clear sky
15°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) Сигурност, снага, напредак ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ О ПРВИХ 100 ДАНА ВЛАДЕ: Србија ради!

09.08.2024. 17:51 19:23
Пише:
Извор: Ilustracija/Tanjug (Nemanja Jovanović)

Председник Владе Србије Милош Вучевић представља резултате 100 дана рада Владе Србије. Представљање резултата почело је у 17.30 часова у Етнографском музеју.

Вучевић је поздравио све министре, представнике институција државе Србије и грађане.

- Поделио сам представљање у пет целина. Прва су наши темељи, друга сигурност, затим снага, напредак, и пета је фокус рада Владе, а то је порука "Србија ради". Ми смо Влада континуитета. То са поносом истичемо - нагласио је он.

Питање Владе континуитета није само правно питање, већ и питање идентитета.

- Баш зато смо одлучили да се Вама, грађанима наше државе, обратимо из Етнографског музеја, срцу наше културне баштине. Месту које није само музеј, већ подсетник на оно што морамо да радимо и поштујемо - рекао је премијер.

Вучевић додаје да култура није само наслеђе, већ и мост ка будућности.

- Србија се поноси својим богатствима, историјом, традицијом, плодном земљом, а можда највише заједништвом и солидарношћу. Повезани смо са прецима, и наша је дужност да то пренесемо на генерације које долазе - казао је он.

Циљ Владе је свеопшта добробит, каже премијер, и додаје да ће почети од породице, као темеља друштва.

- Породица је светиња, и наша брига о свакој породици биће све већа. Очекујемо усвајање новог закона који ће донети све већа издвајања у пронаталитетну политику, за сву децу рођену од 2024. године. За прво дете је једнократна исплата од 500.000 динара, за друго 600.000, у 24 рате. За треће 2 милиона и 280 хиљада динара, а за четврто 3.180.000 динара у 120 месечних рата - нагласио је премијер.

Додао је да је свима значајно колико је то велики искорак, и каже да је на иницијативу председника Вучића направљена комплетна анализа свих породилишта у Србији.

- Урадићемо реконструкцију свих породилишта. Тренутно трају радови у Бору, Мајданпеку, Књажевцу, Неготину и Кладову. И то је тек почетак - рекао је премијер.

Вучевић је нагласио да је економија основ свега, и да је раст нашег БДП омогућио да реализујемо све постављене циљеве.

 

- Раст БДП није само истицање неких статистичких истраживања. Поштовани грађани, раст БДП је основ и услов да нам расту плате и пензије, да градимо све путеве, услов да градимо пруге, да издвајамо више за Војску Србије, да улажемо за образовање, културу, спорт, социјалну заштиту - казао је он.

Рекао је да смо у првом кварталу имали раст БДП од 4,7 одсто, и да прве процене за други квартал износе 4,2 одсто.

- То је услов за раст минималне зараде и пензија. Просечна нето зарада у Србији је 855 евра, али наш циљ до краја 2024. године је да просечна зарада буде 927 евра. А да вас подсетим, 2012. године просечна зарада била је 366 евра. До краја 2027. године циљамо да просечна плата буде 1400 евра. То је наш циљ, и за то смо вам одговорни - рекао је премијер.

Посебно је нагласио да ћемо бринути о нашим сународницима на Косову и Метохији.

Говорећи о сигурности, премијер каже да ће врло брзо Србија ући у систем 112, што значи да ће сви који имају телефон, без обзира да ли су у ромингу или не, моћи што пре да добију најбржу могућу помоћ.

Рекао је да нема сигурности без заштите животне средине и екологије, и наглашава да је то наша обавеза.

- Да би сваки појединац имао квалитетан живот. То је пре свега наша обавеза према деци и унуцима. То је један од кључних приоритета у раду Владе Србије. И решаваћемо и наслеђене проблеме, депоније, пречишћавање вода, све ћемо решавати - казао је премијер.

Вучевић додаје да је много урађено за здравствени систем, али да може још много тога да буде урађено.

- Ми само у једном поступку набављамо опрему у вредности од 70 милиона евра. То значи да ће у целој Србији бити најсавременији медицински апарати. Ми градимо два клиничка центра, велики број болница. Питање здравства је улагање у лекаре, техничаре, али и у немедицинско особље - рекао је он.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
КОМПАНИЈА ИЗ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ ИМА МОНОПОЛ НА КАФУ У СРБИЈИ Вучевић: Морамо да ударимо у осиње гнездо оних који имају екстра профит

КОМПАНИЈА ИЗ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ ИМА МОНОПОЛ НА КАФУ У СРБИЈИ Вучевић: Морамо да ударимо у осиње гнездо оних који имају екстра профит

08.08.2024. 13:02 13:07