overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стефановић: Од 1.јуна насиље у породици по новом закону 

19.05.2017. 12:37 14:13
Пише:
Извор: Дневник (Ф. Бакић)

ЧАЧАК: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће нови закон против насиља у породици почети да се примењује од 1. јуна и оценио да ће пружити значајан допринос да се као друштво озбиљно ухватимо у коштац са овим проблемом.

Стефановић је приликом посете Вишем суду у Чачку истакао да закон даје већа овлашчења полицијским службеницима који ће радити анализе ризика и те процене ће укључивати и могучност да насилника удаље из куће, чак и ако је власник некретнине да би заштитили жртву.



Министар је додао да ће затим кроз тужилачку истрагу и судски процес да се дође до одговарајучих решења.



Он сматра да је Закон о спречавању насиља у породици добро решење, које ће у пракси довести до смањења насиља и којим ће се послати снажна порука да Србија не толерише насиље и да никада неће.

Обука за већи број полицајаца и судија који би се бавили овим проблемом

Навео је и да је обука која се одвија за већи број полицајаца и судија одличан пример којим треба да се покаже како ће то бити примењено у пракси на најбољи могући начин.



"Овај закон поред свог репресивног карактера као и све мере које се предузимају на заштити људи има и своју превентивну функцију. Ми желимо упозорењима и довољним радом са потенцијалним извршитељима кривичних дела да спречимо да они постану извршиоци", рекао је Стефановић.



Он наводи да има довољно времена да људи схвате да насиље у породици није решење, али и да се као друштво суочимо са тим да се то догађа и у нашој земљи, а не неким другим људима или породицама.



Стефановић додаје да је најважније да се овим законом покаже да се не сме играти са насиљем и да није решење да се неко претуче јер то никоме ништа добро није донело.



"Полицијски службеници морају да прођу додатну обуку, јер 400 људи мора да буде укључено у нови процес, али не само они већ и други службеници који су се на терену сретали са овим ситуацијама", рекао је министар.



Закон о спречавању насиља у породици, министар сматра за добро решење, који ће у пракси показати смањење насиља и којим ће се послати снажну поруку да Србија не толерише насиље и да никада нече.



Стефановић је прецизирао да је од почетка године до данас, у односу на исти период прошле године, почињено 266 кривичних дела мање, што показује да су активности, које су до сада предузете у области спречавања насиља у породици, дале одређене резултате.



"Очекујем да ће након почетка примене Закона бити послата још снажнија порука да се насиље у нашој земљи не толерише и да не постоји нико ко може да буде насилан, да некога туче и малтретира, а да за то прође некажњено или благо кажњено“, поручио је Стефановић. 



Како је рекао не постоји ништа што насилника може да заштити, ни положај, ни богатство, ни функција, а ни припадност неким органима који спроводе овај Закон.



"Насилник је насилник и за нас је најважније да то сваки човек, који учествује у спровођењу закона, добро схвати и зна" додао је министар полиције. 



Декан Криминалистичко полицијске академије Горан Бошковић истакао је да ће кроз ове обуке полицијски службеници бити богатији за још једно ново искуство које ће им омогућити да се ефикасније супротставе и спрече насил?е у породици.



Директор Правосудне академије Ненад Вујић указао је да та институција има добру сарадњу са КПА и Министарством унутрашњих послова и да ће кроз ове обуке бити учвршћена веза између локалних полиција, тужилаштава и судова, што је и суштина за ефикасну примену Закона о спречавању насилЈа у породици. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Заједнички спречити насиље у породици

Заједнички спречити насиље у породици

12.12.2015. 18:25 13:33
Свако насиље у породици недопустиво

Свако насиље у породици недопустиво

07.08.2015. 12:53 13:33
Оформљено одељење тужилаштва за насиље у породици

Оформљено одељење тужилаштва за насиље у породици

27.05.2015. 11:09 13:33
Притвор до 30 дана осумњиченом за насиље у породици

Притвор до 30 дана осумњиченом за насиље у породици

22.05.2015. 11:32 13:33