broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић и Ердоган: Циљ је размена пет милијарди долара

07.05.2018. 19:36 19:44
Пише:
Извор: FoNet

АНКАРА: Председник Александар Вучић захвалио је турском председнику Ердогану на величанственом дочеку и снажној опредељености за подизање економске сарадње на највиши могући ниво. 

Председник Србије је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да је управо турски лидер најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње две земље. 



Вучић је након састанка у Анкари казао да је посебно захвалан што је турски председник, упркос страначким обавезама, издвојио два дана да дочека српску делегацију и показао тиме да му је Турска изнад страначких интереса, да је прави државник. 



Указао је да је Турска "највећа сила" на Балкану, што, сматра, треба да је јасан одговор онима који се питају колики је утицај Турске, и у питањима која су од значаја за нашу земљу.



Он је захвалио Ердогану на величанственом дочеку "којим је указао почаст свим грађанима Србије".



"Мислим да су људи у Србији могли да буду одушевљени и виде посебан респект на који је наша земља наишла у Анкари. Они то умеју да цене и следећи пут кад будете долазили, потрудићемо се да вас дочекамо на још вишем нивоу, а једнако и пуног срца као први пут кад сте долазили", рекао је Вучић обраћајући се Ердогану. 



Кад је реч о, како је рекао, унутрашњим стварима Турске", Вучић је поновио да Србија није крила подршку турском председнику и демократском поретку, који је био нападнут у време пуча у тој земљи. 



"И пре већих и важнијих савезника Турске, у тој тешкој ноћи Србија је изашла са јавним изјавама и осудом напада на демократију и Ердогана, јер смо принципијелно штитили међународноправни и уставни поредак сваке земље чланице УН, у том случају Турске", напоменуо је председник Србије. 



Како је рекао, данас је делегација Србије видела последице тог напада и није веровала како је изгледало када неко изведе авијацију због напада на легалне власти.



Српска делегација је и положила венац за погинуле а Вучић је поручио да ће Србија увек умети да штити право нација на сопствено опредељење и избор влада и сопствену будућност у складу са свим међународно-правним актима. 


До краја године 1,3 милијарде евра размена са Турском

„У прва три месеца ове године трговинска размена Србије и Турске повећана је 31,4 процента, а до краја године размена између две земље достиће цифру од 1,3 милијарди евра, рекао је председник Вучић. 



Вучић је рекао и да се изградњом и реконструкцијом регионалних путева код Тутина, Сјенице и Новог Пазара обезбеђује "велики залог за будућност читаве те области". 



Каже да ће се радити на реконструкцији пута Нови Пазар-Дуга Пољана-Сјеница, Нови Пазар-Тутин у дужини од 22 километара као и да ће се радити између Сјенице и Тутина такозвани брзи пут.



"Трговинска размена од милијарду биће драстично и драматично превазиђена већ у 2018. јер у прва три месеца имамо раст наше трговинске размене од 31,4 посто тако да очекујемо да већ ове године достигнемо бројку од милијарду и 300 милиона евра", каже Вучић. 



Вучић се захвалио Ердогану што су турски инвеститори дошли у мање средине након посете турског председника Србији и тамо отворили предузећа.



"После посете председника Ердогана дошли су турски инвеститори у та мала места. Данас у Србији имају живот и добру и пристојну будућност", поручио је председник.



Каже да ће изградња аутопута Београд-Сарајево бити од огромног значаја и за Србе православце и за Бошњаке муслимане. 



Изразио је задовољство због потписаног споразума о сарадњи у области пољопривреде који ће, каже, довести до повећања сточног фонда у Србији. 



"И у свим другим областима имамо значајан напредак", нагласио је Вучић и навео да би по информацијама које је чуо, ускоро могла бити комплетирана изградња Канапа, као и Турског тока који је важан и за Србију, јер од некога мора да добија гас. 



"Надам се да ћете ускоро завршити и изградњу турског тока, јер ми немамо гас и до сада нисмо имали решења ако дође до прекида гаса из Украјине", рекао је Вучић обраћајући се турском председнику Ердогану.


Вучић је рекао да нас све више ствари везује за Турску у којој, наглашава, препознајемо искреног партнера и пријатеља. 



"Наставићемо озбиљну сарадњу на свим пољима, не само у области привреде, него и у области друштва, спорта, културе", каже Вучић. 



Наводи и да је међу присутнима у сали препознао легенде и турске и српске кошкарке и захвалио им што су дошли. 



"Хвала што вам је стало до добрих односа Србије и Турске", рекао је Вучић наводећи да ће Србија бити добар домаћин за четири екипе из Турске у којима има и Срба, те да их највише у Фенербахчеу - Калинић, Гудурић и Жељко Обрадовић. 



Пожелео им је да се у Србији осећају као код своје куће, наводећи да је у Србији највише турских туриста чији ће број, како очекује, бити увећан у 2018. 



"Желимо да видимо још више турских туриста у Србији, знам да су српски туристи добродошли у Турску", навео је Вучић и поново захвалио председнику Ердогану на величанственом пријему делегације Србије. 



Поручио је да Србија у Труској има пријатеља, као и Турска у Србији. 



"Хвала председнику Ердогану што улаже у мир и стабилност на Балкану, чекамо вас у Србији, надам се ускоро", каже Вучић.

Ердоган: Циљ размена са Србијом вредна пет милијарди долара

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је циљ његове земље размена са Србијом вредна пет милијарди долара, те поручио да ће радити и даље на јачању стабилности и мира на Балкану, упркос онима којима то смета. 



