overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАДОЈИЧИЋ: О мојим акцијама на КиМ НИСАМ ОБАВЕСТИО власти у Београду

29.09.2023. 14:15 15:16
Пише:
Извор: Youtube printscreen/ NOVA S

БЕОГРАД: Потпредседник Српске листе Милан Радоичић поднео је данас неопозиву остаку на место потпредседника те странке. Како се истиче у обраћању јавности које је на конференцији за новинаре прочитао његов адвокат Горан Петронијевић, Радоичић је заједно са својим сународницима  24. септембра дошао на север КиМ у пределу села Бањска, да би, како каже, охрабрио српски народ са тог подручја у пружању отпора терору режима Аљбина Куртија. 

"О овоме нисам обавештавао никога из структура власти Републике Србије, нити из локалних политичких структура са севера Косова и Метохије, нити сам од њих имао било какву помоћ, јер смо већ до тада имали различите ставове по питању досадашњих метода отпора Куртијевом терору", истиче се у саопштењу.

Он је обавестио "прогонитеље српског народа" да је обавио све логистичке припреме за одбрану српског народа и да то нема везе са његовим prеthodnim политичким деловањем.

"Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, од Куртија до његових бројних иностраних помагача, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану нашег народа од окупатора. Овај мој чин није имао никакав други карактер, нити намеру и нема никакве везе са мојим ранијим политичким ангажманом", навео је Радојичић у саопштењу.

Како је навео, на тај потез се одлучио након што су изостали видљиви резултати повлачења услед повиновања политичким разлозима смиривања ситуације и препуштању заштите српског народа Кфору и међународној заједници.

 "Међутим, овако наше смиривање ситуације друга страна није схватила као добру вољу и стварање услова за преговоре, већ као слабост. Као резултат тога из дана у дан су се појачавале активности Куртијевих снага које су нелегално окупирале север Космета у виду упуцавања, пребијања цивила, безразложног хапшења, демонстрације силе и застрашивања српског народа", истакао је Радоичић и додао да све ове методе отпора нису довеле до побољшања живота српског народа, већ до појачања бруталности Куртијевог режима.

Косово и Метохија је саставни део Србије, и насилно се од нас отима, а српски народ се прогања са коначним циљем да се КиМ потпуно етнички очисти од Срба, упозорио је Радоичић.

"Зато смо били приморани да покушамо да зауставио прогањање српског народа и заштитимо животе наших породица и наших суграђана и истовремено скренемо пажњу и приштинском режиму и међународној заједници да овакав Куртијев терор српски народ неће више да трпи", додао је он у обраћању јавности.

Како је истакао, спреман је да се у вези са овим догађајима одазове позиву надлежних органа Републике Србије, навео је Радоичић

Одговарајући на питања новинара, пуномоћник Радоичића је рекао да не зна шта је prеthodilo акцији у селу Бањска, али да постоје сумње да  косовски полицајац није страдао од метка, већ од експлозије која "није била намењена њему, нити било коме другом".

Он је оценио да проблем самоорганизовања и преузимања правде у своје руке није добар, али да је то очајнички потез који је уследио након неактивности Кфора и међународне заједнице у предузимању мера заштите Срба на КиМ.

"ЕУ која је гарант примене Бриселског споразуме није предузела ниједну меру којом би натерала приштинске власти да примењују одредбе тог споразума", навео је Петронијевић.

Како је додао, дупли стандарди који се примењују на Косову и Метохији довели су до безизлазне позиције.

Такође је навео да нема сазнања да се против Радоичића и његових сународника који су учествовали у акцији води поступак.

"Постоје  само поступци у Приштини везани за обдукцију погинулих и малтретирања његових породица", рекао је Петронијевић, напомињући да сматра да нема основа за вођење поступка. 

Истакао је да власти привремених приштинских институција нису дозволиле стручњацима из Србије нити Еулекса да присуствују обдукцији настрадалих Срба, што, како је оценио, јасно указује да се нешто "озбиљно прикрива".

"Нека сазнања иду ка томе да двојица Срба нису страдали на регуларан начин.... Један од њих накнадно након предаје стрељан, а други оверен. Трагови тога могу да се нађу анализом, али приштинске власти то не дозвољавају ни нашим стручњацима, ни Еулексу", нагласио је Петронијевић.

Према његовом мишљењу, морала би да се ангажује и држава и међународна заједница, јер на Косову и Метохији "има много Милана Радоичића".

Пуномоћник Радоичића је напоменуо да ће настојати да дође до истине јер је, како је закључио, "дефицит истине довео до многих сукоба на овим просторима".

Петронијевић је такође апеловао на медије да објављују само проверене информације.

Аутор:
Пошаљите коментар