overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Док сам жив, нећу дати да покоравате Србију као до сада

05.09.2021. 10:24 10:51
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Црној Гори и њеном председнику да Србија нема никакве апсирације према тој земљи, већ са њом жели најбоље односе, али и да им неће дозволити да они покоравају Србију као што су то, каже, чинили последњих готово 30 година.

Вучић је, коментаришући изјаву Мила Ђукановића о великосрпским аспирацијама и покушају покоравања Црне Горе, поручио да Србија нема никакве аспрације, већ жели најближе односе са Црном Гором, И све ће, каже, уради да то тако и буде, упкрос свим понижењима кроз које смо прошли, кроз различите одлуке Грне Горе.



“Немамо нити смо икада имали намеру никога да покоравамо. Али, поручујем му да ни ти, нити било ко други нећете успети да покорите Србију, као што то чините 30 година. Владали сте овом земљом на све могуће начине, преко криминала, полицијских функционера, политичких функиционера, оних у обавештавјним структурама”, рекао је Вучић и наставио:



“Ми смо те људе, који су радили против Србије, највећим делом почистили. Има јос, али то су остаци. Наставићемо то чишћење. Нећете покоравати Србију, као што сте је покоравали”.



Вучић је указао да су увек из Црне Горе долазили напади на Србију, а та земља коришћена је као као полигон за напад на нашу земљу.



“Навикли су да управљају Србијом. Ми нећемо да управљамо Црном Гором. Хоћемо братске И пријатељске односе. И гарантујем, док сам жива нећу вам дати да Србију покорите, како сте то радили готово 30 година. Док сам жив, а сви значи шта до значи”, рекао је Вучић.

Дозвољено чинити све против Срба

Вучић је истакао да нико на западу неће реаговати на то штом је црногорски председника Мило Ђукановић стао уз оне који су покушали да онемогуће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, јер је, како каже дозвољено све чинити против Срба.



„Можете замислите шта би било да сам ја тако урадио као и он, био бих тог секунда обешен у Бриселу и Вашингтону. Овако ћутаће сви, позиваће на мир, што је добро и лепо. Али нико неће рећи ниједну реч. Тако је зато што је дозвољено све чинити против Срба“, нагласио је Вучић за ТВ Прва.



Срби су, како је рекао, за многе западне земље реметилачки фактор.



„Они желе да Срби не буду снажан фактор у Црној Гори. Зато се води хајка против Мандића, Кнежевића и других. Зато сви страни фактори кажу да они не могу да уђу у владу. Зато се води кампања и у БиХ. Није случајно што се Изетбеговић прикључио подршци. Разумео сам да он помало познаје шеријатско право, али нисам знао да се добро разуме и у питање српске цркве. Видим да му то добро иде“, казао је он.



„Замислите да је неко у Северној Македонији забранио долазак било ког имама у Тетово или Гостивар. Како би цео свет скочио да је то председник урадио. Ако је против Срба онда би цео свет ћутао“, нагласио је Вучић.



Рекао је да је одлука Владе Црне Горе разумна и рационална јер је неко покушао да заузме део територије.



„Нормално им је када оде Ненад Чанак на Цетиње и прича глупости. Добро је што постоје снаге разума у Србији, али је лоше што их предводи дивљак као што је Вучић. Зато ће уложити сав новац да би Србију вратили на ''прави пут''. Тај ''прави пут'' за њих је Србија која неће бринути о свом народу у Црној Гори, БиХ, о свом ћириличном писму и језику“, објаснио је он.



Рекао је да Срби желе да буду свој на своме, на прадедовским огњиштима, и кажу само нам дајте право на живот, право на слободу вероисповести, језик и писмо.



„Не тражимо ништа друго у Црној Гори, ни никакву аутономију. Као и у РС, где не тражимо отцепљење. Али Србија је проблем јер са тим мора да се заврши“, подвукао је он.

БИА целу ноћ обавеђтавала, влада ЦГ урадила свој посао

Вучић је изјавио данас да је Безбедносно информативна агенција целу ноћ обавештавала руководство шта се дешава у Црној Гори.



Он је за тв Прва рекао да је то и посао БИА-е, јер је српска тајна полиција неко ко прикупља информације, па их доставља надлежним органима и да је њен посао да прикупља информације о дешавањима у региону.



Како је рекао, влада Црне Горе је бринула о безбедносној ситуацији и успела је у томе, иако им је све било отежано.



"Они имају дихотомну власт, јер је део извршне власти у рукама prеthodnе власти. Један део власти је био присутан на Цетињу, што није једноставно. Међутим Влада је урадила свој посао и устоличење је могло да се спроведе у цетињском манастиру", рекао је Вучић.



Према његовим речима премијер Црне Горе Здравко Кривокапић имао је проблема и јер је део полиције уз ДПС, али је успео да изгура.



Вучић је, говорећи о поступању полиције рекао да она увек пушта људе да виде како ће ситуација да се одвија, па тек када мора онда реагује.



"Сећате се, били смо изненађени оном тобож силом поводом ковид мера. Тек када су ушли у Скупштину ми смо их привели и показали да држава може све у року од пет минута да заврши. Само је питање воље и демократских права и слобода", рекао је Вучић.

Добро да је одлука Владе Црне Горе промењена

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је добро да је влада Црне Горе променила своју одлуку у вези устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија и честитао црногорском премијеру Здравку Кривокапићу што је држава показала да има инструменте да може да спроведе што је намеравала.

„Најављиване су тензије, протестипротив устоличења. Партијски организовани скупови. Цетиње је место у којем је преко 90 одсто становништва оријентисано против СПЦ, где постоји изражена мржња према свима који припадају неким другим народима сем Црногорском. Али чак не бих рекао да је то стварна мржња, већ индукована од стране дела политичара у Црној Гори. Било је логично очекивати што се збивало“, нагласио је Вучић за ТВ Прва.



Рекао је да је добро да је влада Црне Горе променила своју одлуку током ноћи.



„Нису медији у Србији погрешили ништа. Било је тачно да није требало да се догоди устоличење. Дирекције полиције и влада Црне Горе су то препоручиле. Онда је током ноћи промењена одлука, јер су патријарх и митрополит инсистирали на устоличењу“, објаснио је он.

Аутор:
Пошаљите коментар