(ВИДЕО, ФОТО) РЕПОРТЕРИ „ДНЕВНИКА” У БАЧКОЈ ТОПОЛИ Историјски тренутак у пројекту модернизације железнице у Србији МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Возови, као и мостови, повезују градове, животе, људе!

Србија постаје богатија за још 108 километара брзе пруге, којом ће се ићи 200 километара на сат.
Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Повезивањем шина данас је у Бачкој Тополи траса брзе пруге између Новог Сада и Суботице, дуга 108 километара, спојена у целину, а тим поводом је крај места спајања колосека организована свечаност којој су присуствовали мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић, амабасадор Народне Републике Кине Ли Минг, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници извођача и многи други.

- Ово је српски скок у будућност - рекао је Милош Вучевић. - Ово је скок из живог блата у ком смо били  2012. године и скок у будућност са оним што нас је увек красило и пратило,  а то је модернизација Србије без одрицања од наше традиције и историје, нашег националног и културног идентитета. Нема раздвајања, него има само спајања. Само спајањем традициналних вредности у процесу модернизације, Србија може да успе.

Вучевић је истакао да је брза пруга један од најбољих и најпрецизнијих одговора на питање шта имамо конкретно од челичног пријатељства између Кине и Србије или шта је у пракси стратешко партнерство две државе.

- Ово је нешто што у пракси показује шта значи договор руководстава двеју земаља, шта значи воља да се они можда и најдаљи снови  или у прву руку готово неоствариви, досањају и остваре - рекао је Вучевић. - Поносан сам на Србију у којој се подразумева да ће се овај пројекат завршити. Поносан сам на Србију у којој сад живимо и у којој грађани знају да ће бити урађена ова пруга. Поносан сам на Србију и на наше, кинеске, мађарске и многе друге партнере укључене  у овај пројекат што су га изградили у најкраћем року. Ово је брза пруга која је у целом свету изграђена у најкраћем времену. То је велики успех.

Фото: Dnevnik.rs

Министар Весић је рекао како ће последња деоница брзе пруге од Београда до мађарске границе бити  завршена годину дана пре рока. Нагласио је да је 80 одсто радова окончано и да ће све бити спремно да до краја јула почне сертификација пруге, а да у септембру следи технички пријем.

- Чека нас наставак градње брзе пруге, али и реконструкција регионалних пруга у Србији – казао је министар Весић. - У Војводини је у припреми  реконстукција пруге од Панчева  до Суботице за брзину од 120 километара на сат, чија је дужина око 200 километара, пруге Врбас – Сомбор у дужини од 53 километра и пруге Суботица-Сомбор-Богојево-Сајлово-Нови Сад, дуге око 150 километара, као и пројекат реконструкције пруге Београд-Вршац-румунска граница. Када се све то узме у обзир готово да неће бити пруге у Војводини која није реконструисана и то ће увести овај део Србије у нови век и нов развој. То је политика  председника Александра Вучића и нове Владе коју ће предводити Милош Вучевић.


До краја године за 80 минута до Суботице

„Поносан сам на Србију  која има снагу да заједно са кинеским партнерима на овом пројекту свакодневно ангажује  више од 2.000 људи. Поносан сам на Србију у којој ће се за седам до осам месеци, до краја ове године за 80 минута путовати од Београда  до Суботице, где ће се од Београда до Бачке Тополе возити за сат и четири минута, а Бачка Топола и Суботица бити  на 16 минута. То је деловало немогуће, то је било готово непристојно изговорити, да се помисли и пожели. А ово смо заједничким снагама успели да урадимо и ово је велика победа нашег народа и грађана уз свесрдну подршку кинских челичних пријатеља”, рекао је Вучевић.


Фото: Dnevnik.rs

Фото: Dnevnik.rs

Амбасадор Народне Републике Кине Ли Минг је честитао спајање колосека на деоници брзе пруге од Новог Сада до Суботице и на постигнутој брзини од 200 километара на сат приликом тестирања између Врбаса и Новог Сада.

- Стратешким вођством шефова двеју држава билатерални односи Кине и Србије настављају да се продубљују. Економска и трговинска сарадња је  снажана, практични резултати настављају да се испољавају. Као велики пројекат који повезује иницијативу „Појас и пут” са европском развојном стратегијом  водећи пројекат у оквиру сарадње између Кине и земаља источне и централне Европе  и значајн пројекат  сарадње Србије и Кине, ова пруга привукла је велику пажњу са свих страна. Ова пруга јесте изградња пута пријатељства, пута мира и сарадње између кинеског и српског народа. Пројекат је ушао у своју последњу фазу и надам се да ће и даље имати подршку  српске стране и да ће градитељи превладати све потешкоће како би га завршили на време – казао је амбасадор ли Минг.

Како је јуче речено пруга Београд - Будимпешта је део пројекта „Појас и пут” који  су заједно изградиле Кина и земље централне и источне Европе. То је уједно и први пројекат интеграције кинеске железничке техонологије и опреме са теничким спецификацијама ЕУ.

Брза пруга је у Србији, истакнуто је,  у протекле две године имала велику потражњу и њоме је превезено више од седам милиона путника. Донела је велику добит и подстакла  друштени и привредни развој севера Србије, и оставрила дугогодишњи сан српског народа о безбедној железници.

Од прошле године у складу са захтевом председника Вучића да се пројекат  заврши и пусти у саобраћај годину дана пре рока, кинески и српски градитељи  су вредно радили, те је већ реализовано више од 80 одсто радова,а на деоници  отворене пруге од Новог Сада до Врбаса већ је тестирањем постигнута брзина од 200 километара на сат.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести