Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ НА ТВ ПРВА ПОРУЧИО: Данас је био велики дан за нас, даћу све од себе да у наредне три године све променим ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА ОД 10 ОДСТО УСКОРО

19.07.2024. 21:10 07:01
Пише:
Извор: Screenshot TV Prva

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у петак увече у емисији Прва тема.

О ликвидацији Фатона Хајризија, терористе који је убио српског полицајца, председник каже да су наши органи урадили свој посао. 

- Начелник БИА у Лозници је обавестио начелника полиције. САЈ је реаговао у складу са законом. Оно што је важно да ће истрага показати све мотиве, има много чудних ствари у целој причи. Имамо још једно лице српске националности из једне друге државе у региону. И то је чудно, као и немачка боравишна дозвола. Много ствари је ту под знаком питања, надлежни органи ће урадити своје - казао је председник. 

Он истиче да је Хајризи био подложан утицајима различитих агенција. 

- Убио је једног руског војника 2000. године, и чудна је прича где се оглашава на мрежама, па критикује представнике власти на мрежама. Власти из Приштине. Ко би то радио, то је све јако чудно - рекао је Вучић.

Није он био неко ко тражи спас, истиче председник, и додаје да је Хајризи бежао у Немачку. 

Он каже да су наредне три године за њега важне, и да хоће да остави велики траг. 

- То ће бити 15 година да сам на власти у Србији. Два пута биран за председника, био сам потпредседник Владе, председник Владе. Никада нико бар у скоријем периоду неће успети тако убедљиво да победи у првом кругу на председничким изборима. То смо успевали захваљујући великом раду, и зато што су људи знали да радимо тешке ствари, које нису увек популарне - рекао је председник. 

Истиче да нико није био за мере фискалне консолидације. 

- Ја сам говорио истину и нисам обмањивао народ. Када смањите плате и пензије ви три године немате никакав раст. Када смо извукли земљу из фискалних проблема, онда је све кренуло на боље. Лако је мени да седим и препирем се са опозицијом, иако нису нарочито успешни ни талентовани. Али пролете године, и онда се запитате шта сам ја то урадио. И онда људи погледају и питају се шта сам урадио. Људе занима колике су плате и пензије, да ли имамо пруге и путеве, да ли је курс стабилан. Имамо ли ми као породица више или мање. Тако се доносе одлуке у многим земљама за кога ћете да гласате - рекао је он.

Вучић каже да већ 2027. године може да се бави нечим другим, и да жели да остави наслеђе промењене свести већег броја нас. 

- Волео бих да будем скрајнут, или у сенци. Нећу да гарантујем ништа, али да ли бих то волео, ево сада отворено кажем да. Осећам сада да морам сву снагу, све што имам да усмерим за напредак и раст Србије. Сви избори су завршени, неће их бити никаквих још три године. Мој животни циљ сада је да покушам да у наредне три године променимо све! До краја августа желим да поставимо све, да видим колико је реално да идемо на повећање плата и пензија. Реално повећање, да то буде стабилан напредак. Нама је инфлација на 3.8 одсто. Нама је јул био нешто лошији због раста цена нафте, у августу верујем да ће нафта ићи и даље у рикверц, и то ће додатно смањити инфлацију - рекао је председник. 

Он каже да повећање плата мора бити веће од инфлације, и да посебно пензије морају да расту. 

- Ви не можете да похватате више шта све радимо да обезбедимо Експо 2027. То су плате 1400 евра, пензије 650 евра. То је општи напредак Србије. Мени је Шолц рекао да је мрак био када је дошао, али мало што је видео кроз прозор аута је огроман напредак и да су свуда дизалице. Када видите да неко тако брзо напредује, а ми смо били први у Европи по стопи раста. То нам омогућава да повећавамо плате и пензије - истакао је Вучић. 

Каже да је ретко задовољан, иако многима ништа не значи овај споразум. 

- Данас је био велики и важан дан за нас. То није питање руде, већ промене наше свести. Морамо да изгубимо губитнички менталитет, где нам ништа није добро. Морамо да будемо у победничком тиму, да сањамо велике снове. Ово није питање 600, 700 или 1000 људи који ће имати плате од 1000 евра најмање у Рио Тинту у Лозници. Ти људи буквално неће знати на шта да потроше паре, у тим општинама. Све то на једну страну, али ће ту бити индиректно, а касније и директно запослено још 20.000 људи - открио је председник. 

