scattered clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Свечаном академијом у СНП-у завршени Дани Српске у Србији

21.09.2017. 21:21 21:30
Пише:
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

НОВИ САД: Свечаном академијом у новосадском Српском народном позоришту вечерас је затворена традиционална, пета по реду, манифестација „Дани Српске у Србији”.

На затварању седмодневне манифестације с готово 800 учесника из Републике Српске, који су у 20 градова и општина Србије приказали своју привреду, културу, уметност и спорт, поздравне речи су упутили председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Владе републике Српске Жељка Цвијановић.

Мировић је рекао да је та изузетна манифестација још једном потврдила чврстину веза Републике Српске и Републике Србије.

Чак и да нису формализоване у међународним споразумима који нас обавезују да их чувамо и обогаћујемо, те везе су природне, трајне и нераскидиве, истакао је председник Покрајинске владе пред пуном салом позоришта. 

Тај идентитет, рекао је, и непоколебљив осећај да су сви Срби његов део, чине чврсте и никад прекинуте вертикале које су кроз векове градили највећи међу Србима, без обзира на којем делу српског простора су поникли. 

Као најважнију моралну вертикалу, која је Србе учинила оним што јесу, навео је спремност за жртву и јунаштво Светог кнеза Лазара, Милоша Обилића, Вожда Карађорђа, кнеза Милоша и кнеза Иве од Семберије.

Исто тако, рекао је Мировић, српски језик не би био тако богат и раскошан као што јесте без Иве Андрића, Јована Дучића, Алексе Шантића, Петра Кочића, Бранка Ћопића и других великана. Зато, рекао је он, сваки покушај да се идентитет српског народа посматра парцијално је узалудан.

Зато, поштовани пријатељи, свака деоба и јесте вештачка, а свако јединство и заједништво природно. И зато свака граница, чак и када је неповољне историјске околности формално исцртају, више спаја него што раздваја, истакао је Мировић.

Говорећи о односима Војводине и Републике Српске, он је оценио да су још чвршћи и још дубљи.

Велики број грађана који живе у Војводини, или је рођен или је пореклом из крајева западно од Дрине. Својом вредноћом, упорношћу и истрајношћу, они су одавно постали изузетно важан фактор развоја наше покрајине, али никада нису заборавили ни стазе завичаја којима сте насловили прелепили концепт који је током ове манифестације обишао Србију и показао сву раскош народног стваралаштва, заједничке традиције и обичаја, нагласио је председник Покрајинске владе.      

Он је најавио да ће у наредним месецима почети конкретна сарадња између Војводине и Републике Српске што се тиче универзитета, клиничких центара, болница, развојних агенција, пољопривредних института и служби, културних посленика, привредника, привредних комора и других установа.


Протокол о сарадњи Војводине и Републике Српске

Сутра ће се у Бановини председник Покрајинске владе Игор Мировић састати са делегацијом Републике Српске, предвођеном председницом владе Републике Српске Жењком Цвијановић.

Након састанка, Мировић и Цвијановић ће у холу зграде Покрајинске владе потписати Протокол о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске. 


Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, изражавајући задовољство због успешности тих већ традиционалних манифестација, рекла је да ће се то што урађено и однеговано prеthodnih година радити и у будућем периоду, остварујући праве животно важне контакте између привредника и свих институција.

Она је изразила задовољство што ће се сутра у Покрајинској влади бити потписан Протокол о сарадњи између Војводине и Републике Српске.

Ми смо загледани у Републику Србију. Желимо да она буде снажна, успешна и њен развој ће бити одредница за све нас, казала је Жељка Цвијановић, додајући да оно што се у Републику Српску носи из Србије увек вреди више од онога што се доноси с било које стране света. 

Свечаности су присуствовали сви покрајински и градски функционери, предвођени градоначелником Милошем Вучевићем

Ержебет Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић се састао са градоначелником Пекинга

Мировић се састао са градоначелником Пекинга

17.09.2017. 13:01 13:05
Мировић уручио 35 уговора о куповини кућа избегличким породицама

Мировић уручио 35 уговора о куповини кућа избегличким породицама

20.09.2017. 15:02 15:05