Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpska imovina na udaru briselskih dogovora

06.10.2016. 21:38 09:06
Piše:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je „oduševljen” izjavom Maje Kocijančič da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine ne radi o ultimatumima

već o primeni sporazuma koji su već dogovoreni s obema stranama.

– Ako to što EU radi Srbiji nije ultimatum, kako se to zove kada imate neku obavezu koja vam je nametnuta da je sprovedete, imate rok da je sprovedete i sankciju ako je ne sprovedete? Kako se to zove ako ne ultimatum? – upitao je Đurić.

Njega je interesovalo i da li izjava Maje Kocijančič znači da Priština ima rok da do nedelje formira Zajednicu srpskih opština i da će, ako je ne formira, imati sasvim drugačiji tretman i odnos od strane EU.

Direktor Kancelarije za KiM izjavio je u sredu da se od Srbije traži da se odrekne imovine „Telekoma” na Kosovu i da Beograd treba do nedelje da se izjasni o tome da li prihvata sporazum o telekomunikacijama ili ne. Istovremeno, portparolka EK-a Maja Kocijančič tvrdi da za EU dijalog Beograda i Prištine nema veze s ultimatumima nego sa sprovođenjem dogovora. Ona je istakla da se „EU oslanja na dogovor o telekomunikacijama i na akcioni plan” o kojem su i Beograd i Priština, kako kaže, „postigli sporazum u vezi s modalitetima primene”. Na pitanje da li su tačne Đurićeve reči da su Beograd i Priština dobili rok da zaključe sporazum, odgovorila je da se „u dijalogu ne radi o ultimatumima nego o sprovođenju dogovora” te da je reč o primeni dogovora o telekomunikacijama postignutog još 2013. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine, za koji je Akcioni plan usledio 2015. godine, a na čijoj se implementaciji još radi.

– Ovde je reč o tome da su dogovorili uslove pod kojima je Kosovo dobilo pozivni broj, a srpska kompanija je na Kosovu dobila potpunu dozvolu i privremenu jurisdikciju za postojeću mobilnu mrežu – podsetila je Maja Kocijančič.

Po Đurićevim rečima, nije tačno da su dogovor o telekomunikacijama i Akcioni plan za njegovo sprovođenje u potpunosti usaglašeni jer, kako kaže, da je sve usaglašeno, ne bi bilo potrebe za daljim razgovorom.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je  da će Srbija nastaviti razgovore o sporazumu o telekomunikacijama s Prištinom i pokušati da popravi situaciju.

– Imaćemo još mnogo kontakata i razgovaraćemo sa svima i pokušaćemo da vidimo možemo li nešto da popravimo ili je to sve, kako se to laički kaže, zakucano – rekao je Vučić.

On  je izjavio i da mu nije jasno kako Priština misli da usvoji zakon o „Trepči” i da ga sprovede u delo, a da posle toga nastavi dobru saradnju sa srpskim članovima svoje vlade i centralnim vlastima u Beogradu.

Za marka Đurića Đurić izjava Maje Kocijančičje  još jedan od pokazatelja da razgovor koji se vodi u Briselu, formalno s tri strane, vrlo često postaje razgovor dve, u kojoj je Beograd jedna.

Kako je podvukao, pitanje statusa Kosova i Metohije ostaje tačka trajnog neslaganja Beograda i Prištine. Dijalog, dodaje, od samog početka ima jednu hroničnu boljku, a to je činjenica da dve strane nemaju isti interes.

– Priština nastoji da svaki dogovor politički i medijski zloupotrebi za učvršćivanje nezavisnosti Kosova, a takva nastojanja negativno utiču i na dinamiku razgovora i na sprovođenje onoga što je dogovoreno – ističe Đurić.

Podseća na to da je pred nama poduži katalog nerešenih pitanja koja se moraju naći na pregovaračkom stolu, a da su neka od njih ključna za budućnost srpsko-albanskih odnosa i položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

– Mi smo već otvoreno poručili da, između ostalog, moraju biti raspravljena pitanja imovine i položaja SPC i srpske kulturne baštine. Bez rešavanja tih pitanja, ne možemo se nadati ni značajnijem privrednom rastu na KiM niti trajnom stišavanju međunacionalnih tenzija – naveo je Đurić.

Građanska inicijativa „SDP – Oliver Ivanović” izrazila je  zabrinutost zbog poslednjih dešavanja vezanih za srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji.

„Dodatno nas zabrinjava najava Marka Đurića da bi mogao podneti ostavku jer želi da pregovorima sačuva, a ne da dodatno ugrozi srpske interese. Pružamo punu podršku Marku Đuriću i njegovim naporima tokom pregovora u Briselu”, navodi u saopštenju Građanska inicijativa SDP.

– SPS je ubeđen u to da će Vlada Srbije, i pored teške situacije, pronaći najbolje rešenje i zaštititi nacionalne interese i interese onih koji žive na Kosovu i Metohiji – rekao je šef poslanika te partije Đorđe Milićević.

Poslanica DS-a Gordana Čomić kaže da Vlada treba da pošalje jasnu poruku da li Srbija odustaje od Briselskog sporazuma.

S. Stanković

 

Odbiti ultimatum EU

Srpska radikalna stranka zatražila je od Vlade da odbije ultimatum Brisela kojim se traži da se, zarad priključenja EU, Srbija odrekne imovine „Telekoma Srbija” na KiM. DŠ je saopštio da, ako se slede interesi države Srbije, a ne interesi Vašingtona i Brisela, odluku nije teško doneti i ona treba da glasi: Srbija odbija ultimatum, ne pristaje da bude saučesnik u konstituisanju NATO mafijaške Republike Kosova, zaustavlja proces evrointegracija i otvara proces redefinisanja odnosa s Evropskom unijom.

SNP je pozvao Vladu Srbije da hitno raskine Briselski sporazum i obustavi pregovore s Prištinom zbog pritiska Evropske unije da Srbija pristane na dodelu međunarodnog pozivnog broja „lažnoj državi Kosovo”.

 

Neprihvatljiv zakon oTrepči

Predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Srba s Kosova i Metohije i menaymenta „Trepče” ocenili su na sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o „Trepči”, o kojem bi danas trebalo da se izjasne poslanici kosovske skupštine, neprihvatljiv.  Pomoćnik direktora Kancelarije Petar Petković izjavio je da će taj zakon ostati mrtvo slovo na papiru ako se pitanje „Trepče” bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima. On je kazao da Kombinat „Trepča” predstavlja vlasništvo Republike Srbije i da Fond za razvoj Republike Srbije s više od 55 odsto akcija učestvuje u ukupnom kapitalu „Trepče” kao većinski vlasnik. 

 

Dveritraže hitnu sednicu

Šef poslaničke grupe „Dveri” Boško Obradović pitao je premijera Aleksandra Vučića kako će država reagovati na najnovije ucene iz Brisela o imovini „Telekoma Srbija” i da li će biti održana hitna vanredna sednica Skupštine Srbije da bi se zauzeo zajednički stav o tome.

– Danas se postavlja pitanje da li nam se KiM otima zbog ogromne imovine? Tako važna tema i ucena iz Brisela ne može da ostane samo na Vladi – ocenio je Obradović.

Autor:
Pošaljite komentar