clear sky
14°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Курти жели да отвори мост на Ибру да би протерао Србе

28.04.2023. 12:50 17:04
Пише:
Извор: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

СОКОБАЊА: Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија није у лакој ситауцији и да је данас окупациони гаулајтер на северу КиМ Аљбин Курти донео одлуку да се отвори мост на Ибру између јужне и северне Косовске Митровице само са једним циљем - да протерају Србе са КиМ.

"Да знате и данас је окупациони гаулајтер на северу КиМ Аљбин Курти донео одлуку, после само неколико дана од оних срамних лажних избора које су одржали, да отворе мост који је био брана и чувар интереса нашег народа на северу КиМ, не би ли Албалнци из јужне Митровице преузели и северну Митровицу. То је њихова  дугогодишња идеја и много година се наш народ томе супростављао", рекао је Вучић обраћајући се грађанима током посете Сокобањи.

Истакао је да Курти то правда тиме како наводно не желе у Митровици  гето већ отворене градове, а што ће лако да му прође западних представника, иако једино жели да протера Србе са КиМ.

И по сваку цену желе сукобе, додао је Вучић.

"Учићемо све што је у нашој моћи да сачувмао мир и даћемо све од себе да чувамо мир да никада више ниједна мајка не размишља кога  ће да шаље у рат. Али им такође поручујемо и пре тог 2. маја и Брисела, а то ће се наставити и после тога - немојте ни да сањате да ћете успети у својим наканама да протерате или уништите Србе у било којем делу КиМ, у том случају знаћемо шта ћемо", поручио је Вучић.

Желимо добре односе са НАТО

Вучић је изјавио данас да жели да има најближе и партнерске односе са НАТО, али да постоје линије преко којих не смемо да пређемо.

Он је поновио да је Србија једна од ретких земаља која има независну и војно неутралну политику, као и да ће то остати док је он председник.

"Док сам ја председник нећемо ни у НАТО нити и у један војни блок. То је наш избор. Сви они који ми свакодневно соле памет и који тврде да су паметнији него ја и све знају, видели су се са страним државницима и знају шта је најбоље. Ја не могу да пређем преко жеље народа. Желим да имамо најближе односе са онима који су нас напали 1999. године, али морамо да имамо неке линије које нећемо да пређемо. Србија ће сам да брани своје људе", поручио је Вучић.

Србија не жели да буде чланица војних блокова, Приштина показује нервозу

КЊАЖЕВАЦ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија не жели да постане чланица НАТО-а, или неког другог војног блока. Он је истакао да Србија, "преко његових леђа", неће постати чланица војног пакта у наредне четири године.

"Није проблем. Смените комплетно руководство СНС и изаберите неко ново руководство које хоће у НАТО и тад ни ја нећу бити део тог тима. Ја сматрам да је исправна политика Србије да буде војно неутрална. За такву политику се залажем као председник Републике и то ћу наставити да чиним као врховни командант још ове четири године", рекао је он.

На питање како коментарише аспирације тзв. Косова да постане члан НАТО-а, Вучић је рекао да то неће бити лако, јер у Алијанси постоје четири земље - непризнавачи. "Чак и ако једну земљу наговоре да постане признавач, врло снажан отпор ће постојати код Шпаније, али и код неких земаља признавача, попут наших пријатеља, браће и сестара из Мађарске", рекао је Вучић и истакао да то ни на који начин не зависи од Србије.

Он је рекао да се Приштини жури и да показује превелику нервозу. "Што вам се толико жури? Што сте толико нервозни? Негде им се жури. Изгледа да нису баш сасвим сигурни како ће то да изгледа у Украјини, па да пожуре што пре, а и наравно да се на Србију изврши додатни притисак, не би ли Србија била крива за све, не би ли Курти могао да глуми Зеленског", навео је Вучић. Председник Србије је поручио да је на Београду да проба да стиша страсти и да разговара са Кфором.

"Да пробамо да зауставимо немире, али човек (Курти) свакога дана производи догађаје који треба да изазову хаос. Мени не може да падне на памет шта је то што сутра може да уради, али верујте ми да он има већ три нове идеје како ће да загорча живот Србима и како да их отера. То им је једина политика. Другу политику немају. Само се питам када ће то ови са Запада да виде, ако уопште буду хтели да виде", рекао је Вучић.

Коментаришући одлуку Савета Европе да започне процедуру учлањења тзв. Косова у ту организацију, истакао је да је то "једна посебна срамота", те да се никада у историји тако нешто није десило.

"Мисле да могу све, али дочекаћемо тренутак када ће се успоставити нешто другачији односи снага, у смислу већег поштовања међународног јавног права, него што је данас случај", закључио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар