overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучевић положио венац поводом 32 године од страдања Срба у Подрињу: Важно је да УЈЕДИЊЕНИ ОБЕЛЕЖАВАМО СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ - ДА СЕ ОКУПЉАМО И ДА ПАМТИМО

06.07.2024. 14:12 18:59
Пише:
Фото: Инстаграм @milosvucevic

Председник Владе Србије Милош Вучевић положио је данас венац на Спомен-крст на Војничком гробљу у Братунцу, поводом 32. годишњице од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Вучевић је навео да данас сведочимо страдању невиних жртава и да им одајемо пошту, подсећајући да су Влада Србије и Републике Српске усвојиле декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која, између осталог, наглашава да је важно да уједињени обележавамо сећање на жртве из ратова 90. година прошлог века.

"И то је велико дело председника Александра Вучића које је наишло на подршку руководства Републике Српске да се окупљамо и пре свега да памтимо, да гласно изговоримо, да се сећамо наших невиних жртава и да све невине жртве поштујемо и то је почетак наше духовне обнове", рекао је Вучевић.

Он је навео да је изградња  трајне културе сећања велики  испит за ово покољење јер она је важан чинилац у формирању колективног идентитета и историјског памћења.

"Поред свих удара и притисака ми смо и даље овде своји на своме, сећајући се трагичних момената из не тако далеке историје. И са овог места поручујемо да је поштовање међународног права основ напретка читавог Балкана, али и да ће српски народ памтити своје жртве и да се неће либити да њихове убице назове правим именом", рекао је Вучевић.

Он је навео да памћење и идентитет који се негује на оваквим догађајима треба да допринесе нашој вери у спасење и васкрсење, у препород, као и за једнакост за коју се српски народ вековима бори.

"Ово место је, драга браћо и сестре, небеска и духовна њива са које треба да жањемо најлепше плодове љубави и вере према своме роду. Да се сећемо и да памтимо. Да се идентификујемо и препознамо ко смо и шта смо. И да смо страдали само јер смо Срби, православне вере. Да напредујемо и јачамо, да се ујединимо и саберемо, али не да бисмо мрзели јер сви људи су једнаки у једноме Богу, већ да бисмо памтили и знали. Нека је вечна слава погинулим цивилима и војницима у отаџбинском одбрамбеном рату", поручио је Вучевић


Нема српске куће која није била завијена у црно

Вучевић је током говора подсетио да је српски народ током два светска рата као и током ратова деведесетих на простору данашње Републике Српске претрпео велике жртве што, како је нагласио, потврђује да се ради о континуираној геноцидној политици са јасним циљем - уништавања српског народа на тим просторима.

Вучевић је нагласио и да су Срби на простору Републике Српске присутни од памтивека и да су преживели векове османског тлачења, насилне исламизације прекрпштавање, буне и ратове, али да сви ти изазови нису успели да сломе животну снагу срског народа.

Он је додао да су током Другог светског рата нацистичка Немачка и војници Вермахта починили злочине који нису ни до данас добили своју цивилизацијску осуду, затворске казне нити одговарајуће резолуције.

"А нема српске куће која није завијена у црно током Другог светског рата", рекао је Вучевић.


Подриње је било једно од најтежих ратишта у целој Републици Српској, али троипогодишња одбрана сведочи о решености људи овога краја да бране своју слободу, част и веру!, написао је овим поводом Вучевић на свом Инстаграм профилу.

"Из мора злочина, посебно се истиче онај који се догодио на православни Божић, 7. јануара 1993. године, када је почела муслиманска офанзива из Сребренице ка Братунцу и реци Дрини. У селу Кравица, злочинци су извршили масакр баш на Божић. Убијали су цивиле пред црквом након јутарње литургије. Коме је могао бити крив Владимр Гајић, стар само четири године, или Новица Богићевић, стар 14 година?

Братунац, Сребреница, Скелани, Зворник, Милићи, Власеница, Шековићи и Кравица, постали су синоним за безумно убијање српских цивила. И ми данас сведочимо о страдању наших невиних жртава, и одајемо им пошту."

Како је поручио "Владе Србије и Републике Српске усвојиле су Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која, између осталог, наглашава да је важно да уједињени обележавамо сећање на жртве из ратова деведесетих година прошлог века. И то је велико дело председника Вучића - да се окупљамо, и да памтимо. Да гласно изговоримо, и да се сећамо наших невиних жртава. Поштовање међународног права је основ напретка читавог Балкана, а српски народ ће памтити своје жртве, и неће се либити да њихове убице назове правим именом.

Нека је вечна слава погинулим цивилима и војницама у Отаџбинско-одбрамбеном рату!

Да нам живи у миру Република Српска, плод љубави српског народа!

И да нам живи наша једина отаџбина, слободна и вечна мајка Србија!", поручио је премијер Милош Вучевић.

Поред Вучевића, венце су положили и председник Републике Српске Милорад Додик, министар културе Србије Никола Селаковић, министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић, као и чланови породица страдалих Срба, представници Борачке организације Републике Српске, Савеза ратних војних инвалида Републике Српске и других удружења.

Пре полагања венаца, патријарх српски Порфирије је служио парастос на гробљу, до којег је дошла литија од храма Успенија Пресвете Богородице.

Prеthodno је у храму Успенија Пресвете одржана литургија коју је служио патријарх српски Порфирије.

У Братунцу се данас обележава 32. годишњица страдања 3.267 Срба у Средњем Подрињу.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПАТРИЈАРХ У БРАТУНЦУ Порфирије: Нећемо се ни милом ни силом одрећи своје православне вере, себе и свога

ПАТРИЈАРХ У БРАТУНЦУ Порфирије: Нећемо се ни милом ни силом одрећи своје православне вере, себе и свога

06.07.2024. 11:44 12:43