Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Regionalna podrška evropskim integracijama Srbije i ZB

22.12.2018. 10:26 12:46
Piše:
Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Rumunija, tokom predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine, veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija Srbije, podršci našoj zemlji, ali i celom Zapadnom Balkanu. 

Vučić je, na konferenciji za štampu posle kvadrilaterale s premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, konstatovao da se četiri zemlje regiona nesumnjivo znažnije povezuju i politički i ekonomski. 

Preneo je da su razgovarali pre svega o predsedavanju Bukurešta EU.

S tim u vezi iskazao je posebnu veliku zahvalnost premijeru Bugarske Bojku Borisovu i Bugarskoj, što je tokom predsedavanja EU uložila mnogo napora u poboljšanje pozicije celog Zapadnog Balkana i Srbije.

Takođe je zahvalio i premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci i pažnji koju pruža Srbiji.

Mi kao Srbija, ali i svi ostali na Balkanu smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija. Istovremeno sigurno će to značiti i značajnje infrastrukturno povezivanje ove četiri zemlje. Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se, kazao je on.

Vučić je najavio da će sledeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Rumuniji tokom predsedavanja EU, što je ocenio veoma važnim.

Kazao da je ponosan i srećan što može da ugosti prijatelje iz tri prijateljske zemlje.


 Formiran odbor za kandidaturu za prvenstvo 2028. i 2030.

 

Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska donele su danas odluku o formiranju inicijativnog ogranizacionog komiteta koji će kandidovati  četiri zemlje da budu domaćin evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i svetskog prvenstva u fudbalu 2030, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka kvadriltaterale u Beogradu. 

Doneli smo odluku danas da formiramo Inicijativni organizacioni komitet od 16 ljudi, po četiri iz svake zemlje i izrazili nadu da kroz njega naše zemlje zajednički kandijujemo da budemo domaćini evropskog prvenstva 2028. i svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, rekao je Vučić.

Kaže da će se potrebna dokumenta za to podnositi u decembru 2021. godine i da bi do jula 2022. trebalo da bude doneta i odluka.

Vučić kaže da je potrebna ogromna infrastruktura i da tu nije reč samo o stadionu, nego i o hotelima i smeštajnim kapacitetima, kao i da Srbija ima tu tešku situaciju pošto imamo stare stadione.

Sledeće godine krećemo u izgradnju nacionalnog stadiona i više stadiona u drugim gradovima u Srbiji, kazao je Vučić i poručio da će Srbija svakako biti spremna.

Rekao je da je danas dogovoreno za 2021. godinu, da se Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji pridruži i Grčka u organizaciji evropskog prvenstva za odbojkašice.


Hvala na poseti, na tome što čini mi se uvek rado dođu u Beograd i Srbiju. Nama je čast da ugostimo naše  prihjatelje i veoma sam im zahvalan na prijateljskom odnosu koji pokazuju Srbiji. Premijerka Rumunije je mogla da bude samo danas sa nama. Sledeći put će biti više dana, naglasio je on.

Važno saobraćajno i energetsko povezivanje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i to tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

Dobili smo od njih podršku i nadu i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat.

Verujemo da, ako donesu odluku, bez ozbira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju, rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima s Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja.

Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgra sa 261 milionom evra.

Očekujemo da donesemo odluku sa prugu do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja, ukazao je Vučić.

Dančila: Poziv Vučiću da se poveća vidljivost napretka Srbije

Predsednica rumunske vlade Vjorika Dančila izjavila je danas da Rumunija podržava evropski put Srbije I namerava da tokom svog predsedavanja EU od 1. januara 2019. tu temu drži na agendi i u fokusu.  

Dančila je rekla da je upravo zato pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja Rumunije EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela na EU putu.

Ona je takođe čestitala Srbiji na nedavnom otvaranju poglavlja 17 I 18, i pozvala i Bugarsku i Grčku da zajednički obezbede svu moguću podršku Srbiji u otvaranju preostalih poglavlja, a potom i zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU.

Premijerka Rumunije je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka kvadrilaterale, izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka, važnog, kako je istakla, jer su se dotakli nekoliko važnih pitanja - saradnje među četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali I saradnje u oblasti energetike infrastruktre, turizma, sporta. 

Želimo da imamo bolju ekonomsku povezanost, da prošrimo saradnju u regionu I da znajčajnije unapredimo direktne odnose i prijateljstva, rekla je Dančila.  

Borisov: Naše povezivanje nije upereno ni protiv koga 

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereni ni protiv koga, naprotiv, te da je kompatibilno sa politikom EU I sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu.  

Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU I sa svakim ko želi da radi na povezivanju I saradnji u oblasti infrastrukture I energetike. Na nama je da pokažemo dobre primere saradnje, komunikacije, mira, rekao je Borisov. 

On je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija I Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU I izrazio nadu da će I predsednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU.

Uz konstataciju da je “Bog učinio da ove četiri zemlje budu na najlepšem mestu na svetu“, ukazao je da ne treba da budu potcenjene ni kada je reč o stanovništvu i BDP, te da treba da iskoriste veliki potencijal koji imaju. 

Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima. Značajan napredak Bugarska ostvaruje s Grčkom, u narednih godinu i po dana biće završen deo puta do granice sa Srbijom, završen je projekat unapređenja železničke infrastrukture i ona će sada biti deset puta bolja nego što je bila. Radimo na povezivanju između Bigarske i luke Aleksandropulis, kada je reč o energetici I nadam se da ćemo i s rumunskom vladom moći da izgradimo više mostova preko Dunava, jer iskustvo pokazuje da to donosi više prihoda lokalnim zajednicima, rekao je Borisov.

 

Cipras: Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je danas premijer Grčke Aleksis Cipras i dodao da je na sastanku kvadrilaterale Srbije, Bugarske, Ruminije i Grčke u Beogradu istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost celog regiona.

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa  evropskim tekovinama - poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i obezbede vladavinu prava, što su sve vitalni kriterijumi za pristpanje EU.

Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterijume i da druge države, takođe, moraju da prate taj put, poručio je premijer Grčke.

EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovidi strahom i pristupa defetistički. Smatarmo da su pred nama značajni izazovi. Imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene, rekao je Cipras.

I kada je reč o važnim pregovorima, mi želimo da prenesemo poruku optizmizma i da sve zemlje Balkana treba da prate primer saradnje koju smo danas postavili, naveo je Cipras.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Sa Putinom 17. januara o svemu, pa i Trampovom pismu

Vučić: Sa Putinom 17. januara o svemu, pa i Trampovom pismu

21.12.2018. 14:43 14:43
Vučić: Grčka prijatelj i saveznik, Cipras: Priština doliva ulje na vatru

Vučić: Grčka prijatelj i saveznik, Cipras: Priština doliva ulje na vatru

21.12.2018. 11:47 13:46