Наши противници кажу да нема доказа да ће овде бити цео ланац производње, рекао је он. 

- Па нисмо ни почели да копамо још, наравно да нема. Годинама смо радили на овоме, ја сам сам имао преко 40 састанака. Знате ли шта значи довести Леинијуса у Србију. Дошао човек у кафић у Београду. Довели смо Немачку развојну банку, ЕБРД, Италијанску развојну банку, Мерцедес Бенз. Данас чујем Фолксваген похвалио 11С, нашу фирму. Дође и немачки канцелар, направите нешто да сте део Европе и света, напредног дела. Они не могу ни да добију руду, 87 одсто мора да остане у Србији! И Шолц је мени рекао да није у реду да се забрањује, ја сам рекао да нећемо ни забрањивати, већ наћи друге мере - каже Вучић.

Шолц је у Чилеу рекао да није циљ да се осиромаше земље које имају руде, већ да се прави ланац производње. 

- За нас је први корак прављење катодних фабрика, што Кина држи 70 одсто свих фабрика. Само 2 одсто држи Европа, то су само Немачки БАСФ, гигант и Умикорм. Разговараћемо са свима! На крају је и човек из Мерцедеса рекао да немају проблема да раде са Кинезима на том питању. Наши момци из Суботице су успели да направе најбоље батерије, и то ће привући многе компаније. То људи мења све, ми говоримо о огромном новцу - рекао је он. 

Председник је рекао да ако добијемо производњу катода и батерија, да су у питању огромне цифре.

- Замислите Немачку коју има 0.1 стопу раста, а вама само ово допринесе 3.97. Само ово, а где је све друго. Ми већ имамо Стелантис овде, и следеће недеље биће велики догађај у Крагујевцу. За 2 месеца очекујемо серијску производњу електричних возила. Можете да замислите како ће то да се одрази на последњи квартал. То су огромне ствари. Ми не желимо политичким мерама да повећавамо плате, већ у складу са развојем. Успели смо да растемо брже него други. Црна Гора је пре само 10 година имала 50 одсто већу плату од нас! А данас за који евро смо ми испред - каже Вучић. 

Ако почнемо да производимо катоде у Србији, ја као председник гарантујем да ћу довести произвођаче аутомобила, каже он. 

- Ништа не кријем од народа, ми ниједан уговор нисмо потписали још. Прво је и главно животна средина! Меморандум има тежину дате речи, али не производи друге обавезе. И данас сам рекао ми смо ти који доносимо одлуку. Ја сам гаранција да ћемо водити рачуна о народу - истакао је председник. 

Вучић додаје да о Саши Јанковићу има одређено мишљење, пошто су били политички противници. 

- Он је говорио да ће се Сава излити због Београда на води, он је у то веровао ваљда. Данас, ја верујем у ово. Многи мисле да сам узео паре, зато што полазе од себе, дају им паре због глупости! Хајде да вам откријем тајну. Нисам ја за 717.000 евра продао имање Рио Тинту. Већ његов човек. Нисам ја продао имање, већ госпођа Ђедовић из његове партије, и родитељи оних Петковића, који се данас буне. Динар нисам добио од њих, пре бих се убио него што бих тражио или узео - нагласио је он. 

Председник додаје да је за њих немогуће да неко други сања снове другачије од њихових. 

- Моји снови су шта ће остати иза мене 2027. године. Шта год неко причао и колико год ме мрзео, сви они ће се возити брзом пругом од Суботице до Прешева. А у њихово време 0 километара пруге изграђено - каже Вучић. 

Он је рекао да ће бити изграђена нова болничка зграда у Нишу, и нова зграда за ГАК Народни фронт у Београду. 

