Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO, FOTO) REPORTERI „DNEVNIKA” U BAČKOJ TOPOLI Istorijski trenutak u projektu modernizacije železnice u Srbiji MILOŠ VUČEVIĆ: Vozovi, kao i mostovi, povezuju gradove, živote, ljude!

25.04.2024. 15:51 18:55
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Srbija postaje bogatija za još 108 kilometara brze pruge, kojom će se ići 200 kilometara na sat.


Povezivanjem šina danas je u Bačkoj Topoli trasa brze pruge između Novog Sada i Subotice, duga 108 kilometara, spojena u celinu, a tim povodom je kraj mesta spajanja koloseka organizovana svečanost kojoj su prisustvovali mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević, amabasador Narodne Republike Kine Li Ming, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici izvođača i mnogi drugi.

- Ovo je srpski skok u budućnost - rekao je Miloš Vučević. - Ovo je skok iz živog blata u kom smo bili  2012. godine i skok u budućnost sa onim što nas je uvek krasilo i pratilo,  a to je modernizacija Srbije bez odricanja od naše tradicije i istorije, našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Nema razdvajanja, nego ima samo spajanja. Samo spajanjem tradicinalnih vrednosti u procesu modernizacije, Srbija može da uspe.

Vučević je istakao da je brza pruga jedan od najboljih i najpreciznijih odgovora na pitanje šta imamo konkretno od čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije ili šta je u praksi strateško partnerstvo dve države.

- Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstava dveju zemalja, šta znači volja da se oni možda i najdalji snovi  ili u prvu ruku gotovo neostvarivi, dosanjaju i ostvare - rekao je Vučević. - Ponosan sam na Srbiju u kojoj se podrazumeva da će se ovaj projekat završiti. Ponosan sam na Srbiju u kojoj sad živimo i u kojoj građani znaju da će biti urađena ova pruga. Ponosan sam na Srbiju i na naše, kineske, mađarske i mnoge druge partnere uključene  u ovaj projekat što su ga izgradili u najkraćem roku. Ovo je brza pruga koja je u celom svetu izgrađena u najkraćem vremenu. To je veliki uspeh.

Ministar Vesić je rekao kako će poslednja deonica brze pruge od Beograda do mađarske granice biti  završena godinu dana pre roka. Naglasio je da je 80 odsto radova okončano i da će sve biti spremno da do kraja jula počne sertifikacija pruge, a da u septembru sledi tehnički prijem.

- Čeka nas nastavak gradnje brze pruge, ali i rekonstrukcija regionalnih pruga u Srbiji – kazao je ministar Vesić. - U Vojvodini je u pripremi  rekonstukcija pruge od Pančeva  do Subotice za brzinu od 120 kilometara na sat, čija je dužina oko 200 kilometara, pruge Vrbas – Sombor u dužini od 53 kilometra i pruge Subotica-Sombor-Bogojevo-Sajlovo-Novi Sad, duge oko 150 kilometara, kao i projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Vršac-rumunska granica. Kada se sve to uzme u obzir gotovo da neće biti pruge u Vojvodini koja nije rekonstruisana i to će uvesti ovaj deo Srbije u novi vek i nov razvoj. To je politika  predsednika Aleksandra Vučića i nove Vlade koju će predvoditi Miloš Vučević.


Do kraja godine za 80 minuta do Subotice

„Ponosan sam na Srbiju  koja ima snagu da zajedno sa kineskim partnerima na ovom projektu svakodnevno angažuje  više od 2.000 ljudi. Ponosan sam na Srbiju u kojoj će se za sedam do osam meseci, do kraja ove godine za 80 minuta putovati od Beograda  do Subotice, gde će se od Beograda do Bačke Topole voziti za sat i četiri minuta, a Bačka Topola i Subotica biti  na 16 minuta. To je delovalo nemoguće, to je bilo gotovo nepristojno izgovoriti, da se pomisli i poželi. A ovo smo zajedničkim snagama uspeli da uradimo i ovo je velika pobeda našeg naroda i građana uz svesrdnu podršku kinskih čeličnih prijatelja”, rekao je Vučević.


Ambasador Narodne Republike Kine Li Ming je čestitao spajanje koloseka na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice i na postignutoj brzini od 200 kilometara na sat prilikom testiranja između Vrbasa i Novog Sada.

- Strateškim vođstvom šefova dveju država bilateralni odnosi Kine i Srbije nastavljaju da se produbljuju. Ekonomska i trgovinska saradnja je  snažana, praktični rezultati nastavljaju da se ispoljavaju. Kao veliki projekat koji povezuje inicijativu „Pojas i put” sa evropskom razvojnom strategijom  vodeći projekat u okviru saradnje između Kine i zemalja istočne i centralne Evrope  i značajn projekat  saradnje Srbije i Kine, ova pruga privukla je veliku pažnju sa svih strana. Ova pruga jeste izgradnja puta prijateljstva, puta mira i saradnje između kineskog i srpskog naroda. Projekat je ušao u svoju poslednju fazu i nadam se da će i dalje imati podršku  srpske strane i da će graditelji prevladati sve poteškoće kako bi ga završili na vreme – kazao je ambasador li Ming.

Kako je juče rečeno pruga Beograd - Budimpešta je deo projekta „Pojas i put” koji  su zajedno izgradile Kina i zemlje centralne i istočne Evrope. To je ujedno i prvi projekat integracije kineske železničke tehonologije i opreme sa teničkim specifikacijama EU.

Brza pruga je u Srbiji, istaknuto je,  u protekle dve godine imala veliku potražnju i njome je prevezeno više od sedam miliona putnika. Donela je veliku dobit i podstakla  društeni i privredni razvoj severa Srbije, i ostavrila dugogodišnji san srpskog naroda o bezbednoj železnici.

Od prošle godine u skladu sa zahtevom predsednika Vučića da se projekat  završi i pusti u saobraćaj godinu dana pre roka, kineski i srpski graditelji  su vredno radili, te je već realizovano više od 80 odsto radova,a na deonici  otvorene pruge od Novog Sada do Vrbasa već je testiranjem postignuta brzina od 200 kilometara na sat.

Z. Milosavljević

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesić (@vesicg)

Autor:
Pošaljite komentar