overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић обишао "Српску кућу" у Подгорици и најавио помоћ српском народу у Црној Гори

01.11.2020. 10:25 12:24
Пише:
Извор: TANJUG/ MITKO ARNAUDOV/ nr

ПОДГОРИЦА: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас пре подне "Српску кућу" у Подгорици.

Вучића је дочекао директор "Српске куће" Емило Лабудовић, а потом су заједно обишли седиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа у Црној Гори, а за чију изградњу је Влада Србије издвојила 3,4 милиона евра.

У делегацији Србије, уз председника Вучића у Подгорици су министри Небојша Стефановић и Ненад Поповић, а у "Српској кући" су их дочекали лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и амбасадор Србије Владимир Божовић.

У "Српској кући" су смештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар...

После посете "Српској кући" председник Србије упутиће се у Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици, где ће бити сахрањен митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Вучић: Биће још помоћи српском народу у Црној Гори

Александар Вучић најавио је данас у Подгорици да ће Србија и даље помагати српском народу у Црној Гори.

Вучић је, након посете Српској кући, рекао да је срећан и задовољан што је Србија уложила 3,5 милиона евра у тај велепни пројекат на најлепшем месту у Подгорици.

Пренео је, у изјави новинарима, да је видео део научних часописа које није могао да види раније и значајнију штампану продукцију, а садржајем који тек долази Српска кућа и њена библиотека показаће прави смисао.

"Желим вам да још успешније и умешније овде радите. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије. Срећан сам што смо ово поклонили српском народу у Црној Гори. Таквих ствари биће још у Црној Гори, на приморју и на северу. Жеља је Србије да Срби буду своји на своме, и да поносно чувају српско име и презиме и да нашем народу помогнемо", рекао је Вучић.

Најавио је да ће да поклони 300 књига из личне библиотеке, као и да ће се побринути за донацију још 700 књига.

"Имам много књига и немам где ни да их држим више. Рекао сам да ћу 300 својих лични књига поклонити, и још 700 као донацију. Молићу људе и у Службеном гласнику и Заводу за удбженике да помогну јер је важно промовисање нашег пшисма и језика", објаснио је он.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да му је било важно да коначно посети Српску кућу у Подгорици, те да је пријатно изненађен и изгледом објекта и свим садржајима који су им представљени.

“Ово је импозантно и треба да послужи за јачање уверња да наш народ има право на свој идентитет и да не може да се одерекне ничег од свог идентитета”, рекао је Додик новинарима.

Он је додао да ће институције Републике Српске сарађивати са Српском кућом, како би учинили да садржај буде још бољи.

“Ово говори о Србији која води рачуна о свом народу и важно је да се очувају све ове функције”, рекао је Додик.

Додик: Српска кућа у Подгорици јача српски идентитет

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, приликом посете Српској кући у Подгорици, да тај објекат служи за јачање српског идентитета и да ће Српска сарађивати са руководством те установе.

"До сада сам о овоме слушао и било ми је важно да постоји. Сада сам видео да је импозантно и да би требало да послужи за јачање нашег уверења да наш народ има право на свој идентитет, да је на правом месту и да не може да се одрекне ничега од свог идентитета", рекао је Додик новинарима након што је са председником Србије Александром Вучићем посетио Српску кућу.

Додик каже да је пријатно изненађен и изгледом самог објекта Српске куће и садржајима које је видео.

"Наравно да ћемо и ми из Републике Српске сарађивати са људима који управљају овим објектом и учинити да садржаји буду што бољи", рекао је Додик.

Он је истакао да постојање Српске куће у Подгорици потврђује да Србија води рачуна о свом народу где год да се налазио и да је важно да се то и очува.

Мандић: Важно што је Вучић данас са Србима у Црној Гори

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је данас да је веома важно што је председник Србије Александар Вучић данас са српским народом у Црној Гори и истакао да од времена краља Александра Карађорђевића до данас нико није више помогао Србима у Црног Гори колико председник Вучић.

Мандић је испред Српске куће у Подгорици, непосредно пре доласка председника Вучића, рекао да је његов долазак у Црну Гору веома важан за Србе који су, како је рекао, остали без митроплита Амфилохија, историјске личности на коју се доминантно ослањала читава политика и снага српске цркве.

''Митрополит је цркву затекао скоро у рушевинама, а она се данас тако уздигла и моћна је народна установа'', рекао је Мандић.

Он је казао да дочекују председника Вучића испред зграде која је власништво српског нарда у Црној Гори за шта је, како је истакао, доминантно заслужан сам Вучић.

"Његова идеја је била да се овде омогћи српским културним установама и информативним редакцијама да добуију прикладан простор одакле ће српки народ да чува свој идентитет, рекао је Мандић новинарима.