- Ја сам рекао да се за три дана реши питање клима, а Лончар ми каже да је то процедура од четири или пет месеци. Рекао сам да ме не интересује, да мора да буде урађено. Јавно кажем, ја сам крив због кршења процедура. И сада се види да њима није до деце и мајки, шта да чекамо до октобра? Па сада су им потребне климе! Неће нико други да се бави тиме и то да уради. Поносан сам на то што сам булдожер. Нико се ни литијумом није бавио, иако сви знају колико користи доноси - додаје председник.

Вучић је рекао да људи увек само о себи брину, а када је тешка одлука - то он мора да уради. 

- Ево гоните ме за климе у Народног фронта, пошто нећете наћи ништа друго за шта да ме гоните. Лагали су све. Те да мој брат држи Франш, свакаке лажи! Него да се вратимо на важне ствари. Када причате о сновима, ви морате да радите. Ја уживам у августу и крају јула када су сви на одморима. Људи иду у Турску, Грчку, Египат, Италију, нигде нема слободног места. А имамо летова где год хоћете. Сада има мање састанака, и сада се постављају ствари - рекао је он. 

Истакао је да су оцене ММФ најбоље у региону за Србију, и да неће да се коцка са економским питањима. 

- Пензије, ја се надам, да морају да иду најмање, то је моје обећање, најмање 10 одсто у вис! Најмање толико. То је за следећи буџет, е сада да ли ће бити од новембра или јануара, видећемо то. Ту одлуку морамо да донесемо у наредна два месеца. Биће значајног раста минималца и плата у јавном сектору. У јавном сектору то ће бити линеарно. И мислим да мора бити значајног повећања у сектору просвете. Нико сада не гледа, не морате да гледате у шерове, сви чекају да почнем о Украјини да причам и ратовима. Али мени су ово најважније теме, и за државу - каже председник. 

Враћајући се на питање животне средине, Вучић каже да нико у Немачкој не дозвољава да им ресурси и производи стижу из фабрика где се радници малтретирају и где се загађује.

Говорећи о Ђиласовим изјавама о изборном процесу и односима са Немачком, председник каже да је било и тежих питања, попут Резолуције о Сребреници. 

- Рекао сам све што сам мислио, и био сам у праву. Свако се чеше тамо где га сврби. Мене занима Србија, њега изборни процес. Не желим да говорим о томе, није ми чак ни тачка интереса. Ево кажу Ћута је рекао да ће да упадне, неће бити Шолца. Ја се насмејем, он је много бољи човек него што изгледа - рекао је Вучић. 

Каже и да сматра да је Рио Тинто погрешио, и да је требало да саслушају Кокановића, да чују шта су биле његове потребе. 

- Ово је много већа прича, а не прича појединаца. Ово је прича о стратешким питањима за нашу земљу. Дођите људи на разговор, а не да стављате барикаде. Ја сам спреман у сваком тренутку да примим и господина Кокановића, и свакога од тих људи. Истрпећу и псовке. Ако хоћете да причате, дођите на разговор кад хоћете - нагласио је председник. 

Истакао је и да када правите најобичнију фабрику, мора да се посече неко дрво. 

- То је тако мали простор. То је 70 пута мање од Борског рудника. Причали су да је површински коп, па ће нам реке бити загађење. Код нас је подземни рудник људи. Нико не зна где је Чукару Пеки, то је подземни рудник. Да не видите ознаку на мапи не би ни знали - каже Вучић. 

Приказан је снимак са телевизије Н1, чији је репортер био у Португалу, где почиње ископавање литијума. Новинар те телевизије је рекао да су у тој земљи сви за копање литијума. 

Вучић каже да је досадан као стеница, и да ће тражити нове инвестиције од најважнијих светских фирми. 

- Не силазим са грбаче, па прихвате да ме се ослободе - рекао је он причајући о разговорима са представницима Мерцедеса. 

Он каже да су Енглези одлично организовали Самит у Лондону. 

- Што се тиче политичког дела, све што сам рекао искрено мислим. И Еди Рама слично мисли, причао сам са њим. Са 21 европским лидером сам причао. У два наврата сам причао са грузијским лидером, и очекујем да ће победити на изборима уз све притиске. Очекујем да дође у Србију на зиму. То су важне ствари које нам се пружају да разговарамо са лидерима већих земаља - рекао је председник.

 (Kurir.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар