overcast clouds
5°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић неће предлагати премијера, избори у августу?

18.05.2017. 22:52 15:55
Пише:
Фото: Tanjug/Sava Radovanovic

БЕОГРАД: Одлуку о томе ко ће засести у у фотељу премијера након што Александар Вучић преузме дужност председника Србије могли би да донесу грађани на биралиштима и то можда у августу, пише сутрашњи "Ало".

"Иако ових дана сви чекају да изабрани председник Александар Вучић одлучи коме ће поверити премијерски мандат то се, ипак, неће догодити", пише "Ало", позивајући се на добро обавештени извор, који каж и да ни Ана Брнабић ни Ивица Дачић неће бити именовани за премијера иако ових дана важе за главне фаворите.

Према том извору, Вучић озбиљно размишља да распише ванредне парламентарне изборе крајем лета, тачније за август.

"Вучић трпи велики притисак унутар партије. Постоји јака струја у табору напредњака која инсистира на томе да нови премијер буде баш из те странке... Идејом да на то место дође Ивица Дачић нису одушевљени", пише лист.

У тексту се наводи да, међутим, ни у унутар СНС не постоји консензус о Вучићевом наследнику јер свако мисли да је заслужнији од оног другог, док социјалити очекују именовање Дачића јер сматрају да су управо они допринели Вучићевој победи на председничким изборима.

Што се тиче Ане Брнабић, утицајне конзервативне струје унутар земље не слажу се са тим да особа која је хомосексуално оријентисана буде именована за председницу Владе и врше притисак на премијера.

Како се наводи, Вучић не обраћа пажњу на те ултиматуме, али размишља о томе да никоме не оставља бланко своју фотељу, јер је ова Влада изабрана управо на крилима  његове популарности у народу и он не жели да сноси одговорност за евентуалне лоше потезе које би онај кога предложи могао да вуче.

"Стога веома озбиљно размишља да предложи нове парламентрне изборе па да Владу води онај ко на њима оствари тријумф", наводи извор листа.

С обзиром на то да се очекује да градоначленик Београда Синиша Мали ускоро поднесе оставку на то место, постоји могућност да ванредни парламентрни и београдски избори иду у пакету, наводи извор листа и додаје да би Вучић тим потезом у потпуности дестабилизовао опозицију коај се још није опоравила од пораза на председничким изборима.

Напредњаци би, пак, опет ишли у велику коалицију са својим досадашњим партнерима, осим што постоји могућност да СПО више не буде део те приче, закључује тај извор, напомињући да се очекује да Вучић ускоро донесе коначну одлуку.

ДС, СДС: У Србији је све могуће

Шефови посланичких група опозиционих ДС и СДС, Горан Ћирић и Марко Ђуришић, поводом спекулација о могућем одржавању ванредних парламентарних избора, изјавили су да је у Србији све могуће.

Они тврде да се о томе прича како би се скренула пажња са реалних проблема.

Оно што је реалност Србије је очигледно потребно прекрити сталним најавама нових избора, рекао је Ћирић, наводећи да је Србија у пет година власти СНС и Александра Вучића повећала јавни дуг за десет милијарди, те да су девизне резерве смањене за милијарду, док ЕПС пада са производњом струје…

Он је рекао да се „маше новим сценаријима“ и ванредним изборима како би се то заборавило.

На питање да ли су Србији потребни нови избори, шеф посланичке групе ДС одговара потврдно, будући да је, како је казао, лоше стање у земљи, а између осталог и у скупштини где нема дебате.

Напомиње да грађани очекују стабилност.

Ђуришић на питање о ванредним парламентарним изборима такође одговара са „све је могуће“ и подсећа да су грађани за пет година гласали три пута.

Нажалост у Србији јесте све могуће, могуће је да имамо изборе три пута у последњих пет година, да имамо једног човека који обавља и функцију председника државе и председника владе и председника странке, чега све не још. Некога ко финансира све клубове у Србији колико он мисли да треба и кад треба, али очигледно некога ко не води рачуна о грађанима Србије, рекао је он.

Каже да је неозбиљно говорити о било каквим реформама и напретку државе у којој се не зна ко ће видити владу, шта су приоритети, у којој се, наводи, не измирују обавезе према грађанима и међународним институцијама.

Ђуришић је нагласио да не види сврху избора сада, ако нису били одржани пре два месеца истовремено са председничким изборима.

Ово је још само један покушај залуђивања грађана да не би размишљали о свакодневним проблемима тешком животу, све лошијој економској ситуаицији и чињеници да млади не могу да нађу посао и свих тих стварних проблема. Јавност се залуђује причама хоће и бити избора или неће бити избора, сматра Ђуришић.

Милићевић: Избори нису били тема са СНС

Социјалистичка партија Србије (СПС) се залаже за редовне изборне циклусе, не зато што страхује од изборног резултата него зато што сматра да је политичка стабилност од изузетне важности за Србију, рекао је шеф посланичке групе те странке Ђорђе Милићевић.

Како је подвукао, одржавање ванредних парламентарних избора није била тема разговора између СПС и СНС.

О томе (изборима) није било речи. Никада не можете као што је Небојша Стефановић рекао да искључите могућност одржавања ванредних парламентарних избора. Кад год се помене макар и у медијским наводима евентуално одржавање парламентарних избора, увек имате нервозу код опозиције, истакао је шеф социјалиста у парламенту. 

Милићевић је новинарима рекао да су социјалисти много пута до сада врло јасно рекли и показали да су увек спремни да дају свој допринос зарад очувања политичке стабилности и сматра да влада не треба да се бави свакодневним покушајима опозиције да дискредитује њен рад, јер је, каже, немогуће релативизовати резултате који су видљиви.

Грађани су, каже Милићевић, и на председничким изборима врло јасно рекли шта мисле о тој политици и резултатима, те да сматра да влада треба као и до сада треба да настави одогворно, озбиљно и посвећено да ради свој посао.

Аутор:
Пошаљите коментар