overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српска имовина на удару бриселских договора

06.10.2016. 21:38 09:06
Пише:

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је „одушевљен” изјавом Маје Коцијанчич да се у оквиру дијалога Београда и Приштине не ради о ултиматумима

већ о примени споразума који су већ договорени с обема странама.

– Ако то што ЕУ ради Србији није ултиматум, како се то зове када имате неку обавезу која вам је наметнута да је спроведете, имате рок да је спроведете и санкцију ако је не спроведете? Како се то зове ако не ултиматум? – упитао је Ђурић.

Њега је интересовало и да ли изјава Маје Коцијанчич значи да Приштина има рок да до недеље формира Заједницу српских општина и да ће, ако је не формира, имати сасвим другачији третман и однос од стране ЕУ.

Директор Канцеларије за КиМ изјавио је у среду да се од Србије тражи да се одрекне имовине „Телекома” на Косову и да Београд треба до недеље да се изјасни о томе да ли прихвата споразум о телекомуникацијама или не. Истовремено, портпаролка ЕК-а Маја Коцијанчич тврди да за ЕУ дијалог Београда и Приштине нема везе с ултиматумима него са спровођењем договора. Она је истакла да се „ЕУ ослања на договор о телекомуникацијама и на акциони план” о којем су и Београд и Приштина, како каже, „постигли споразум у вези с модалитетима примене”. На питање да ли су тачне Ђурићеве речи да су Београд и Приштина добили рок да закључе споразум, одговорила је да се „у дијалогу не ради о ултиматумима него о спровођењу договора” те да је реч о примени договора о телекомуникацијама постигнутог још 2013. године у оквиру дијалога Београда и Приштине, за који је Акциони план уследио 2015. године, а на чијој се имплементацији још ради.

– Овде је реч о томе да су договорили услове под којима је Косово добило позивни број, а српска компанија је на Косову добила потпуну дозволу и привремену јурисдикцију за постојећу мобилну мрежу – подсетила је Маја Коцијанчич.

По Ђурићевим речима, није тачно да су договор о телекомуникацијама и Акциони план за његово спровођење у потпуности усаглашени јер, како каже, да је све усаглашено, не би било потребе за даљим разговором.

Премијер Александар Вучић поручио је  да ће Србија наставити разговоре о споразуму о телекомуникацијама с Приштином и покушати да поправи ситуацију.

– Имаћемо још много контаката и разговараћемо са свима и покушаћемо да видимо можемо ли нешто да поправимо или је то све, како се то лаички каже, закуцано – рекао је Вучић.

Он  је изјавио и да му није јасно како Приштина мисли да усвоји закон о „Трепчи” и да га спроведе у дело, а да после тога настави добру сарадњу са српским члановима своје владе и централним властима у Београду.

За марка Ђурића Ђурић изјава Маје Коцијанчичје  још један од показатеља да разговор који се води у Бриселу, формално с три стране, врло често постаје разговор две, у којој је Београд једна.

Како је подвукао, питање статуса Косова и Метохије остаје тачка трајног неслагања Београда и Приштине. Дијалог, додаје, од самог почетка има једну хроничну бољку, а то је чињеница да две стране немају исти интерес.

– Приштина настоји да сваки договор политички и медијски злоупотреби за учвршћивање независности Косова, а таква настојања негативно утичу и на динамику разговора и на спровођење онога што је договорено – истиче Ђурић.

Подсећа на то да је пред нама подужи каталог нерешених питања која се морају наћи на преговарачком столу, а да су нека од њих кључна за будућност српско-албанских односа и положај и права српског народа на Косову и Метохији.

– Ми смо већ отворено поручили да, између осталог, морају бити расправљена питања имовине и положаја СПЦ и српске културне баштине. Без решавања тих питања, не можемо се надати ни значајнијем привредном расту на КиМ нити трајном стишавању међунационалних тензија – навео је Ђурић.

Грађанска иницијатива „СДП – Оливер Ивановић” изразила је  забринутост због последњих дешавања везаних за српску имовину на Косову и Метохији.

„Додатно нас забрињава најава Марка Ђурића да би могао поднети оставку јер жели да преговорима сачува, а не да додатно угрози српске интересе. Пружамо пуну подршку Марку Ђурићу и његовим напорима током преговора у Бриселу”, наводи у саопштењу Грађанска иницијатива СДП.

– СПС је убеђен у то да ће Влада Србије, и поред тешке ситуације, пронаћи најбоље решење и заштитити националне интересе и интересе оних који живе на Косову и Метохији – рекао је шеф посланика те партије Ђорђе Милићевић.

Посланица ДС-а Гордана Чомић каже да Влада треба да пошаље јасну поруку да ли Србија одустаје од Бриселског споразума.

С. Станковић

 

Одбити ултиматум ЕУ

Српска радикална странка затражила је од Владе да одбије ултиматум Брисела којим се тражи да се, зарад прикључења ЕУ, Србија одрекне имовине „Телекома Србија” на КиМ. ДШ је саопштио да, ако се следе интереси државе Србије, а не интереси Вашингтона и Брисела, одлуку није тешко донети и она треба да гласи: Србија одбија ултиматум, не пристаје да буде саучесник у конституисању НАТО мафијашке Републике Косова, зауставља процес евроинтеграција и отвара процес редефинисања односа с Европском унијом.

СНП је позвао Владу Србије да хитно раскине Бриселски споразум и обустави преговоре с Приштином због притиска Европске уније да Србија пристане на доделу међународног позивног броја „лажној држави Косово”.

 

Неприхватљив закон оТрепчи

Представници Канцеларије за КиМ Владе Србије, Срба с Косова и Метохије и менаyмента „Трепче” оценили су на састанку у Звечану да је Нацрт закона о „Трепчи”, о којем би данас требало да се изјасне посланици косовске скупштине, неприхватљив.  Помоћник директора Канцеларије Петар Петковић изјавио је да ће тај закон остати мртво слово на папиру ако се питање „Трепче” буде решавало без договора са српским властима. Он је казао да Комбинат „Трепча” представља власништво Републике Србије и да Фонд за развој Републике Србије с више од 55 одсто акција учествује у укупном капиталу „Трепче” као већински власник. 

 

Дверитраже хитну седницу

Шеф посланичке групе „Двери” Бошко Обрадовић питао је премијера Александра Вучића како ће држава реаговати на најновије уцене из Брисела о имовини „Телекома Србија” и да ли ће бити одржана хитна ванредна седница Скупштине Србије да би се заузео заједнички став о томе.

– Данас се поставља питање да ли нам се КиМ отима због огромне имовине? Тако важна тема и уцена из Брисела не може да остане само на Влади – оценио је Обрадовић.

Аутор:
Пошаљите коментар