Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Нисам ништа потписао, постигли смо некакав договор

18.03.2023. 23:13 00:19
Пише:
Извор: AP Photo/Boris Grdanoski

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након трилатералног састанка са Аљбином Куртијем и Џозепоп Борељом, да је ово био је дан у којем је требало да се постигне договор о имплементационом плану.

„ Постигли смо некакав договор. Неколико тачака ће постати део договора за обе стане и за Београд и Приштину“, оценио је Вучић.

Додаје  је да је за Србију од значаја као приоритетна обавеза стављено формирање Закеднице српских општина и то у складу са prеthodno постигнутим споразумима у оквиру дијалога.

„Нисам ни данас ништа потписао, ставио сам до знања шта су црвене линије, али направљен помак у конструктивној атмосфери“, рекао је Вучић.

"Данас је требало да договоримо имплементациони план, некакав договор смо постигли, задовљан сам због тога, свакако ово неће бити све, али ових неколико тачака смо договорили ће постати део преговарачког оквира, за обе старне. И за Београд и Приштину, и Европски савет како смо очекивали донеће одлуку да то постане део преговарачког оквира", рекао је Вучић након трилатералног састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, званичницима ЕУ - високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Казао је да је важно од онога што је договорено да ће Европски савет на путу и у процесу који је дубок, озбиљан и који не траје један дан или пет дана.

Вучић је рекао да се ништа није завршило вечерас већ да, како је рекао, тек почиње.

"ЕУ ће процењивати колико је ко урадио из имплентационог плана који ће сасвим сигурно морати да буде проширен, иако мени не би сметало да остане оваква. У имплементационом плану, осим ове важне тачке да ће то бити део где смо примили к знању чињеницу да ће ЕУ да то стави као саставни део нашег преговарачког оквира и једне и друге стране и да ће се то ценити независно за сваку од страна, колико је шта урадила, за нас је од велике важности да је као приоритетна обавеза стављено формирање ЗСО у складу са prеthodno потписаним споразумима у оквиру дијалога", рекао је Вучић новинарима.

Због тога сам заиста задовојан, још се говори о несталим особама и прича о донаторским конференцијама, али то ће зависити од тога јер ће имплентациони план сасвим сигурно морати да се надограђује, казао је Вучић.

У формирање ЗСО треба одмах да се крене

Вучић је рекао да је у разговорима у Охриду као приоритетна обавеза постављено формирање ЗСО као и да се у то одмах крене.

"Оно што је овде записано по тачки седам Косово мора одмах да почне разговоре о специфицним гаранцијама да се осигура самоуправа српских заједница у складу са prеthodnim споразумима у дијалогу под окриљем ЕУ", рекао је Вучић новинарима по завршетку целодневних разговора.

Он је навео и да је договорено формирање заједничке мониторинг  комисије којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, и да се направи декларација о несталим особама, а донаторска конференција би била за пет месеци.

"У овом делу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама", рекао је Вучић.

На питање да ли ће  ЗСО бити импементирана, као што је записано, Вучић је истакао да је ово папир који улази у преговарачки оквир, а да ли ће бити или не, како је рекао, ко зна.

"Мислио сам да ће бити  и 2013. године", напоменуо је он и додао да је ово тежак процес, а да је њему важно што је рекао које су наше црвене линије.

Тек је почетак

Одговарајући на питање новинара да ли је реч о компромисном решењу, Вучић је одговорио да је то почетак.

"Као што знате, ја сам озбиљан човек, нити сеирим, нити тугујем. Ја знам да је ово тежак, озбиљан и одговоран процес. Немогуће је да нешто што траје 150 година и дуже сада завршите за један дан. Морамо да удемо у озбиљне процесе, решавамо озбиљне проблеме и да донесемо олакшање за људе који живе на обе стране административне линије, а ви бисте рекли границе. Ми морамо да пронализимо решења, трпимо критике и то мора да буде циљ. А то да ли ће се нешто десити преко ноћи то је безвезе", поручио је Вучић.

Додао је да ће морати да наставе да раде, само што ће сада да нам цене учинак појединачно.

"Приштина не испуњанва ЗСО нема напретка за Приштину, Србија није спремна да уради то и то, нема напретка за Србију. То је ново и то ће ових дана бити убачено у преговарачки оквир. Немојте да сумњате да ће се притисци и на једне и на друге наставити. Нити је Курти много срећан због тога, нити ја скачем у небо, јер знам да немам проблем са нечим данас али ћу имати сутра", истакао је Вучић.

Додао је да, ако се крене у добром смеру са тим, онда следи у повратанк у институција, али, истиче, ако га питате да ли је превелики оптимиста по том питању, нисам сасвим сигуран да ће то једноставно да иде.

На констатацију новинарке да ништа није потписао како су се то, како је рекла, надали из опозиције, Вучић је одговорио: "Што, да ме вешају на Теразијама?".

На питање страних новинара да ли је спреман да посети Приштину и тамо се сретне са Куртијем, Вучић је одговорио да то није проблем јер се срећу стално, али да имају другачији поглед на статус Приштине.

"Добро је што се чешће срећемо за наше односе. Посебно волим да одем, некад је то био део Приштине, не знам да ли је то и данас, у Грачаницу. Имате диван манастир, неколико добрих кафана и много одличних домаћина код којих волим да идем. Па ја вас позивам да дођете тамо и да одемо на славу да се лепо почастимо, поједемо, попијемо, таман за пријатељство међу Србима и Албанцима. Договорено?", узвратио је Вучић новинару.

Аутор:
Пошаљите коментар
Трилатерални састанак у Охриду завршен, очекује се обраћање Бореља

Трилатерални састанак у Охриду завршен, очекује се обраћање Бореља

18.03.2023. 08:24 22:03
Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка

Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка

17.03.2023. 19:12 19:13