Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić neće predlagati premijera, izbori u avgustu?

18.05.2017. 22:52 15:55
Piše:
Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

BEOGRAD: Odluku o tome ko će zasesti u u fotelju premijera nakon što Aleksandar Vučić preuzme dužnost predsednika Srbije mogli bi da donesu građani na biralištima i to možda u avgustu, piše sutrašnji "Alo".

"Iako ovih dana svi čekaju da izabrani predsednik Aleksandar Vučić odluči kome će poveriti premijerski mandat to se, ipak, neće dogoditi", piše "Alo", pozivajući se na dobro obavešteni izvor, koji kaž i da ni Ana Brnabić ni Ivica Dačić neće biti imenovani za premijera iako ovih dana važe za glavne favorite.

Prema tom izvoru, Vučić ozbiljno razmišlja da raspiše vanredne parlamentarne izbore krajem leta, tačnije za avgust.

"Vučić trpi veliki pritisak unutar partije. Postoji jaka struja u taboru naprednjaka koja insistira na tome da novi premijer bude baš iz te stranke... Idejom da na to mesto dođe Ivica Dačić nisu oduševljeni", piše list.

U tekstu se navodi da, međutim, ni u unutar SNS ne postoji konsenzus o Vučićevom nasledniku jer svako misli da je zaslužniji od onog drugog, dok socijaliti očekuju imenovanje Dačića jer smatraju da su upravo oni doprineli Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima.

Što se tiče Ane Brnabić, uticajne konzervativne struje unutar zemlje ne slažu se sa tim da osoba koja je homoseksualno orijentisana bude imenovana za predsednicu Vlade i vrše pritisak na premijera.

Kako se navodi, Vučić ne obraća pažnju na te ultimatume, ali razmišlja o tome da nikome ne ostavlja blanko svoju fotelju, jer je ova Vlada izabrana upravo na krilima  njegove popularnosti u narodu i on ne želi da snosi odgovornost za eventualne loše poteze koje bi onaj koga predloži mogao da vuče.

"Stoga veoma ozbiljno razmišlja da predloži nove parlamentrne izbore pa da Vladu vodi onaj ko na njima ostvari trijumf", navodi izvor lista.

S obzirom na to da se očekuje da gradonačlenik Beograda Siniša Mali uskoro podnese ostavku na to mesto, postoji mogućnost da vanredni parlamentrni i beogradski izbori idu u paketu, navodi izvor lista i dodaje da bi Vučić tim potezom u potpunosti destabilizovao opoziciju koaj se još nije oporavila od poraza na predsedničkim izborima.

Naprednjaci bi, pak, opet išli u veliku koaliciju sa svojim dosadašnjim partnerima, osim što postoji mogućnost da SPO više ne bude deo te priče, zaključuje taj izvor, napominjući da se očekuje da Vučić uskoro donese konačnu odluku.

DS, SDS: U Srbiji je sve moguće

Šefovi poslaničkih grupa opozicionih DS i SDS, Goran Ćirić i Marko Đurišić, povodom spekulacija o mogućem održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, izjavili su da je u Srbiji sve moguće.

Oni tvrde da se o tome priča kako bi se skrenula pažnja sa realnih problema.

Ono što je realnost Srbije je očigledno potrebno prekriti stalnim najavama novih izbora, rekao je Ćirić, navodeći da je Srbija u pet godina vlasti SNS i Aleksandra Vučića povećala javni dug za deset milijardi, te da su devizne rezerve smanjene za milijardu, dok EPS pada sa proizvodnjom struje…

On je rekao da se „maše novim scenarijima“ i vanrednim izborima kako bi se to zaboravilo.

Na pitanje da li su Srbiji potrebni novi izbori, šef poslaničke grupe DS odgovara potvrdno, budući da je, kako je kazao, loše stanje u zemlji, a između ostalog i u skupštini gde nema debate.

Napominje da građani očekuju stabilnost.

Đurišić na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima takođe odgovara sa „sve je moguće“ i podseća da su građani za pet godina glasali tri puta.

Nažalost u Srbiji jeste sve moguće, moguće je da imamo izbore tri puta u poslednjih pet godina, da imamo jednog čoveka koji obavlja i funkciju predsednika države i predsednika vlade i predsednika stranke, čega sve ne još. Nekoga ko finansira sve klubove u Srbiji koliko on misli da treba i kad treba, ali očigledno nekoga ko ne vodi računa o građanima Srbije, rekao je on.

Kaže da je neozbiljno govoriti o bilo kakvim reformama i napretku države u kojoj se ne zna ko će viditi vladu, šta su prioriteti, u kojoj se, navodi, ne izmiruju obaveze prema građanima i međunarodnim institucijama.

Đurišić je naglasio da ne vidi svrhu izbora sada, ako nisu bili održani pre dva meseca istovremeno sa predsedničkim izborima.

Ovo je još samo jedan pokušaj zaluđivanja građana da ne bi razmišljali o svakodnevnim problemima teškom životu, sve lošijoj ekonomskoj situaiciji i činjenici da mladi ne mogu da nađu posao i svih tih stvarnih problema. Javnost se zaluđuje pričama hoće i biti izbora ili neće biti izbora, smatra Đurišić.

Milićević: Izbori nisu bili tema sa SNS

Socijalistička partija Srbije (SPS) se zalaže za redovne izborne cikluse, ne zato što strahuje od izbornog rezultata nego zato što smatra da je politička stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju, rekao je šef poslaničke grupe te stranke Đorđe Milićević.

Kako je podvukao, održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nije bila tema razgovora između SPS i SNS.

O tome (izborima) nije bilo reči. Nikada ne možete kao što je Nebojša Stefanović rekao da isključite mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Kad god se pomene makar i u medijskim navodima eventualno održavanje parlamentarnih izbora, uvek imate nervozu kod opozicije, istakao je šef socijalista u parlamentu. 

Milićević je novinarima rekao da su socijalisti mnogo puta do sada vrlo jasno rekli i pokazali da su uvek spremni da daju svoj doprinos zarad očuvanja političke stabilnosti i smatra da vlada ne treba da se bavi svakodnevnim pokušajima opozicije da diskredituje njen rad, jer je, kaže, nemoguće relativizovati rezultate koji su vidljivi.

Građani su, kaže Milićević, i na predsedničkim izborima vrlo jasno rekli šta misle o toj politici i rezultatima, te da smatra da vlada treba kao i do sada treba da nastavi odogvorno, ozbiljno i posvećeno da radi svoj posao.

Autor:
Pošaljite komentar