Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Dok sam živ, neću dati da pokoravate Srbiju kao do sada

05.09.2021. 10:24 10:51
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Crnoj Gori i njenom predsedniku da Srbija nema nikakve apsiracije prema toj zemlji, već sa njom želi najbolje odnose, ali i da im neće dozvoliti da oni pokoravaju Srbiju kao što su to, kaže, činili poslednjih gotovo 30 godina.

Vučić je, komentarišući izjavu Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama i pokušaju pokoravanja Crne Gore, poručio da Srbija nema nikakve aspracije, već želi najbliže odnose sa Crnom Gorom, I sve će, kaže, uradi da to tako i bude, upkros svim poniženjima kroz koje smo prošli, kroz različite odluke Grne Gore.



“Nemamo niti smo ikada imali nameru nikoga da pokoravamo. Ali, poručujem mu da ni ti, niti bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju, kao što to činite 30 godina. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih funkcionera, političkih funkicionera, onih u obaveštavjnim strukturama”, rekao je Vučić i nastavio:



“Mi smo te ljude, koji su radili protiv Srbije, najvećim delom počistili. Ima jos, ali to su ostaci. Nastavićemo to čišćenje. Nećete pokoravati Srbiju, kao što ste je pokoravali”.



Vučić je ukazao da su uvek iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju, a ta zemlja korišćena je kao kao poligon za napad na našu zemlju.



“Navikli su da upravljaju Srbijom. Mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom. Hoćemo bratske I prijateljske odnose. I garantujem, dok sam živa neću vam dati da Srbiju pokorite, kako ste to radili gotovo 30 godina. Dok sam živ, a svi znači šta do znači”, rekao je Vučić.

Dozvoljeno činiti sve protiv Srba

Vučić je istakao da niko na zapadu neće reagovati na to štom je crnogorski predsednika Milo Đukanović stao uz one koji su pokušali da onemoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, jer je, kako kaže dozvoljeno sve činiti protiv Srba.



„Možete zamislite šta bi bilo da sam ja tako uradio kao i on, bio bih tog sekunda obešen u Briselu i Vašingtonu. Ovako ćutaće svi, pozivaće na mir, što je dobro i lepo. Ali niko neće reći nijednu reč. Tako je zato što je dozvoljeno sve činiti protiv Srba“, naglasio je Vučić za TV Prva.



Srbi su, kako je rekao, za mnoge zapadne zemlje remetilački faktor.



„Oni žele da Srbi ne budu snažan faktor u Crnoj Gori. Zato se vodi hajka protiv Mandića, Kneževića i drugih. Zato svi strani faktori kažu da oni ne mogu da uđu u vladu. Zato se vodi kampanja i u BiH. Nije slučajno što se Izetbegović priključio podršci. Razumeo sam da on pomalo poznaje šerijatsko pravo, ali nisam znao da se dobro razume i u pitanje srpske crkve. Vidim da mu to dobro ide“, kazao je on.



„Zamislite da je neko u Severnoj Makedoniji zabranio dolazak bilo kog imama u Tetovo ili Gostivar. Kako bi ceo svet skočio da je to predsednik uradio. Ako je protiv Srba onda bi ceo svet ćutao“, naglasio je Vučić.



Rekao je da je odluka Vlade Crne Gore razumna i racionalna jer je neko pokušao da zauzme deo teritorije.



„Normalno im je kada ode Nenad Čanak na Cetinje i priča gluposti. Dobro je što postoje snage razuma u Srbiji, ali je loše što ih predvodi divljak kao što je Vučić. Zato će uložiti sav novac da bi Srbiju vratili na ''pravi put''. Taj ''pravi put'' za njih je Srbija koja neće brinuti o svom narodu u Crnoj Gori, BiH, o svom ćiriličnom pismu i jeziku“, objasnio je on.



Rekao je da Srbi žele da budu svoj na svome, na pradedovskim ognjištima, i kažu samo nam dajte pravo na život, pravo na slobodu veroispovesti, jezik i pismo.



„Ne tražimo ništa drugo u Crnoj Gori, ni nikakvu autonomiju. Kao i u RS, gde ne tražimo otcepljenje. Ali Srbija je problem jer sa tim mora da se završi“, podvukao je on.

BIA celu noć obaveđtavala, vlada CG uradila svoj posao

Vučić je izjavio danas da je Bezbednosno informativna agencija celu noć obaveštavala rukovodstvo šta se dešava u Crnoj Gori.



On je za tv Prva rekao da je to i posao BIA-e, jer je srpska tajna policija neko ko prikuplja informacije, pa ih dostavlja nadležnim organima i da je njen posao da prikuplja informacije o dešavanjima u regionu.



Kako je rekao, vlada Crne Gore je brinula o bezbednosnoj situaciji i uspela je u tome, iako im je sve bilo otežano.



"Oni imaju dihotomnu vlast, jer je deo izvršne vlasti u rukama prethodne vlasti. Jedan deo vlasti je bio prisutan na Cetinju, što nije jednostavno. Međutim Vlada je uradila svoj posao i ustoličenje je moglo da se sprovede u cetinjskom manastiru", rekao je Vučić.



Prema njegovim rečima premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić imao je problema i jer je deo policije uz DPS, ali je uspeo da izgura.



Vučić je, govoreći o postupanju policije rekao da ona uvek pušta ljude da vide kako će situacija da se odvija, pa tek kada mora onda reaguje.



"Sećate se, bili smo iznenađeni onom tobož silom povodom kovid mera. Tek kada su ušli u Skupštinu mi smo ih priveli i pokazali da država može sve u roku od pet minuta da završi. Samo je pitanje volje i demokratskih prava i sloboda", rekao je Vučić.

Dobro da je odluka Vlade Crne Gore promenjena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.

„Najavljivane su tenzije, protestiprotiv ustoličenja. Partijski organizovani skupovi. Cetinje je mesto u kojem je preko 90 odsto stanovništva orijentisano protiv SPC, gde postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem Crnogorskom. Ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane dela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati što se zbivalo“, naglasio je Vučić za TV Prva.



Rekao je da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku tokom noći.



„Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju“, objasnio je on.

Autor:
Pošaljite komentar