Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić-Gabrijel: Srbija želi da utiče stabilizujuće i na region

12.04.2017. 18:07 19:44
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD: Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje zapadnog Balkana, i poručio da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju.

Vučić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, "čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade".



"Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju", rekao je Vučić.Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima...

Vetar u leđa mi daju isključivo građani Srbije, primetio je danas premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić u komentaru na pitanje novinara vicekancelaru Nemačke Zigmaru Gabrijelu da li je došao u Beograd da da "vetar u leđa" Vučiću



On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.Vučić je rekao da Srbija neće još stotinu godina moći da računa da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.



"To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi", rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali je istakao da bi za naše društvo i državu bilo dobro da reforme sprovedemo do 2019. ili 2020, jer se, kaže, tada neće plašiti za našu budućnost, bez obzira da li formalno jednog dana budemo deo Evropske unije ili ne.

 

Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.

"Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa Prištinom i očuvanju mira i stabilnosti", zaključio je Vučić.

Gabrijel: Čestitke na reformama, nastaviti u tom pravcu

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana. 



"To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije", rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa Vučićem.On je čestitao premijeru "jasnu pobedu na predsedničkim izborima" i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom pravcu. 

Gabrijel je istakao da mu se sviđa put kojim Srbija ide, ali je objasnio da je u Beogradu pre svega zbog "buđenja starih demona" u nekim zemljama regiona, zbog čega sutra ide u Prištinu.





Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bi i građani počeli da osećaju dobrobit.



Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je."Moram ponoviti da je dobro što je politika Srbije takva da cilj postizanja standarda ne smatra nečim što je nametnuto članstvom, već kamenom temeljcem bolje budućnosti. Srbija će u EU ući kada zajedno uspešno privedemo kraju reformski proces", naglasio je Gabrijel.

Ako se teži ka EU, dodao je Gabrijel, treba znati da su protesti protiv vlade koja je demokratski izabrana i mogući i dozvoljeni, a kako ćete se odnositi prema njima - to je stvar srpske politike i nije se uputno uplitati u to. Ipak, primetio je, najvažnije je da se protesti održavaju kao mirni.

On je dodao da Nemačka smatra da je u obavezi da pomogne Srbiji na tom putu, posebno zato što je ona faktor stabilnosti u regionu.Na pitanje o Evropi različitih brzina, tezi koju su na samitu EU u Rimu podržale sve zemlje EU, Gabrijel je rekao da već postoji Evropa "različitih brzina" i nivoa saradnje, ali da u takvoj EU ne treba isključiti nijednu zemlju.

Dajte mi taj transparent "Vučiću - Šrederu" da ga odnesem Gerhardu, radovao bi se, našalio se danas vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel, na opasku premijera Aleksandra Vučića da je to jedan od glavnih transparenata na protestima u Beogradu. 

"Postoje primeri gde je moguća jača saradnja, a ne treba isključiti nikoga. Svako ko želi da bude deo toga, to mu se mora omogućiti", rekao je Gabrijel.Naveo je, kao primer, činjenicu da u EU postoje diskusije u oblasti saradnje u bezbednosnoj politici, te da Holandija ima oklopnu brigadu pod nemačkom komandom.



"Sledeće godine je sto godina od završetka Prvog svetskog rata, da mi je neko rekao da će Holandija biti spremna da jedan deo svojih snaga stavi pod komandu Nemačke, ja ne bih verovao", rekao je Gabrijel i podsetio da već dugo postoji nemačko-francuska brigada.

Autor:
Pošaljite komentar