин европског првенства у фудбалу 2028. и светског првенства у фудбалу 2030, саопштио је председник Александар Вучић након састанка квадрилтатерале у Београду. 

Донели смо одлуку данас да формирамо Иницијативни организациони комитет од 16 људи, по четири из сваке земље и изразили наду да кроз њега наше земље заједнички кандијујемо да будемо домаћини европског првенства 2028. и светског првенства у фудбалу 2030. године, рекао је Вучић.

Каже да ће се потребна документа за то подносити у децембру 2021. године и да би до јула 2022. требало да буде донета и одлука.

Вучић каже да је потребна огромна инфраструктура и да ту није реч само о стадиону, него и о хотелима и смештајним капацитетима, као и да Србија има ту тешку ситуацију пошто имамо старе стадионе.

Следеће године крећемо у изградњу националног стадиона и више стадиона у другим градовима у Србији, казао је Вучић и поручио да ће Србија свакако бити спремна.

Рекао је да је данас договорено за 2021. годину, да се Србији, Бугарској и Румунији придружи и Грчка у организацији европског првенства за одбојкашице.


Хвала на посети, на томе што чини ми се увек радо дођу у Београд и Србију. Нама је част да угостимо наше  прихјатеље и веома сам им захвалан на пријатељском односу који показују Србији. Премијерка Румуније је могла да буде само данас са нама. Следећи пут ће бити више дана, нагласио је он.

Важно саобраћајно и енергетско повезивање

Председник Александар Вучић изјавио је да је током разговора са премијерима Грчке, Бугарске и Румуније договорено неколико конкретних пројеката за боље инфраструктурно и енергетско повезивање четири земље.

Када је реч о енергетици, разговарало се о електричној мрежи од Решица у Румунији до Панчева, и то томе како Србија да дође до гаса, будући да је Грчкој, Бугарској и Румунији значајно лакше када је реч о гасу.

Добили смо од њих подршку и наду и очекујем да ћемо и тај проблем да решимо у будућем периоду, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Он је истакао да је за Србију од значаја да ускоро заврши источни и јужни крак Коридора 10 и додао да ћемо кроз неколико недеља или месеци бити спремни да "изађемо" и до границе са Македонијом и до границе са Бугарском, што је значајно и за Грчку и за Бугарску.

Навео је да су размотрили питање изградње аутопута преко Вршца до Темишвара и додао да је задовољан што је Румунија недавно покренула израду визибилити студије за тај пројекат.

Верујемо да, ако донесу одлуку, без озбира да ли ће се одлучити за јавно-приватно партнерство, финансирање из буџета или фондова, можемо да кренемо у изградњу коридора важног за Србију, рекао је Вучић.

На тај начин Београд би био спојен аутопутевима с Темишваром, Солуном, Софијом и Атином, што је од великог значаја.

Било је речи и железничком повезивању, а Вучић је подсетио да Србија улаже у модернизацију пруге Ниш-Димитровгра са 261 милионом евра.

Очекујемо да донесемо одлуку са пругу до Врања и до границе, да ћемо заједно са Скопљем пронћи довољно новца и рачуна да уђемо у ту инвестицију. Онда би нам пут до Солуна, Атине и луке Пиреј био од великог значаја, указао је Вучић.

Данчила: Позив Вучићу да се повећа видљивост напретка Србије

Председница румунске владе Вјорика Данчила изјавила је данас да Румунија подржава европски пут Србије И намерава да током свог председавања ЕУ од 1. јануара 2019. ту тему држи на агенди и у фокусу.  

Данчила је рекла да је управо зато позвала председника Србије Александра Вучића да посети Букурешт током председавања Румуније ЕУ, како би се повећала видљивост значајних корака које је Србија до сада предузела на ЕУ путу.

Она је такође честитала Србији на недавном отварању поглавља 17 И 18, и позвала и Бугарску и Грчку да заједнички обезбеде сву могућу подршку Србији у отварању преосталих поглавља, а потом и затварању свих поглавља у преговорима са ЕУ.

Премијерка Румуније је, на заједничкој конференцији за новинаре у Београду после састанка квадрилатерале, изразила задовољство због организовања састанка, важног, како је истакла, јер су се дотакли неколико важних питања - сарадње међу четири земље, билатералне економске сарадње, сарадње у оквиру квадрилатералног формата, али И сарадње у области енергетике инфраструктре, туризма, спорта. 

Желимо да имамо бољу економску повезаност, да прошримо сарадњу у региону И да знајчајније унапредимо директне односе и пријатељства, рекла је Данчила.  

Борисов: Наше повезивање није уперено ни против кога 

Председник бугарске владе Бојко Борисов изјавио је да чвршће повезивање четири земље региона није уперени ни против кога, напротив, те да је компатибилно са политиком ЕУ И са свима који желе да развијају сарадњу у региону.  

Наш формат није уперен ни против кога, комаптибилни смо са ЕУ И са сваким ко жели да ради на повезивању И сарадњи у области инфраструктуре И енергетике. На нама је да покажемо добре примере сарадње, комуникације, мира, рекао је Борисов. 

Он је изразио захвалност Грчкој због Солунске агенде, јер су тада Румунија И Бугарска добиле подршку за учлањење ЕУ И изразио наду да ће И председник Србије ускоро моћи да каже нешто слично, када Србија постане члан ЕУ.

Уз констатацију да је “Бог учинио да ове четири земље буду на најлепшем месту на свету“, указао је да не треба да буду потцењене ни када је реч о становништву и БДП, те да треба да искористе велики потенцијал који имају. 

Разговарали смо о инфраструктурним пројектима. Значајан напредак Бугарска остварује с Грчком, у наредних годину и по дана биће завршен део пута до границе са Србијом, завршен је пројекат унапређења железничке инфраструктуре и она ће сада бити десет пута боља него што је била. Радимо на повезивању између Бигарске и луке Александропулис, када је реч о енергетици И надам се да ћемо и с румунском владом моћи да изградимо више мостова преко Дунава, јер искуство показује да то доноси више прихода локалним заједницима, рекао је Борисов.

 

Ципрас: Србија испуњава услове за приступање ЕУ

Србија испуњава услове за приступање ЕУ, изјавио је данас премијер Грчке Алексис Ципрас и додао да је на састанку квадрилатерале Србије, Бугарске, Руминије и Грчке у Београду истакнут значај који приступање Србије има за будућност целог региона.

Како је рекао, све земље Балкана морају да испуне обавезе и функционишу у складу са  европским тековинама - поштују међународно право, право мањина и обезбеде владавину права, што су све витални критеријуми за пристпање ЕУ.

Ми сматрамо да Србија испуњава те критеријуме и да друге државе, такође, морају да прате тај пут, поручио је премијер Грчке.

ЕУ мора да донесе позитивну одлуку по људе на Балкану, а не да се руковиди страхом и приступа дефетистички. Сматармо да су пред нама значајни изазови. Имамо потешкоће које морају бити превазиђене, рекао је Ципрас.

И када је реч о важним преговорима, ми желимо да пренесемо поруку оптизмизма и да све земље Балкана треба да прате пример сарадње коју смо данас поставили, навео је Ципрас.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Са Путином 17. јануара о свему, па и Трамповом писму

Вучић: Са Путином 17. јануара о свему, па и Трамповом писму

21.12.2018. 14:43 14:43
Вучић: Грчка пријатељ и савезник, Ципрас: Приштина долива уље на ватру

Вучић: Грчка пријатељ и савезник, Ципрас: Приштина долива уље на ватру

21.12.2018. 11:47 13:46