Ердоган је након разговора са шефом српске државе Александром Вучићем у Анкари изјавио да је циљ Турске да се повећа обим трговинске размене између две земље са прошлогодишњих милијарду долара, на две милијарде у овој, три милијарде након тога, са циљем да достигне пет милијарди долара.



Ердоган је на заједничкој конференцији за штампу рекао да постоје неки којима сметају турске активности и добри односи са Србијом и БиХ на Балкану и који покушавају да манипулишу у вези с напорима и да мењају чињенице.



"Турска ће наставити да наноси ударац плановима оних који покушавају да изазову кризу и нестабилносту у Турској и региону. Поручујемо им да уместо да се баве узалудним напорима да дестабилизују Турску боље је да те напоре уложе у успостављење мира и стабилности на Балкану", поручио је.



Ердоган је казао да је почаствован што је са председником Србије имао могућност да разговара о продубљивању сарадње и одржи први састанак Високог већа сарадње две земље, које је договорено Декларацијом о политичком партнерству потписаном приликом његове посете Београду прошле године.



"На данашњем састанку разматрали смо све нивое наших односа, разменили мишљења и разматрали бројне међународне теме. Трговинска размена је прошле године превазишла једну милијарду долара, што је веома задовољавајуће, али ће ове године прећи две милијарде, а касније на три, те постављамо нови циљ од пет милијарди долара", казао је он.



Казао је да је један од циљева обострано подстицање инвестиција, те да је Турска почашћена што њихови бизниснемни улажу у разне делове Србије.



Истакао је да је имао прилике јуче да се састане са пословним људима и да је видео жељу да улажу у Србију, а Турска ће, додао је, подстицати даље инвестиције, али и њихово повећање.



Велики подстрек турским инвеститорима, како је рекао, пружио управо председник Вучић, због чега му је захвалио. 



Предложио је да српски и турски инвеститори предузму заједничка улагања у трећим земљама, те нагласио да ће Турска наставити да дели своје искуство са Србијом у области инфраструктурних пројеката.



"Пројекат аутопута Београд-Сарајево, који ће се остварити уз подршку наше земље је веома важан, јер ће ојачати односе у региону, то је пројекат мира и биће реализован у најкраћем року", најавио је Ердоган.



Пренео је да је о том путу разговарано и током ове посете, као и да је потписан Меморандум о сарадњи, што потврђује значај који Турска придаје овом пројекту.



То је, према његовим речима, битно за спајање народа Србије и БИХ, а уједно ће допринети и сигурности грађана и путника.



"Сметало то некима или не ми ћемо наставити да радимо на јачању мира и стабилности на Балкану. То већ остварујемо и преко наших организација", нагласио је он.



Рекао је да Турска никада неће заборавити подршку председника Вучића у борби против терористичке организације Фето и нагласио да је Вучић заузео јасан став, те да ће се по том питању наставити сарадња.



„То је вирус који морамо истребити. Немамо никакву забринутост да ћемо то остварити са пријатељима из Србије“, поручио је Ердоган.



„Захваљујем у име наше земље и народа због те подршке. Исто тако посебно се захваљујем Србији за подршку у борби против терористичке организације PKK“, објаснио је он.



Оценио је да ће споразуми који су потписани током ове посете даље унапредити и продубити сарадњу две земље у наредном периоу.



Рекао је да је Турска спремна да пренесе своје велико искуство из туризма Србији, јер туризам може да отвара нова радна места и допринесе економском развоју.



Подсетио је да Турска очекује ове године више од 40 милиона страних туриста, цифра са којом ће та земља заузети високо место у свету.



Такође сматра да две земље могу да изађу и са заједничким понудама у свет.



Осврнуо се посебно и на турске грађане санџачког порекла, рекавши да су они најјачи људски мост између две земље.



Најавио је да ће Турска наставити да улаже напоред и допринесе економском развоју у том региону.



Захвалио се „браћи“ из Новог Пазара који су га прогласили почасним грађанином и уручили му кључ града.



„Сазнао сам да је и Вучић добио ту титулу 2015. Ја ћу са великим поносном носити ту титулу до краја живота“, подвукао је Ердоган.



На крају он је рекао да турски кошаркашки тим Фенербахче треба да игра у Београду на Фајналфору, и да верује да ће, са бројним играчима из Србије, и ове године, по други пут освојити Европски куп.



"То ће представљати још један заједничку успех наших земаља", закључио је он.

Србија и Турска у борби против тероризма

Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган истакли су данас чврсту опредељеност борби против тероризма и најавили даљу сарадњу у тој области.



Председник Турске је одговарајући на питања турских новинара у вези терористичке организације ФЕТО (Фетулаха Гулана) рекао да та организација поседује школе у Србији, али и подвукао да је Вучић заузео "јасан и позитиван став" на чему му се посебно захваљује.



Наставићемо да сарађујемо по том питању "јер је то један вирус који се мора истребити" рекао је Ердоган.



Председник Србије је истакао да је у саставу делегације Србије која је два дана боравила у Турској био и потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, да је имао важне састанке и разговоре и да ће их и наставити у складу са партнерским и пријатељским односима са Турксом ми ћемо се понашати и у будућности поштујући увек легално изабране органе Турске, принципе демократске владавине и у складу са тим принципе међународног јавног права. 



Председника Турске новинари су питали и за став у вези са понашањем Запада због утицаја Турске на Балкану нашта је рекао да наравно да Запад има проблема са Турским активним деловањем на Балкану и те активности им сметају.



"Али сметало то њима или не ми ћемо посебно на Балкану урадити све што можемо како би појачали мир и стабилност" додао је Ердоган.

Аутор:
Пошаљите коментар