Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svečanom akademijom u SNP-u završeni Dani Srpske u Srbiji

21.09.2017. 21:21 21:30
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

NOVI SAD: Svečanom akademijom u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu večeras je zatvorena tradicionalna, peta po redu, manifestacija „Dani Srpske u Srbiji”.

Na zatvaranju sedmodnevne manifestacije s gotovo 800 učesnika iz Republike Srpske, koji su u 20 gradova i opština Srbije prikazali svoju privredu, kulturu, umetnost i sport, pozdravne reči su uputili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Vlade republike Srpske Željka Cvijanović.

Mirović je rekao da je ta izuzetna manifestacija još jednom potvrdila čvrstinu veza Republike Srpske i Republike Srbije.

Čak i da nisu formalizovane u međunarodnim sporazumima koji nas obavezuju da ih čuvamo i obogaćujemo, te veze su prirodne, trajne i neraskidive, istakao je predsednik Pokrajinske vlade pred punom salom pozorišta. 

Taj identitet, rekao je, i nepokolebljiv osećaj da su svi Srbi njegov deo, čine čvrste i nikad prekinute vertikale koje su kroz vekove gradili najveći među Srbima, bez obzira na kojem delu srpskog prostora su ponikli. 

Kao najvažniju moralnu vertikalu, koja je Srbe učinila onim što jesu, naveo je spremnost za žrtvu i junaštvo Svetog kneza Lazara, Miloša Obilića, Vožda Karađorđa, kneza Miloša i kneza Ive od Semberije.

Isto tako, rekao je Mirović, srpski jezik ne bi bio tako bogat i raskošan kao što jeste bez Ive Andrića, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Petra Kočića, Branka Ćopića i drugih velikana. Zato, rekao je on, svaki pokušaj da se identitet srpskog naroda posmatra parcijalno je uzaludan.

Zato, poštovani prijatelji, svaka deoba i jeste veštačka, a svako jedinstvo i zajedništvo prirodno. I zato svaka granica, čak i kada je nepovoljne istorijske okolnosti formalno iscrtaju, više spaja nego što razdvaja, istakao je Mirović.

Govoreći o odnosima Vojvodine i Republike Srpske, on je ocenio da su još čvršći i još dublji.

Veliki broj građana koji žive u Vojvodini, ili je rođen ili je poreklom iz krajeva zapadno od Drine. Svojom vrednoćom, upornošću i istrajnošću, oni su odavno postali izuzetno važan faktor razvoja naše pokrajine, ali nikada nisu zaboravili ni staze zavičaja kojima ste naslovili prelepili koncept koji je tokom ove manifestacije obišao Srbiju i pokazao svu raskoš narodnog stvaralaštva, zajedničke tradicije i običaja, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade.      

On je najavio da će u narednim mesecima početi konkretna saradnja između Vojvodine i Republike Srpske što se tiče univerziteta, kliničkih centara, bolnica, razvojnih agencija, poljoprivrednih instituta i službi, kulturnih poslenika, privrednika, privrednih komora i drugih ustanova.


Protokol o saradnji Vojvodine i Republike Srpske

Sutra će se u Banovini predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastati sa delegacijom Republike Srpske, predvođenom predsednicom vlade Republike Srpske Ženjkom Cvijanović.

Nakon sastanka, Mirović i Cvijanović će u holu zgrade Pokrajinske vlade potpisati Protokol o saradnji između AP Vojvodine i Republike Srpske. 


Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, izražavajući zadovoljstvo zbog uspešnosti tih već tradicionalnih manifestacija, rekla je da će se to što urađeno i odnegovano prethodnih godina raditi i u budućem periodu, ostvarujući prave životno važne kontakte između privrednika i svih institucija.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će se sutra u Pokrajinskoj vladi biti potpisan Protokol o saradnji između Vojvodine i Republike Srpske.

Mi smo zagledani u Republiku Srbiju. Želimo da ona bude snažna, uspešna i njen razvoj će biti odrednica za sve nas, kazala je Željka Cvijanović, dodajući da ono što se u Republiku Srpsku nosi iz Srbije uvek vredi više od onoga što se donosi s bilo koje strane sveta. 

Svečanosti su prisustvovali svi pokrajinski i gradski funkcioneri, predvođeni gradonačelnikom Milošem Vučevićem

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović se sastao sa gradonačelnikom Pekinga

Mirović se sastao sa gradonačelnikom Pekinga

17.09.2017. 13:01 13:05
Mirović uručio 35 ugovora o kupovini kuća izbegličkim porodicama

Mirović uručio 35 ugovora o kupovini kuća izbegličkim porodicama

20.09.2017. 15:02 15:05