overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић-Габријел: Србија жели да утиче стабилизујуће и на регион

12.04.2017. 18:07 19:44
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има најјаснију стабилност у региону, да жели да утиче стабилизујуће на остале земље западног Балкана, и поручио да ће наставити с таквом политиком јер је она од великог значаја за нашу земљу.

Вучић је, после састанка са министром спољних послова Немачке Зигмаром Габријелом, истакао да је Немачка увек пружала пуну подршку стабилности целог региона западног Балкана и да је Србија успевала да очува мир и стабилност, "чак и у тешким тренуцима, уз помоћ подршке коју је наша земља добила од немачке владе".



"Наставићемо са таквом политиком и то је од великог значаја за Србију", рекао је Вучић.Премијер је додао да данас Немачку видимо као водећу земљу Европске уније и да од ње очекујемо наставак подршке на европском путу, као и на економским и осталим реформама које морамо да спроведемо, попут ефикаснијег правосуђа, боље бриге о јавним предузећима...

Ветар у леђа ми дају искључиво грађани Србије, приметио је данас премијер и изабрани председник Александар Вучић у коментару на питање новинара вицеканцелару Немачке Зигмару Габријелу да ли је дошао у Београд да да "ветар у леђа" Вучићу



Он је нагласио да је реинвестирање страних привредника у Србију један од основних начина да наша држава повећа свој раст и обезбеди даљи економски напредак.Вучић је рекао да Србија неће још стотину година моћи да рачуна да се приближи Немачкој, али да је стање јавних финансија добро.



"То смо успели захваљујући великој немачкој подршци и у запошљавању људи", рекао је Вучић и обавестио Габријела да је пре четири године незапосленост била 26 одсто, а да је сада преполовљена.Премијер је оценио да то још није довољно добар резултат, јер народ тешко живи, те додао да зато Србија очекује помоћ из Немачке.

Вучић је поновио да се Србија налази на европском путу, али је истакао да би за наше друштво и државу било добро да реформе спроведемо до 2019. или 2020, јер се, каже, тада неће плашити за нашу будућност, без обзира да ли формално једног дана будемо део Европске уније или не.

 

Вучић је захвалио Габријелу на личном доприносу најбољим односима Немачке и Србије и истакао да је он добродошао у Србију.

"Верујем да ће ваша посета отворити нове путеве у сарадњи и ближи и интензивнији дијалог Немачке и Србије. Ми се томе радујемо, као што се радујемо и вашој подршци у наставку дијалога са Приштином и очувању мира и стабилности", закључио је Вучић.

Габријел: Честитке на реформама, наставити у том правцу

Вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел истакао је да је Србија, упркос свим захтевима Европске уније, остала на курсу евроинтеграција, захваљујући, како је приметио, раду владе премијера Александра Вучића, која европске стандарде није представљала као наметнуте, већ као стандарде у интересу земље и грађана. 



"То је од великог значаја и добро за грађане Србије", рекао је Габријел на заједничкој прес конференцији са Вучићем.Он је честитао премијеру "јасну победу на председничким изборима" и указао да то носи и посебну одговорност, да земљу настави да води у истом правцу. 

Габријел је истакао да му се свиђа пут којим Србија иде, али је објаснио да је у Београду пре свега због "буђења старих демона" у неким земљама региона, због чега сутра иде у Приштину.





Наравно, додао је, има још доста посла на том путу, у области владавине права, поузданог правосуђа, борбе против корупције и добре јавне управе, како би се створиле још боље околности за инвеститоре, те како би и грађани почели да осећају добробит.



Веома је битно наставити процес реформи да би Србија била атрактивна и донела добит својим грађанима, истакао је."Морам поновити да је добро што је политика Србије таква да циљ постизања стандарда не сматра нечим што је наметнуто чланством, већ каменом темељцем боље будућности. Србија ће у ЕУ ући када заједно успешно приведемо крају реформски процес", нагласио је Габријел.

Ако се тежи ка ЕУ, додао је Габријел, треба знати да су протести против владе која је демократски изабрана и могући и дозвољени, а како ћете се односити према њима - то је ствар српске политике и није се упутно уплитати у то. Ипак, приметио је, најважније је да се протести одржавају као мирни.

Он је додао да Немачка сматра да је у обавези да помогне Србији на том путу, посебно зато што је она фактор стабилности у региону.На питање о Европи различитих брзина, тези коју су на самиту ЕУ у Риму подржале све земље ЕУ, Габријел је рекао да већ постоји Европа "различитих брзина" и нивоа сарадње, али да у таквој ЕУ не треба искључити ниједну земљу.

Дајте ми тај транспарент "Вучићу - Шредеру" да га однесем Герхарду, радовао би се, нашалио се данас вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел, на опаску премијера Александра Вучића да је то један од главних транспарената на протестима у Београду. 

"Постоје примери где је могућа јача сарадња, а не треба искључити никога. Свако ко жели да буде део тога, то му се мора омогућити", рекао је Габријел.Навео је, као пример, чињеницу да у ЕУ постоје дискусије у области сарадње у безбедносној политици, те да Холандија има оклопну бригаду под немачком командом.



"Следеће године је сто година од завршетка Првог светског рата, да ми је неко рекао да ће Холандија бити спремна да један део својих снага стави под команду Немачке, ја не бих веровао", рекао је Габријел и подсетио да већ дуго постоји немачко-француска бригада.

Аутор:
Пошаљите коментар