overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Селаковић: Одлука Хрватске застрашујућа и нечувена

17.07.2022. 12:08 15:39
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се забрањује приватна посета Јасеновцу председнику Србије Александра Вучића, је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невероватно да се дешава након Другог светског рата, истакао је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Он је навео да је Србија упутила ноту Амасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.



Најавио је и да ће Влада Србије одлучити и одговарајућим противмерама.



"Влада Србије донеће одлуку о противмерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на опште прихваћеним правилима међународног права“, нагласио је Селаковић на прес конференцији.



Селаковић је прочитао ноту хрватског Министарства, која је Амбасади Србије у Загребу достављена 15. јула, у којој је наведено да, поводом информација из неслужбених извора о могућој посети председника Србије Александра Вучића подручју Јасеновца и Пакраца, 17. јула, приликом планирања посета страних званичника, време, природа и програм посете треба да буду предмет службене комуникације и договора обе стране.



“Чињеница да хрватска влада није службеним путем информисна о намери могуће посете Хрватској је неприхватљива”, наведено је у ноти хрватског Министарства.



У њој се такође наводи и да посета високог представника стране државе спомен подручју Јасеновац не може бити приватног карактера.



“Кад се створе услове за такву посету о којој овог пута власти Хрватске нису биле службено информисане, она ће бити договорена уобичајеним дипломатским каналима”, стоји у ноти.



На ту ноту, Министарство спољних послова Србије одговорило је нотом која је представљена отправници послова у Амбасади Хрватске у Београду, јутрос у 10 сати, а коју је она одбила да прими.



Селаковић је прочитао и ноту српског Министарства:



"Министарство спољних послова Србије је шокирано противправном, анти-европском и анти-цивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Хрватске којом се, на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршећи принцип слободе кретања, забрањује долазак председнику Србије у Јасеновац, на место страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности".



Наводи се да је намера председника Србије Александра Вучића била само да положи цвеће и запали свећу на светом месту на коме су током Другог светског рата убијене стотине хиљада Срба.



Поводом навода из хрватске ноте да је посета неприхватљива, јер нису службено информисани и посети, МСП Србије обавестило је да је председник Србије заинтересован да учини службену посету Спомен подручју Јасеновац у било ком термину, у периоду до 17. септембра.



„У дубоком уверењу да Хрватска, као и Србија, најснажније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка НДХ током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, МСП очекује омогућавање неометане посете председника Србије овом светом месту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбедносне аспекте", наводи се у ноти.



Такође, подсећа се да је у prеthodnih годину дана забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Хрватске у Србију, без икаквих prеthodnih службених најава, укључујући високе званичнике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта, Милана Бошњака, изасланика председника владе Хрватске, 17. децембра 2021. године.



У том смислу, МСП, како истиче, задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.



Министарство је изразило очекивање да постојећа ситуација изазвана одлуком да се онемогући улазак у Хрватску председнику Србије, буде брзо разрешена.



"Оно што је за мене као грађанина, као Србина, заиста невероватно јесте да неко у полагању цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји уопште, види хаос. Замислите тај хаос који би настао полагањем цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји", указао је Слекаовић.



Можда је, додао је, хаос у томе што би председник Србије положио цвеће на коме би се налазила трака црвено-плаво-беле боје, а не са хрватским распоредом боја на тробојци.



"Ипак је тамо убедљива већина жртава била српске националности", рекао је Селаковић.



Он је истакао и да је у потпуности сагласан са оценом премијерке Ана Брнабић, која је казала да је ово равно одлуци да неко председнику Израела забрани одлазак у Аушвиц.



Селаковић је додао да ће председник Србије у сутрашњем обраћању јавности изнети више детаља о овом случају.

Селаковић: Зашто у приватну посету? А, зашто не?



БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да не види проблем у томе што је председник Србије Александар Вучић желео да оде у приватну посету Јасеновцу, као потомак жртве тог логора.



На питање зашто је Вучић хтео у приватну посету, а не као председник Србије, Селаковић је, на прес конференцији, одговорио:



“Зашто у приватну посету? А, зашто не? Зар унук јасеновачке жртве не може да иде приватно у Јасеновац? Да ли је то проблем, и коме?”.



На питање зашто је Вучић желео у посету у овом тренуку, такође је рекао да не види проблем, упитавши да ли је ико питао високе функционере Хрватске када су овде долазили, зашто долазе, у ком својству, у ком тренутку, да ли их је ико онемогућавао да дођу…



“Апсолутно не”, рекао је Селаковић.



Он је констатовао да је проблем нешто друго, подсећајући да у ноти коју је Србија желела да уручи Амбасади Хрватске, стоји да најављујемо службени одлазак председника Србије и дајемо широк временски период да то буде организовано, те да ће се видети да ли ће те посете и бити.



“Али је невероватно да се оспорава да неко оде приватно. Замислите да је било коме од нас неко страдао у Јасеновцу, да ли бисте осећали потребу да одете? И онда кажу да то није искрено…”, рекао је Селаковић.



Навео је да би требало да буде срамота све који говоре о “инструментализацији жртава”.



Додао је да ће се председник обратити сутра, јер су у току консултације о мандатару нове владе, па ће о свим питањима говорити у понедељак.



На констатацију новинара да је нота Министарства спољних послова Хрватске од 15. јула, Селаковић је рекао да та нота није уручена, нити је ко звао, већ је достављена електронском поштом, а јутрос је, додаје, уследио “скандалозан чланак” у хрватској дневној штампи.



“У том чланку се наводи да Вучић хоће да дође да би изазвао хаос. Чиме? Полагањем цвећа, паљењем свећа? Вучић јесте председнк Србије, али је и потомак јасеновачке жртве”, поновио је Селаковић.



Он је поручио да Србија неће одустати од борбе за сећање на жртве, на страдање, на тешку прошлост, јер на то немамо право.



“Имамо право да опростимо, али не да заборавимо, јер, ако заборавимо, нама ће причати да смо ми били зликовци, да смо измислили причу о бруталности Јасеновца…”, рекао је Селаковић.

Аутор:
Пошаљите коментар