overcast clouds
15°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Нисам рекао да ћу бити председник вазалне државе

01.05.2017. 14:27 14:48
Пише:
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

ЛАЗАРЕВАЦ: Премијер Александар Вучић одбацио је критике због свих мера које је влада наложила после неизручења Рамуша Харадинаја Србији, и подсетио да је уочи избора рекао да ће водити политику суверене, слободне и независне земље.

"Нисам рекао да ћу да будем председник вазалне дрзаве, нити колоније", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара поводом примедби због налога да се, поред осталог, обуставе службена путовања у Француску на три месеца.

Учинио је то да заштити достојанство грађана и државе, а ни то, као ни уручење протестне ноте, није ништа страшно.

Дипломатски односи нису прекинути, а Француска би то учинила избог много мањег разлога, приметио је. 

Верује, међутим, да би био много дугачак ред, "до Дрине", када би стали сви они који су спремни "другима да служе", да кажу да су "увек други у праву"...

"Јасно је да је француски суд донео политицку одлуку и све након тога, и позивање амбасадора да се врати у Србију и обустава службених путовања у наредна три месеца у ту земљу, моје су одлуке", рекао је. 

Приметио је да због тих одлука не треба оптуживати владу, али је изразио и уверење да ће народ разумети засто је тако поступио. 

"Немамо никакву одлуку о томе, треба кривити мене не владу, моја је одлука и за повлацење амбасадора и за протестну ноту и сигуран сам да ће се људи сагласити", рекао је Вучић додајући да је и одлука о обустави путовања његова. 

Како је приметио, не одговара за то никоме од политичара, те запитао: 

"А, зашто сте онда гласали за мене, јер, нисам рекао да ћу да будем председник вазалне дрзаве, нити колоније, да ћу да дам српски образ свакоме, јер ћу бити критикован у неким новинама, насим или западним".

Подсетивши да је у Србији убијен француски држављанин Брис Татон, те да је свако нормалан тиме био згрожен, а да су Французи имали поверења у наше правосуђе уи том случају, Вучић је запитао зашто у случају харадинаја тог поверења наједанпут нема.

"А, замислите да смо ми рекли неће да одговара нико за то једно убиство, о они су сада пустили човека који треба да одговора за убиство десетине људи?". 

"Уместо да добијемо извињење, нема ништа, и ничим не угрожавамо Србију, не прекидамо односе, само кажем не треба да идете на службени пут наредних 90 дана", навео је Вучић. 

Шта, да кажем хвала што вам је суд независан, упитао је, подсетивши да су се бранили процедурама, а сто су измисљотине. 

"Немојте да измишљате, и обмањујете, независно правосуђе, а одлука политичка", рекао је Вучић, додајући и да је касније сазнао да је одлука донета после ангажовања Чери Блер, што, ваљда , треба да значи да је адвокат подмитио француски суд, те да смо можда ми могли да га подмитимо. 

Како је рекао, шта год да је урадио никад ниста не ваља, а његов је одговор, како је навео: Бас ме брига за промедбе, штитим интересе Србије, зато сам изабран и зато нисам прекида о односе с Француском, то јесте разлог, а они би то сигурно учинили и за много мањи разлог...

"Водио сам рачуна о интерсима земље, не дам да било ко гази образ српског народа и зато сам изабран за председника. А борићу се увек за слободну, незавуисну и суверену државу Србију, и крај приче. И то док ме не сруши нека обојена револуција, а цена је да ћу имати чист образ и чуваћу Србију докле могу, шта ме брига шта ко каже".

Дачић: Примерена реакција Србије на пуштање Харадинаја

БЕОГРАД: Повлачење српског амбасадора из Француске на консултације и неучествовање три месеца на скуповима у тој земљи је примерена мера којој је Србија показала Француској да се противи и не слаже са одлуком њиховог суда да Рамуш Харадинај буде пуштен на слободу, рекао је министар спољних подслова Ивица Дачић.

"Србија је земља која поштује себе и наша обавеза према жртвама је да не можемо немо да прихватимо одлуку француског суда", рекао је Дачић новинарима након што је на Новом гробљу положио венац на спомен-обележје Димитрија Туцовића а поводом 1. маја Међународног дана рада.

Како је навео, образложење француских политичара је било да се не мешају у рад правосуђа, али Дачић каже да то ипак одражава однос француске власти према српским жртвама.

"Могли смо да прекинемо дипломатске односе, да повучемо нашег амбасадора и протерамо њиховог, али ми смо се одлучили за ове мере и мислим да је то било примерено", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија мора да сарадујује са свим земљама, укључујући и оне које се не односе пријатељски према њој.

Дачић је напоменуо да Француска није морала да ослободи Харадинаја, већ је сама могла да покрене поступак против њега.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је 27. априла захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за њеогво изручнеје, наводи се у саопштењу Appеalaciong суда у Колмару.

Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК, а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић:Премијерско место није био услов подршке Вучићу

Дачић:Премијерско место није био услов подршке Вучићу

01.05.2017. 13:40 13:57
Вучић: Нема повећања цене струје

Вучић: Нема повећања цене струје

01.05.2017. 13:34 13:39
Вучић са радницима Колубаре на Празник рада

Вучић са радницима Колубаре на Празник рада

01.05.2017. 12:25 15:02