Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Nisam ništa potpisao, postigli smo nekakav dogovor

18.03.2023. 23:13 00:19
Piše:
Izvor: AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon trilateralnog sastanka sa Aljbinom Kurtijem i Džozepop Boreljom, da je ovo bio je dan u kojem je trebalo da se postigne dogovor o implementacionom planu.

„ Postigli smo nekakav dogovor. Nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu“, ocenio je Vučić.

Dodaje  je da je za Srbiju od značaja kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje Zakednice srpskih opština i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga.

„Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi“, rekao je Vučić.

"Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, zadovljan sam zbog toga, svakako ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira, za obe starne. I za Beograd i Prištinu, i Evropski savet kako smo očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira", rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zvaničnicima EU - visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kazao je da je važno od onoga što je dogovoreno da će Evropski savet na putu i u procesu koji je dubok, ozbiljan i koji ne traje jedan dan ili pet dana.

Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

"EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implentacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakva. U implementacionom planu, osim ove važne tačke da će to biti deo gde smo primili k znanju činjenicu da će EU da to stavi kao sastavni deo našeg pregovaračkog okvira i jedne i druge strane i da će se to ceniti nezavisno za svaku od strana, koliko je šta uradila, za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga", rekao je Vučić novinarima.

Zbog toga sam zaista zadovojan, još se govori o nestalim osobama i priča o donatorskim konferencijama, ali to će zavisiti od toga jer će implentacioni plan sasvim sigurno morati da se nadograđuje, kazao je Vučić.

U formiranje ZSO treba odmah da se krene

Vučić je rekao da je u razgovorima u Ohridu kao prioritetna obaveza postavljeno formiranje ZSO kao i da se u to odmah krene.

"Ono što je ovde zapisano po tački sedam Kosovo mora odmah da počne razgovore o specificnim garancijama da se osigura samouprava srpskih zajednica u skladu sa prethodnim sporazumima u dijalogu pod okriljem EU", rekao je Vučić novinarima po završetku celodnevnih razgovora.

On je naveo i da je dogovoreno formiranje zajedničke monitoring  komisije kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, i da se napravi deklaracija o nestalim osobama, a donatorska konferencija bi bila za pet meseci.

"U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će  ZSO biti impementirana, kao što je zapisano, Vučić je istakao da je ovo papir koji ulazi u pregovarački okvir, a da li će biti ili ne, kako je rekao, ko zna.

"Mislio sam da će biti  i 2013. godine", napomenuo je on i dodao da je ovo težak proces, a da je njemu važno što je rekao koje su naše crvene linije.

Tek je početak

Odgovarajući na pitanje novinara da li je reč o kompromisnom rešenju, Vučić je odgovorio da je to početak.

"Kao što znate, ja sam ozbiljan čovek, niti seirim, niti tugujem. Ja znam da je ovo težak, ozbiljan i odgovoran proces. Nemoguće je da nešto što traje 150 godina i duže sada završite za jedan dan. Moramo da udemo u ozbiljne procese, rešavamo ozbiljne probleme i da donesemo olakšanje za ljude koji žive na obe strane administrativne linije, a vi biste rekli granice. Mi moramo da pronalizimo rešenja, trpimo kritike i to mora da bude cilj. A to da li će se nešto desiti preko noći to je bezveze", poručio je Vučić.

Dodao je da će morati da nastave da rade, samo što će sada da nam cene učinak pojedinačno.

"Priština ne ispunjanva ZSO nema napretka za Prištinu, Srbija nije spremna da uradi to i to, nema napretka za Srbiju. To je novo i to će ovih dana biti ubačeno u pregovarački okvir. Nemojte da sumnjate da će se pritisci i na jedne i na druge nastaviti. Niti je Kurti mnogo srećan zbog toga, niti ja skačem u nebo, jer znam da nemam problem sa nečim danas ali ću imati sutra", istakao je Vučić.

Dodao je da, ako se krene u dobrom smeru sa tim, onda sledi u povratank u institucija, ali, ističe, ako ga pitate da li je preveliki optimista po tom pitanju, nisam sasvim siguran da će to jednostavno da ide.

Na konstataciju novinarke da ništa nije potpisao kako su se to, kako je rekla, nadali iz opozicije, Vučić je odgovorio: "Što, da me vešaju na Terazijama?".

Na pitanje stranih novinara da li je spreman da poseti Prištinu i tamo se sretne sa Kurtijem, Vučić je odgovorio da to nije problem jer se sreću stalno, ali da imaju drugačiji pogled na status Prištine.

"Dobro je što se češće srećemo za naše odnose. Posebno volim da odem, nekad je to bio deo Prištine, ne znam da li je to i danas, u Gračanicu. Imate divan manastir, nekoliko dobrih kafana i mnogo odličnih domaćina kod kojih volim da idem. Pa ja vas pozivam da dođete tamo i da odemo na slavu da se lepo počastimo, pojedemo, popijemo, taman za prijateljstvo među Srbima i Albancima. Dogovoreno?", uzvratio je Vučić novinaru.

Autor:
Pošaljite komentar
Trilateralni sastanak u Ohridu završen, očekuje se obraćanje Borelja

Trilateralni sastanak u Ohridu završen, očekuje se obraćanje Borelja

18.03.2023. 08:24 22:03
Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, idem tamo sa nadom da će biti napretka

Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, idem tamo sa nadom da će biti napretka

17.03.2023. 19:12 19:13