few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта каже опозиција о француско-немачком предлогу за КиМ

21.01.2023. 16:54 16:56
Пише:
Извор: Dnevnik (Filip Bakić)

БЕОГРАД: Опозиционе странке реаговале су данас на изјаве председника Александра Вучића након састанка са дипломатском петорком, а у вези француско - немачког предлога за решења косовског питања.

Српски покрет Двери затражио је хитну седницу Народне скупштине о Косову и Метохији поводом, како наводе, новог западног ултиматума.

Како су навели у саопштењу, очекују од председника  Александра Вучића да упозна највиши представнички и законодавни орган државе са предлогом западне петорке, као и са "опасностима и изазовима који би били стављени пред Србију" уколико не прихвати предлог.

Такође, захтевају од председника републике одговор на питање како је могао да даје сагласност око "прихватања концепта и имплементације" француско-немачког предлога који пре само неколико месеци чак није хтео ни да прими и то без сагласности Народне скупштине.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић написао је на Твитер налогу да није од оних у опозицији који навијају да Вучић изда Косово да би га на томе нападали и рушили.

"Ми треба да притиснемо актуелну власт и у Скупштини и на уличним протестима да држава Србија одбије ултиматум Запада или Вучића да поднесе оставку ако је то за њега превелики терет", написао је Обрадовић и додао да је пре неколико месеци Вучић одбио да прими француско-немачки предлог за КиМ, а јуче прихвата његову примену.

Наводећи да је нови ултиматум Запада Србији да прихвати улазак лажне државе Косово у УН, Обрадовић је поручио да је сада испит читаве наше генерације Срба те да о одговору не може да одлучује један човек или странка.

Милош Јовановић, испред Коалиције НАДА, навео је у писаној изјави достављеној медијима да свако ко и најмање држи до националног поноса и одговорности према држави Србији и ко разуме и осећа последице евентуалног напуштања одрешитог става о неопходности очувања Косова и Метохије у уставноправном поретку Србије са неверицом је одслушао изјаву председника републике, дату после сусрета са "дипломатском петорком".

Истиче да коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, захтева од председника Србије да грађане Србије хитно обавести о садржини тзв. француско-немачког плана за Косово, на основу којих овлашћења и којих одлука надлежних органа је преузео обавезу односно исказао спремност да, како је изјавио "прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума", да обавести јавност на које је то "тешке одлуке у интересу европске перспективе" спреман и да грађане Србије упозна који су то "проблеми и изазови који би били стављени пред нашу земљу уколико се не би усагласили са предложеним планом".

Предраг Марсенић, потпредседник Новог ДСС-а и народни посланик, у писаној изјави достављеној медијима навео је да власт опозицију треба да упозна са, како каже, оценама којима је Србија изложена.

Како наводи, представници власти бесмисленим и беспредметним нападима на председника Новог ДСС покушавају да скрену пажњу са захтева које је Милош Јовановић, у име српске коалиције НАДА, упутио председнику Републике.

Покрет обнове Краљевине Србије затражио је да се о предложеном споразуму изјасне грађани на референдуму.

Главни одбор ПОКС је оценио да је неприхватљиво прихватање тзв. немачко-француског без prеthodnе широке јавне расправе у нашем друштву, о којем би завршну реч дала Скупштина Србије и грађани на референдуму, наведено је у саопштењу.

Изражавају чуђење како је то "преко ноћи овај споразум постао прихватљив за српску страну, када је месецима пре тога означаван као врло штетан по државни интерес".

Председник Народне странке Вук Јеремић написао је на Твитер налогу да прихватање "концепта споразума који подразумева да се Србија сложи са међународном једнакошћу Косова" екстремно опасан корак.

"Од тога до столице Приштине у УН се може доћи преко ноћи, чак и ако то није Вучићева намера. Трагично је што није послао писма у Москву и Пекинг", написао је Јеремић.

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић пристанком да "ради на примени споразума" о Косову и Метохији показао да је спреман да прихвати све зарад опстанка на власти, а да то покушава да прикрије "свакодневним замајавањем јавности" темама попут распореда седења у Давосу.

Лига социјалдемократа Војводине захтева од председника Србије Александра Вучића да престане да се игра са будућношћу Србије и њених грађана и да што пре прихвати споразум о међусобним односима Србије и Косова, који су предложили француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц.

Како наводе у саопштењу, Вучић мора да престане са неодлучном политиком и да спаси Србију од нових санкција, економског пропадања и уништења.

"Србији нису потребне нова изолација и санкције, него напредак и сарадња", истиче се у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучевић: Предочене политичке и економске последице неприхватања предлога
Милош

Вучевић: Предочене политичке и економске последице неприхватања предлога

21.01.2023. 09:41 10:18
Вучић: До сада најтежи разговор са међународним представницима о КиМ

Вучић: До сада најтежи разговор са међународним представницима о КиМ

20.01.2023. 17:28 18:05
Вучић: Одабрали су да иду против Србије, чека нас много мука и проблема

Вучић: Одабрали су да иду против Србије, чека нас много мука и проблема

21.01.2023. 15:54 16:58