''Раније смо имали велике проблеме, али одлука премијера и председника Вучића да помогне српски народ заслужила је једну нову одредницу, да од времена краља Александра до данас нико није више помогао српски народ него што је то председник Вучић'' рекао је Мандић.

Упитан о чему су разговарали синоћ са председником Вучићем и да ли о новпој влади, Мандић је казао да је српски народ у Црној Гори саставни и органски део српског народа и да схвата да припада народу који броји седам милиона и да су имали потребу да председнику Вучићу саопштимо своје гледиште.

Он је рпонобио да ће подржати мањинску владу на челу са Здравком Кривокапићем и да је та одлука самостална и условљена читавим низом чињеница од којих је најважнија да се тоталитарни и аутократски режим Мила Ђукановића не врати на власт.

''За нас је такође, од посебног значаја да смо чули од председника Вучића другачију процену датог тренутка. Он каже да сам ја био на вашем месту, ја то никад не бих прихватио и не би било шансе да би подржао одлуку која је донета из неке амбасаде или иза које стоје одређени антисрпски кругови'', рекао је Мандић.

Подсетио је да на изјаве из америчке амбасаде да српски политичари не могу у власт и да се та формулација прошири да ни политичари не могу да уђу у владу.

''Tako да је доведен у питање правни и изборни систем у Црнопј Гори, можда Црној Гори нису ни потребни, можда је најбоље да се не троши новац за то него да се оде у неку амбасаду или код локалних црногорских олигарха да се добије списак како треба да изгледа влада'', рекао је Мандић.

Лабудовић: Коначно дочекали да угостимо Вучића у Српској кући

Директор Српске куће у Подгорици Емило Лабудовић, који је данас угостио председника Србије Александра Вучића у тој установи, истакао је да је посебно срећан и поносан што су коначно дочекали да гост у Српској кући буде човек који је најзаслужнији за њено успостављање.

"Посета председника Вучића и Милорада Додика није само част, већ и охрабрење да нећемо остати сами, на маргини, већ да ћемо делити успешну судбину спрског нраода на овом простору", рекао је Лабудовић новинарима.

Он је позвао све културне, научне ствараоце широм српског простора да знају да су им у врата Српске куће увек отоврена и да су увек добродошли да се ту представе.

"Нама је потребно да, осим политичких веза које се чврсто успостављају, успоставимо и емотивне и културне везе, јер је много тога покидано и да се Срби свуда, на сваком месту на балканском простору и свуда у свету осећају као свој на своме", рекао је Лабудовић и додао да су у Српску кућу добродошли сви који мисле добро српском народу.

На обећање председника да ће поклонити 300 књига из личне библиотеке, као и да ће се побринути за донацију још 700 књига, Лабудовић је додао да би то био велики допринос, али и подстицај да уследе и друге донације, како би српски културни простор био доступан свим грађанима Црне Горе.

Долазак Вучића и Иринеја порука саборности

Долазак председника Србије Александра Вучића, српског члана Председништва Милорада Додика и патријарха Иринеја у Црну Гору, на сахрану митроплита Амфилохија, је снажна порука да је српски народ непоколебљив, одлучан и спреман да изнесе сва искушења, изјавио је данас председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

Кнежевић је новинарина испред Српске куће, на питање због чега се дигла "бука" око помоћи Србије нашем народу у Црној Гори, рекао да је то зато што се српски народ у тој земљи најзад пробудио и показао своју саборност, јединство и снагу.

"То што је Александар Вучић као премијер и председник Србије помогао изградњи српских институција у Црној Гори требало би да представља један показатељ поносног деловања нашег народа и свих људи који живе у Црној Гори",рекао је Кнежевић.

Он је подестио да је председник Вучић у Подгорици рекао да као председник Србије нема ништа против да Црна Гора улаже у црногорске културне и научне институције у Србији, као и да ће наставити да помаже српске институције у Црној Гори чиме је, сматра Кнежевић, послао снажну поруку у дану који представља тугу за СПЦ.

Упитан за медијске наводе да су он и Андрија Мандић жељни фотеља, Кнежевић је рекао да је мандатар Здравко Кривокапић негирао те наводе, а да су му лидери ДФ јасно послали поруку да их не интересују фотеље него права српског народа у Црној Гори и да имају слободан попис.

"Надамо се да ће се медији који су водили беспризорну харангу извинити мени и Мандићу, али и председнику Вучићу јер, они који су га највише напдали да нам намеће ставове, јуче су га примили на својој телевизији", казао је Кнежевић новинарима пре доласка председника Вучића у Српску кућу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић данас у Српској кући, потом на сахрани Амфилохија

Вучић данас у Српској кући, потом на сахрани Амфилохија

01.11.2020. 08:48 08:50
Вучић: Амфилохије био велика и важна личност

Вучић: Амфилохије био велика и важна личност

31.10.2020. 22:04 23:36